Inimă sănătoasă: tot ce ar fi bine să știe femeile despre cord

Florina Pop |
Data publicării:
Socializarea face bine inimii
Socializarea face bine inimii

Reprezentantele sexului frumos sunt mai predispuse la unele boli de inimă decât bărbații. Și nu toate atacurile de cord încep cu dureri în piept ca în filme.

Inimă sănătoasă. Bolile de inimă se manifestă diferit la femei față de bărbați. Unele afecțiuni cardiace sunt mai predispuse la femei, iar simptomele unor boli se manifestă diferit la ambele sexe, scrie webmd.com.

Potrivit sursei citate, femeile ar fi bine să știe câteva lucruri despre inima lor:

1. Semne de avertizare - femeile pot avea simptome mai puțin evidente și sunt la fel de susceptibile de a avea dificultăți de respirație ca dureri în piept. Ar mai putea simți dureri în maxilar, spate sau burtă, respectiv greață, amețeală.

2. SCAD - Disecția spontană de arteră coronară (SCAD) apare când unul dintre vasele de sânge ale inimii „lăacrimează". Acest lucru poate încetini sau bloca fluxul sanguin și poate duce la dureri toracice intense și alte simptome care se pot simți ca un atac de cord. SCAD este o condiție gravă care trebuie tratată rapid. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la SCAD, mai ales dacă au dat naștere recent.

3. Sindromul „inimă frântă" - în termeni medicali se numește cardiomiopatia indusă de stres și este mai probabil să apară la femei decât la bărbați. Este cauzată de o eliberare bruscă de hormoni de stres și se întâmplă după evenimente foarte emoționale ca divorțul sau un deces în familie. O parte din inimă devine mai mare și nu poate pompa sânge, și poate provoca o durere intensă în piept, dar tratamentul rapid poate duce la o recuperare completă.

4. Menopauza - schimbările naturale care se întâmplă corpului în timpul menopauzei vă pot face mai multe șanse să dezvoltați boli de inimă; pe măsură ce nivelurile de estrogen scad, arterele pot deveni mai rigide. Și tensiunea arterială, grăsimea de pe burtă și LDL (sau colesterolul "rău") pot crește și după menopauză. Rămâneți activă pentru a vă menține sănătatea după instalarea menopauzei.

5. Inflamația - dacă aveți o afecțiune care cauzează acest lucru, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul, șansele dumneavoastră de boli de inimă sunt mai mari. Țineți sub control inflamația cu medicamente și stați departe de steroizi, ceea ce poate ridica șansele să faceți o boală cardiacă. Discutați cu medicul despre asta.

6. Depresia - această condiție de sănătate mintală vă poate dubla șansele de a suferi de boli de inimă, iar femeile au de două ori mai multe șanse să le aibă decât bărbații. Vă poate face mai puțin probabil să rămâneți activi și să aveți grijă de starea de sănătate, iar stresul și anxietatea în curs de desfășurare pot afecta inima. Discutați cu medicul sau terapeutul dacă credeți că ați putea avea nevoie de ajutor.

7. Diabetul zaharat - Această afecțiune poate dubla șansele femeii ca să dezvolte; unul dintre motive este faptul că nivelul ridicat de zahăr din sânge încetinește fluxul de oxigen din sânge și poate duce la acumularea de plăci în artere. Un alt argument e că femeile cu diabet zaharat pot fi mai predispuse la obezitate si au hipertensiune arterială și colesterol ridicat; țineți sub control greutatea și nivelul zahărului din sânge cu dietă și exerciții fizice.

7. Și femeile slabe pot avea boli cardiace – e adevărat că doamnele plinuțe sunt mai predispuse la boli de inimă, dar și cele slabe pot dezvolta afecțiuni cardiace dacă au colesterol ridicat, hipertensiune arterială și fumează - trei lucruri care cresc șansele de apariție a bolilor cardiace.

8. Țineți cont de istoricul familial - dacă mama sau sora au suferit de boli de inimă înainte de vârsta de 65 de ani sau dacă mama a suferit un accident vascular cerebral, ar fi mai multe șanse de a avea boli de inimă; asta nu înseamnă că veți avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral, dar asigurați-vă că medicul cunoaște istoricul familiei.

9. Renunțați la fumat - distruge vasele de sânge, crește tensiunea arterială și poate duce la cheaguri de sânge. Șansele voastre sunt chiar mai mari dacă luați pilule contraceptive și fumați, mai ales după 35 de ani.

10. Monitorizați-vă colesterolul - un test de sânge rapid vă poate spune medicului cum stați. Pentru a scădea nivelul colesterolului rău (LDL), concentrați-vă asupra modificărilor simple: aveți grijă la cantitatea de grăsimi și la zahărul din dieta voastră, faceți mai mult sport.

11. O greutate sănătoasă – mâncați mai multe alimente proaspete, întregi, mai ales din cele care au un conținut scăzut de calorii, sodiu și grăsimi trans. Găsiți activități distractive care vă ridică de pe canapea: umblați cu prietenii, luați o clasă Zumba sau dansați salsa.

12. Sport după 40 de ani - luați măsuri ca să vă îmbunătăți capacitatea fizică pe măsură ce ați împlinit 40 de ani. Femeile de vârstă mijlocie își pot reduce șansele de a face anumite condiții de inimă cu exerciții regulate. Modificări minore în rutină pot face o mare diferență.

13. Inima și sarcina - când sunteți însărcinată, inima pompează mai mult sânge, iar asta poate pune stres asupra inimii și arterelor. Femeile care au probleme cu ritmul inimii sau valvele ar trebui să supravegheze scurtarea respirației, frecvența cardiacă rapidă sau semnele de infecții grave în timp ce sunt însărcinate. Dacă aveți tensiune arterială ridicată sau o dobândiți în timpul sarcinii, aceasta poate duce la o tulburare gravă numită preeclampsie care poate provoca probleme de sănătate atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel