Ciupercile au zeci de beneficii pentru sănătate: 9 motive ca să le adaugi în dietă
Ciupercile au zeci de beneficii pentru sănătate, de aceea nutriționiștii recomandă să le adaugi în dietă.
Încă din cele mai vechi timpuri, ciupercile au fost folosite nu doar ca produs alimentar, ci și ca agent de vindecare. Conțin foarte puține calorii și grăsimi, precum și multe fibre și nutrienți.
Ciupercile sunt o creație unică a naturii, care nu poate fi atribuită fără ambiguitate nici animalelor, nici plantelor. În prezent, există aproximativ două milioane de soiuri de ciuperci și doar o sută de mii au fost calificate de oamenii de știință. De ce ciupercile sunt atât de utile și de ce ar trebui incluse în dietă cât mai des?
Proprietățile nutriționale ale ciupercilor
Ciupercile sunt o sursă bogată de fibre, proteine și antioxidanți. Datorită compoziției lor nutriționale, ciupercile pot reduce riscul de a dezvolta boli grave precum boala Alzheimer, bolile de inimă, cancerul și diabetul. În plus, ciupercile au un conținut scăzut de calorii.
Sucul de sfeclă roșie, asociat cu fortificarea musculară. Care este elementul ce ajută și ce alte beneficii mai are
În compoziția ciupercilor poți găsi: seleniu, cupru, tiamină, zinc, magneziu, fosfor, o cantitate mare de proteine, carbohidrați, fibre, antioxidanți și multe vitamine sănătoase.
Iată care sunt beneficiile ciupercilor asupra sănătății
Ajută la scăderea tensiunii arteriale. Ciupercile sunt cele mai bogate surse de potasiu, un nutrient cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce efectele negative ale sodiului asupra organismului uman. Acest mineral reduce, de asemenea, tensiunea din vasele de sânge, contribuind la normalizarea tensiunii arteriale.
Cresc apărarea organismului. Datorită proprietăților antiinflamatorii, consumul regulat al ciupercilor crește semnificativ eficacitatea apărării organismului. Ciupercile stimulează microfagele din sistemul imunitar, crescând capacitatea acestuia de a învinge corpurile străine și reducând susceptibilitatea organismului la boli grave.
Ajută la pierderea în greutate. Consumul de ciuperci, în combinație cu activitatea fizică și alte modificări ale stilului de viață, are un impact semnificativ asupra pierderii în greutate. Participanții la un studiu, care au înlocuit 20% din carnea consumată cu ciuperci, și-au îmbunătățit indicele de masă corporală și au scăzut în circumferință.
În plus, se crede că antioxidanții din ciuperci reduc riscul de hipertensiune arterială și alte tulburări metabolice, care sunt direct asociate cu excesul de greutate.
Portocalele roșii, beneficii. Ce compus le dă culoarea roșie și ce avantaje are pentru organism
Păstrează tinerețea. Ciupercile conțin concentrații foarte mari de doi antioxidanți, ergotioneină și glutation. Combinate între ele, aceste substanțe sunt foarte eficiente în protejarea organismului de stresul fiziologic care provoacă semne vizibile de îmbătrânire.
Protejează sănătatea creierului. În plus, cei doi antioxidanți, ergotioneină și glutation, ajută la prevenirea dezvoltării bolii Parkinson și Alzheimer. Acest lucru a fost dovedit de studiile efectuate de savanții de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Autorii studiului sugerează să mănânci cel puțin cinci ciuperci pe zi pentru a reduce riscul de boli neurologice în viitor.
Utilizează un cuptor cu microunde sau un grătar pentru a te asigura că ciupercile își păstrează toți nutrienții în timpul gătirii.
Scorțișoara, efecte asupra memoriei la tineri. Ce alte beneficii mai are condimentul iernii
Îmbunătățesc memoria. Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au descoperit că ciupercile reduc riscul de declin cognitiv ușor, inclusiv de memorie.
Întăresc sănătatea inimii. Ciupercile conțin compuși antiinflamatori, antioxidanți, vitamina D, precum și o serie de alte substanțe, care întăresc arterele și normalizează nivelului de colesterol. Toate acestea contribuie la menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale și, prin urmare, reduc riscul de a dezvolta multe boli cardiovasculare.
Înlocuiește dulciurile nocive și pline de E-uri cu aceste alimente naturale
Întăresc oasele. Cuprul din ciuperci joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor. Este o enzima activa care produce proteine din țesutul conjunctiv, colagen și elastină și, prin urmare, contribuie la dezvoltarea și întreținerea vaselor de sânge, a pielii, a oaselor și a articulațiilor.
Zincul din compoziția ciupercilor, împreună cu cuprul, face parte dintr-un antioxidant important cunoscut sub numele de superoxid dismutază, care previne deteriorarea celulelor de către radicalii liberi.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
