Colesterol și carne. Care sunt cele mai bune proteine pentru inima ta
Colesterolul pare să fie influențat de tipul de carne pe care-l consumăm și că proteinele animale nu sunt tocmai bune pentru inimă, arată un nou studiu.
Un studiu publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition a stârnit interesul când a raportat că, de fapt, carnea roșie și cea albă au un efect similar asupra lipoproteinei cu densitate scăzută - colesterolul „rău” LDL -, care este asociat cu un risc crescut de boli cardiace, potrivit Harvard Medical School.
Carne roșie, carne albă sau fără carne?
Studiul a examinat dacă nivelul de colesterol a fost diferit după consumarea dietelor bogate în carne roșie, în comparație cu dietele cu cantități similare de proteine din carne albă sau surse care nu sunt din carne (leguminoase, nuci, cereale și produse din soia). De asemenea, a analizat dacă rezultatele au fost afectate de cantitatea de grăsimi saturate din fiecare dietă.
113 bărbați și femei sănătoși, cu vârste cuprinse între 21 și 65 de ani, au participat la studiu. Fiecare participant la studiu a fost repartizat la întâmplare fie unei diete bogate în grăsimi saturate, fie unei diete sărace. Apoi, timp de patru săptămâni fiecare, în ordine aleatorie, au consumat proteine din carne roșie, din carne albă sau din surse care nu sunt din carne.
Toate alimentele consumate în timpul studiului au fost furnizate de cercetători (cu excepția legumelor și fructelor, pentru a asigura prospețimea în momentul consumului). Pentru a reduce șansele ca alți factori care ar afecta nivelul colesterolului, participanților li sa solicitat să își mențină nivelul de activitate inițial și să se abțină de la alcool. Au fost, de asemenea, sfătuiți să își mențină greutatea în perioada de studiu, iar caloriile lor au fost ajustate dacă greutatea lor a fost modificată.
Același efect
Studiul a descoperit că colesterolul LDL a fost semnificativ mai mare după consumarea dietelor din carne roșie și carne albă, comparativ cu dieta fără carne. Acest rezultat a fost identic, indiferent dacă dieta era bogată sau scăzută în grăsimi saturate, deși dietele bogate în grăsimi saturate au avut un efect nociv mai mare asupra nivelului de colesterol LDL decât dietele cu conținut scăzut de grăsimi saturate. Lipoproteina de înaltă densitate (HDL, sau colesterolul „bun”) nu a fost afectată de sursa de proteine.
Deși izbitor, studiul are o serie de limitări. Dimensiunea studiului, 113 participanți, a fost mică; durata a fost scurtă (doar 16 săptămâni); și a existat o rată de abandon relativ a participanților. De asemenea, studiul nu a inclus carne prelucrată, cum ar fi cârnați sau slănină, care sunt cunoscute a fi deosebit de nocive pentru sănătatea inimii sau carnea de vită hrănită cu iarbă, care este adesea oferită ca o opțiune mai sănătoasă pentru carnea roșie.
Proteinele pe bază de plante, mai bune
Proteinele care nu sunt din carne au un efect benefic asupra colesterolului, după cum afirmă autorii studiului, „Rezultatele prezente sunt în concordanță cu studiile anterioare ale modelelor dietetice bazate pe plante, lacto-ovo-vegetariene sau vegane, care raportează concentrații semnificative mai scăzute ale colesterolului total, LDL și HDL decât dietele, inclusiv proteinele animale.”
Ghidul dietetic 2015-2020 susține modele dietetice sănătoase pe bază de plante precum dieta mediteraneană sau dietele vegetale.
Acest studiu a analizat sursele de proteine pe bază de plante, iar dietele pe bază de plante pot oferi toată proteina necesară pentru o sănătate optimă.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
