De ce slăbesc persoanele care renunță la carne: ce se întâmplă în organism când devii vegan

Persoanele care renunță la consumul de carne au tendința să piardă în greutate și nu se îngrașă la loc. Specialiștii în nutriție au și o explicație pentru...
A deveni vegan nu este o soluție rapidă, un instrument magic de slăbit. Cu toate acestea, dacă se face corect, o dietă vegană poate oferi o pierdere în greutate sănătoasă, care este durabilă în timp, mai degrabă decât o dietă rapidă.
Există trei motive principale pentru care o dietă vegană poate duce la pierderea în greutate a persoanelor:
- Aport crescut de fibre,
- Aport redus de calorii
- Sănătatea intestinului
Aport crescut de fibră
O dietă vegană pe bază de plante, plină de fructe, legume și cereale integrale, este bogată în fibre. Fibrele sunt nutrienți esențiali, nu numai pentru sănătatea intestinului, ci și pentru sațietate. Acest lucru se datorează faptului că se extinde în stomac, făcându-vă să vă simțiți sătul mai mult timp, astfel încât este mai puțin probabil să luați o gustare între mese.
Această reducere a foamei poate, la rândul său, să reducă consumul de calorii și, prin urmare, poate ajuta la pierderea în greutate. Pentru a crește aportul de fibre trebuie să consumați multe fructe, leguminoase, legume și cereale integrale, cum ar fi semințe de chia, semințe de in, cartof dulce, fasole și linte.
Aport redus de calorii
Comparativ cu carnea, grăsimile saturate, ouăle și alimentele lactate și pe bază de plante au un conținut caloric mult mai redus și un conținut de nutrienți mult mai mare. În general, legumele, fructele și leguminoasele tind să aibă un conținut scăzut de calorii, dar sunt bogate în vitamine și minerale esențiale care susțin sănătatea. Un studiu din 2014 a comparat calitatea nutrițională a dietelor vegane față de dietele omnivore și a constatat că dietele vegane sunt mai bogate în fructe și legume cu un conținut ridicat de sodiu și grăsimi saturate.
Deși alți factori joacă un rol, pierderea în greutate se reduce în mare măsură la un consum de calorii mai mic decât caloriile arse. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să numărați caloriile pe o dietă vegană, dar dacă urmați o dietă vegană pe bază de plante plină de alimente întregi, cel mai probabil veți consuma mult mai puține calorii și substanțe nutritive semnificativ mai mari în comparație cu o dietă omnivoră standard.
Sănătatea intestinelor
Cercetările emergente au relevat importanța microbiomului și a gestionării greutății noastre. Avem trilioane de bacterii care trăiesc în interiorul intestinului nostru, AKA microbiomul nostru intestinal, care sunt esențiale pentru orice, de la funcționarea sistemului imunitar la sănătatea digestivă, a creierului și a pielii.
Cu toate acestea, cele mai recente cercetări științifice au relevat un dezechilibru în bacteriile intestinale, cu mai multe bacterii rele decât bacterii bune, cunoscute sub numele de disbioză microbiomică, este asociat cu un risc mai mare de creștere în greutate. Prin urmare, îngrijirea bacteriilor intestinale este o modalitate excelentă de a sprijini o gestionare sănătoasă a greutății.
O dietă vegană bogată într-o varietate de alimente vegetale și fibre diferite, de ex. fasolea, nautul, legumele și cerealele integrale vor hrăni bacteriile pozitive din intestin, permițându-i să prospere și promovând un microbiom intestinal sănătos, care susține gestionarea greutății. Studiile au arătat că persoanele care urmează o dietă vegană au un echilibru mult mai sănătos de bacterii intestinale prietenoase.
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
-
-
-
De ce se răspândește cancerul. Cum apar metastazele pulmonare01.09.2025, 13:43
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.