Grăsimile, cât de necesare sunt pentru organism. Surse de grăsimi bune

Grăsimile sunt necesare în organism pentru o bună funcționare. Nutriționiștii au arătat că prin alegerea unor bune surse de grăsimi se poate asigura o bună funcționare a...
Dieta keto, bazată pe foarte multe grăsimi, nivel mediu de proteine și scăzut de carbohidrați, se bucură de o mare atenție. Totuși, este interesant de văzut cât de multă grăsime este necesară corpului pentru a funcționa bine.
Este cunosct faptul că unele grăsimi sunt esențiale pentru majoritatea oamenilor. Corpul utilizează grăsimi pentru multe funcții, inclusiv pentru procesarea vitaminelor solubile în grăsimi precum A și E, arată medicalxpress.com. Includerea unor grăsimi în mese vă oferă senzația de sațietate și acest lucru este important atunci când consumați mai puține calorii pentru pierderea în greutate și doriți să împiedicați senzația de foame între mese.
În ceea ce privește cantitățile ideale, adulții sănătoși ar trebui să consme între 20% și 35% din calorii provenite din grăsimi, potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică. O lingură de ulei de măsline este egală cu 10% din caloriile zilnice într-o dietă tipică, de 1.200 de calorii pe zi pe zi.
Pentru a calcula o gamă zilnică de grăsimi mai personale, American Council on Exercise sugerează o formulă simplă. Pentru cantitatea minimă, înmulțiți greutatea (în kilograme) cu 0,4 și pentru maxim, înmulțiți-o cu 0,5. Deci, dacă cântăriți 140 de kilograme, aceasta este între 56 și 70 de grame de grăsimi în fiecare zi.
Ce tipuri de grăsimi să consumăm
Ce tipuri de grăsimi mănânci contează, de asemenea. Majoritatea trebuie să fie din alimente cu conținut de grăsimi mono- și polinesaturate. Limitați grăsimile saturate și evitați în totalitate grăsimile trans. Grasimile trans sunt eliminate treptat din alimentele ambalate, dar este posibil să vedeți articole pe rafturi până în 2020, așa că citiți cu atenție ingredientele.
Grăsimi monosaturate se găsesc în uleiuri de măsline, canola, arahide, șofrănel și ulei de floarea-soarelui; fructele de avocado; arahide și cele mai multe fructe cu coajă lemnoasă.
Grăsimi polinesaturate se găsesc în pești grași cum ar fi păstrăv, hering și somon; nuci; inul, dovleacul, semințele de susan și de floarea-soarelui; ulei de floarea soarelui, porumb și soia.
Grasimi saturate se găsesc în unt, untură, ulei de nucă de cocos și de nucă de cocos, unt de cacao, ulei de palmier și ulei de palmier; carne, carne de parăre și lapte integral.
Grăsimi trans se găsesc în uleiuri tipic parțial hidrogenate, găsite în produse ambalate din cremă non-lactate, la unle sortimente de popcorn pentru microunde.
Un studiu de 32 de ani de la Harvard a constatat că înlocuirea a doar 5% din caloriile de grăsimi saturate cu cele polinesaturate oferă beneficii importante pentru sănătate. Un schimbare simplă este înlocuirea a două porții de carne roșie în fiecare săptămână cu pește gras.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!