Riscurile dietei. Ce este efectul yo-yo și cum afectează sănătatea inimii
Dietele sunt recomandate de multe ori chiar de către medici sau nutriționiști și au efecte benefice asupra sănătăți. Există, însă, un „revers al medaliei”, la care puțini se gândesc....
O mulțime de oameni se luptă să-și mențină greutatea ideală, dar în mod repetat, se confruntă cu pierderea și recâștigarea kilogramelor, cunoscut sub denumirea de efect yo-yo. Acest efect, probabil că nu vă ajută prea mult la sănătatea inimii, spun specialiștii.
Un nou studiu a constatat că femeile care au pierdut cel puțin 10 kilograme, dar apoi au pus această greutate înapoi într-un an, au fost mai expuse riscului de a suferi de unele boli de inimă. Cu cât mai mult se repetă pierderea și recâștigarea greutății, cu atât mai mult ste afectată inima, scrie MedicineNet.
În plus, studiul a constatat că femeile care s-au confruntat cu aces efect yo-yo în urma dietei, au avut mai puține șanse (cu 82%) să ajungă la o greutate normală. „Acest ciclu de pierdere și recâștigare a greutății este extrem de comun, iar media a fost cuprinsă între zero și 20 de repetări, iar acest istoric al greutății corporale este asociat cu o sănătate generală precară”, a spus autorul studiului, Brooke Aggarwal. Ea este un profesor asistent de științe medicale la Columbia University Medical Center din New York City.
Studiul a inclus aproape 500 de femei din zona New York City, cu vârsta medie a acestora era de 37 de ani. Aproape două treimi erau de la minorități rasiale sau etnice.
Mai multe cicluri slăbit-îngrășat, mai multe probleme de sănătate
Indicele mediu de masă corporală (IMC) al femeilor din studiu a fost de 26 - ușor supraponderal. IMC este o estimare generală a grăsimii corporale, bazată pe raportul dintre înălțime și greutate. Un IMC normal este cuprins între 18,5 și 24,9, potrivit U.S. National Heart, Lung, and Blood Institute. Supraponderalitatea este cuprinsă între valoril IMC de 25 și 29,9, iar peste 30 este considerată obezitate.
Aproape trei sferturi dintre femei au raportat un efect yo-yo în urm dietei, cel puțin o dată. Cercetătorii au analizat sănătatea inimii femeilor, folosind recomandările „Life Simple 7” ale American Heart Association's. Acești șapte factori sunt considerați a fi o măsură a modului în care oamenii își controlează factorii de risc pentru bolile cardiace. Cele șapte măsuri includ mâncarea sănătoasă, exercițiile regulate, scăderea în greutate, renunțarea la fumat și menținerea valorilor normale ale tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol și a zahărului din sânge.
Femeile care au avut vreodată efectul yo-yo în urma dietei au avut cu 51% mai puține șanse de a ajunge la un scor mediu moderat al testului „Life's Simple 7” și au avut cu 65% mai puține șanse de a avea un scor optim, a constatat studiul.
Cu cât femeile și-au recăpătat repede greutatea, cu atât mai slabe au fost rezultatele testului „Life's Simple 7”. Femeile care nu au fost niciodată însărcinate păreau a fi mai afectate de efectul yo-yo. „Aceste femei au fost probabil mai tinere, iar cu cât mai repede a apărut efectul yo-yo, cu atât mai rău ar putea fi pentru sănătate și crește riscul cardiovascular", a spus Aggarwal.
Cum ar putea efectul yo-yo să afecteze sănătatea inimii?
Aggarwal a spus că acest studiu nu a dovedit o relație cauză-efect. Dar ea a observat că atunci când pierdeți în greutate, aveți tendința să pierdeți masa musculară, iar când o recâștigați, este adesea înlocuită cu grăsime. Și, a spus ea, adesea este grăsime care se situează pe abdomen, care este legată de un risc mai ridicat de boli de inimă.
Samantha Heller este nutriționist cu NYU Langone Health din New York City. Nu a fost implicată în studiu, dar a comentat concluziile.
„Corpurile noastre nu înțeleg de ce nu avem hrană. Corpurile noastre știu doar când obțin nutrienți suficienți pentru a supraviețui”, a spus ea. „Dacă ați fost pe o dietă limitată și apoi ați început să mâncați din nou, corpul dumneavoastră ar putea începe să facă depozite, pentru că eventualitatea că va mai apărea privarea de alimente. Corpul vostru doar încearcă să vă mențină în viață și în timp, organismul devine mai eficient în acest sens.”
Heller a spus că corpul tău te înștiințează când ai nevoie de mâncare. „Nu are mâncarea un gust mai bun atunci când ți-e foame? Acesta este corpul care te face să mănânci, ca să-l păstrezi în viață.”
Ce înseamnă asta, a spus Heller, este cel mai bine să încerci să adopți un model alimentar pe care să-l poți păstra pentru totdeauna. Ea a sugerat o dietă formată în cea mai mare parte din legume și fructe, cum ar fi dieta mediteraneană.
Aggarwal a spus că recomandă „efectuarea unor mici schimbări care să fie durabile. Modificările mici nu provoacă un efect de bumerang.”
Arrticolul complet poate fi găsit AICI.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
