Ceaiul ACRU, benefic pentru sănătate. Care sunt ceaiurile care ajută GLICEMIA
Care sunt ceaiurile care pot preveni, printre altele, și deshidratarea.
Este cunoscut faptul că una dintre cele mai bune alegeri pentru o băutură sănătoasă este ceaiul. Iar printre beneficiile asociare consumului de ceai se numără inclusiv scăderea glicemiei.
Însă acest lucru nu înseamnă că toate ceaiurile au un impact pozitiv asupra glicemiei. De altfel, nu există un răspuns unic la modul în care glicemia va fi influențată atunci când beți ceai, deoarece depinde și de tipul de ceai. Un ceai dulce, la care ați mai adăugat și voi zahăr, vă va crește glicemia, în timp ce alte tipuri de ceai, fără adaos de zahăr, pot contribui la scăderea acesteia.
Ce trebuie să faceți pentru a vă bucura de ceaiul preferat, fără a vă crește însă nivelul glicemiei
Nivelul de zahăr din sânge crește atunci când bei ceai dulce
Deși este o băutură delicioasă, ceaiul dulce este unul dintre cele mai puțin sănătoase moduri de a lua o porție de băutură aromată. Există un motiv pentru care ceaiul dulce are numele pe care îl are, și anume pentru că este deja încărcat cu zahăr.
Există o legătură directă între consumul regulat de băuturi dulci și probabilitatea de a fi diagnosticat cu diabet de tip 2, deoarece consumul de zahăr sau de băuturi mai bogate în zahăr duce direct la creșterea glicemiei.
Ceaiul negru poate ajuta glicemia
Așa cum am precizat mai sus, ceaiul dulce nu este cel mai potrivit pentru menținerea unui nivel scăzut al glicemiei, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie exclus ceaiul din dietă, însă puteți opta pentru ceaiul negru, un ceai foarte popular, dar și accesibil.
Un studiu al Universității Mahidol din Thailanda sugerează că ceaiul negru este ”un agent antidiabetic promițător pentru controlul glicemic”, ceea ce înseamnă că ajută la scăderea glicemiei.
Cofeina poate crește glicemia
Unul dintre aspectele pozitive ale consumului de ceai este că acesta conține cofeină, ceea ce înseamnă că o ceașcă de ceai dimineața te poate stimula și energiza, asemeni cafelei. Însă, potrivit dieteticianului Justine Chan, cofeina poate avea efecte secundare negative și asupra nivelului de zahăr din sânge.
”Ceaiurile, cu excepția celor pe bază de plante sau decafeinizate, conțin cofeină”, spune Chan, citată de EatThis.
”Cofeina în sine poate crește glicemia din cauza efectului său stimulator”.
Ceaiul acru, benefic pentru sănătate
Dulce și acru sunt profiluri de arome opuse, iar în cazul nivelului de zahăr din sânge, aceste ceaiuri au efecte opuse în organism.
În timp ce ceaiul dulce crește de obicei glicemia, ceaiurile acre - inclusiv ceaiul de hibiscus, au efectul opus, în sensul că s-a demonstrat că au capacitatea de a ajuta la scăderea glicemiei. De altfel, studiile au demonstrat că ceaiul de hibiscus, pe lângă efectele benefice asupra nivelului de zahăr din sânge, este legat și de scăderea tensiunii arteriale, în condițiile în care majoritatea persoanelor cu diabert de tip 2 au și tensiune arterială ridicată.
Ceaiul verde, de la vindecarea migrenelor la reducerea glicemiei
Ceaiul verde este sănătos, această băutură fiind legată de faptul că ajută la vindecarea durerilor de cap, ajută în curele de slăbire și îmbunătățește vigilența mentală. Iar pe lângă toate acestea, ceaiul verde este benefic și pentru cei care vor să își reducă glicemia.
Ceaiurile sunt bune pentru prevenirea deshidratării
Cu un gust plăcut, ceaiurile pot preveni deshidratarea, mai ales în cazul acelor persoane care nu pot să consume suficientă apă. Un studiu francez a constatat că deshidratarea poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, care a constatat că participanții care au băut mai puțină apă au avut ca rezultat un risc mai mare de hiperglicemie, iar consumul de apă ar putea ajuta la întârzierea sau prevenirea apariției acesteia și, în schimb, a diabetului.
Vezi și: Rooibos, ceaiul roșu și beneficiile sale. Printre acestea sunt vizate bolile de inimă
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Castane coapte sau fierte: care sunt mai sănătoase
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
