Mihaela Bilic, despre zahăr: alegeți să mâncați cât mai puțin prelucrat, transformat, industrializat
Nutriționista Mihaela Bilic vorbește într-o postare recentă pe Facebook despre zahăr și ce înțeleg americanii prin el.
Zahăr. Nutriționista Mihaela Bilic spune că "pentru tot ce este legat de mâncare, de la ingrediente la informații", europenii se pot considera privilegiați. Și exemplifică prin cuvântul "sugar", care tradus din engleză înseamnă zahăr.
"Când ne referim la zahăr vorbim de un produs separat, de sine stătător, pe care îl adaugi ca ingredient în diferite preparate, de la tocănițe și murături până la dulciuri și produse de patiserie", explică Mihaela Bilic.
Însă, la americani lucrurile stau altfel, explică nutriționista:
"Aici să vedeți confuzie de belea: limba engleză numește "zahăr" toți carbohidrații din alimente, mai puțin amidonul care poartă titlul de "starch". Nu contează că e vorba de zahărul rafinat, de lactoză din lapte sau de fructoza din fructe, pentru ei toate sunt "zahăr".
Confuzia e gravă și duce la concluzii absurde și la percepții greșite: laptele și produsele lactate, fructele și legumele sunt toate alimente cu zahăr!?!! Nu doar că se pun laolaltă, în aceeași oală, produsele care conțin zaharURI în mod natural (adică carbohidrați simpli), dar ajungi să crezi că nu e nicio diferență între un iaurt natur și unul cu fructe. Adică ambele au zahăr!?!".
Fragmente din postarea nutriționistei Mihaela Bilic pe Facebook:
* "Ridicol și total greșit, nu știu dacă astfel de confuzie apare din cauza "sărăciei" limbii engleze, care înglobează în același termen tot dulcele din natură, sau se face voit o astfel de dezinformare la nivelul consumatorilor, care ajung în final să se ferească tocmai de alimentele cele mai sănătoase: lactate, fructe și legume".
* "Nu stau acum să vă povestesc despre diferența dintre fructoză, lactoză și zaharoză, concluzia cu care vreau să rămâneți e una simplă: nu carbohidrații prezenți în mod natural în alimente sunt periculoși pentru sănătate și siluetă, ci zahărul rafinat adăugat suplimentar într-un produs! Așa că alegeți să mâncați cât mai simplu, cât mai puțin prelucrat, transformat, industrializat. Natura nu greșește niciodată. Nici chiar sfecla de zahăr nu e dușmanul din umbră sau "moartea albă", cu condiția să o mâncăm că atare, nerafinată".
-
De ce uităm dacă am oprit aragazul sau unde ne-am pus cheile18.12.2025, 21:52
-
COVID, impact asupra creierului și după vindecare18.12.2025, 20:59
-
Problemele podelei pelvine la femei, realitate ignorată18.12.2025, 20:03
-
-
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
