Mihaela Bilic, despre zahăr: alegeți să mâncați cât mai puțin prelucrat, transformat, industrializat

Nutriționista Mihaela Bilic vorbește într-o postare recentă pe Facebook despre zahăr și ce înțeleg americanii prin el.
Zahăr. Nutriționista Mihaela Bilic spune că "pentru tot ce este legat de mâncare, de la ingrediente la informații", europenii se pot considera privilegiați. Și exemplifică prin cuvântul "sugar", care tradus din engleză înseamnă zahăr.
"Când ne referim la zahăr vorbim de un produs separat, de sine stătător, pe care îl adaugi ca ingredient în diferite preparate, de la tocănițe și murături până la dulciuri și produse de patiserie", explică Mihaela Bilic.
Însă, la americani lucrurile stau altfel, explică nutriționista:
"Aici să vedeți confuzie de belea: limba engleză numește "zahăr" toți carbohidrații din alimente, mai puțin amidonul care poartă titlul de "starch". Nu contează că e vorba de zahărul rafinat, de lactoză din lapte sau de fructoza din fructe, pentru ei toate sunt "zahăr".
Confuzia e gravă și duce la concluzii absurde și la percepții greșite: laptele și produsele lactate, fructele și legumele sunt toate alimente cu zahăr!?!! Nu doar că se pun laolaltă, în aceeași oală, produsele care conțin zaharURI în mod natural (adică carbohidrați simpli), dar ajungi să crezi că nu e nicio diferență între un iaurt natur și unul cu fructe. Adică ambele au zahăr!?!".
Fragmente din postarea nutriționistei Mihaela Bilic pe Facebook:
* "Ridicol și total greșit, nu știu dacă astfel de confuzie apare din cauza "sărăciei" limbii engleze, care înglobează în același termen tot dulcele din natură, sau se face voit o astfel de dezinformare la nivelul consumatorilor, care ajung în final să se ferească tocmai de alimentele cele mai sănătoase: lactate, fructe și legume".
* "Nu stau acum să vă povestesc despre diferența dintre fructoză, lactoză și zaharoză, concluzia cu care vreau să rămâneți e una simplă: nu carbohidrații prezenți în mod natural în alimente sunt periculoși pentru sănătate și siluetă, ci zahărul rafinat adăugat suplimentar într-un produs! Așa că alegeți să mâncați cât mai simplu, cât mai puțin prelucrat, transformat, industrializat. Natura nu greșește niciodată. Nici chiar sfecla de zahăr nu e dușmanul din umbră sau "moartea albă", cu condiția să o mâncăm că atare, nerafinată".
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!