Pădure, stres, ritm cardiac. Studii despre terapia forestieră

Florina Pop |
Data publicării:
Plimbările prin zone verzi vă ajută să vă fiți mai calmi  FOTO: pexels.com
Plimbările prin zone verzi vă ajută să vă fiți mai calmi FOTO: pexels.com

Mai multe studii japoneze susțin că plimbările prin pădure duc la scăderea tensiunii arteriale, a nivelului de cortizol și a stresului.

„Unele studii au arătat că mediul forestier scade tensiunea arterială. Cu toate acestea, se știe puțin despre posibilitatea aplicațiilor anti-hipertensive ale lui Shinrin-yoku (n. r. un termen din japoneză ce se traduce prin «experimentând atmosfera din pădure sau îmbăierea în pădure»). Acest studiu vizează evaluarea efectelor preventive sau terapeutice ale mediului forestier asupra tensiunii arteriale", se precizează în descrierea unui studiu japonez din 2017, potrivit Centrului Național pentru Biotehnologia Informației ce ține de Biblioteca Națională de Medicină din State, ncbi.nlm.nih.gov.

Concluzia acestei cercetări, continuă specialiștii, e clară: „arată un efect semnificativ al Shinrin-yoku asupra scăderii tensiunii arteriale".

Studiile făcute în Japonia până acum au demonstrat că oamenii care au petrecut timp în pădure au niveluri mai scăzute de cortizol, tensiune arterială mai mică decât cei din oraș care nu au practicat Shirin-yoku.

Pădure, stres, ritm cardiac. Practică japoneză din 1982

În Țara Soarelui-Răsare, Shinrin-yoku se practică din 1982, când Ministerul Agriculturii a promovat natura ca formă de eco-terapie. „Ministerul a promovat terapia forestieră deoarece cercetătorii de mai mulți ani au arătat că aduce beneficii pentru sănătate", afirmă Susan Joachim, un ghid de terapie forestieră în Melbourne, Australia, citată de healthline.com.

Un alt studiu din 2010, făcut pe 280 de persoane, cu vârsta medie de 21 de ani, prezintă noi rezultate din experimentele pe teren efectuate în 24 de păduri din Japonia. În prima zi a experimentului, potrivit ncbi.nlm.nih.gov, 6 tineri au fost trimiși într-o parte a pădurii, iar alți 6, în oraș. În a doua zi, fiecare grup a fost trimis în cealaltă zonă ca o verificare încrucișată.

Înainte de micul dejun, dar și după mersul pe jos în pădure și în oraș, cercetătorii au măsurat nivelul cortizolului, al tensiunii arteriale, au luat pulsul și au verificat ritmului cardiac.

„Rezultatele arată că mediile forestiere promovează concentrații mai scăzute de cortizol, ritmul scăzut al pulsului, tensiunea arterială scăzută, activitatea nervului parasimpatic mai mare și activitatea nervoasă simpatică mai scăzută decât mediul urban. Aceste rezultate vor contribui la dezvoltarea unui domeniu de cercetare dedicat medicinii forestiere, care poate fi folosit ca strategie pentru medicina preventivă", se arată în rezumatul studiului, conform ncbi.nlm.nih. gov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel