Somn, obezitate, creier: legătura nebănuită dintre acestea
Un somn de proastă calitate ar putea fi dat și de obezitate, susțin cercetătorii americani într-un studiu recent.
Un nou studiu publicat săptămâna asta în PLOS Biology susține că nu pierderea somnului duce la obezitate, ci excesul de greutate ar provoca un somn de proastă calitate. Este concluzia la care au ajuns cercetători de la Universitatea din Pennsylvania Școala de Medicină Perelman și Universitatea din Nevada, Reno, făcând teste pe viermele Caenorhabditis elegans (C. elegans).
"Credem că somnul este o funcție a organismului care încearcă să conserve energia într-un cadru în care nivelurile energetice scad. Descoperirile noastre sugerează că, dacă ar fi să postești o zi, am prezice că ai putea dormi, deoarece magazinele tale energetice ar fi epuizat", este de părere co-autorul studiului David Raizen, profesor asociat de Neurologie și membru al Institutului de Cronobiologie și Somn de la Universitatea Penn, scrie sciencedaily.
E știut că, la om, perturbarea acută a somnului poate duce la creșterea poftei de mâncare și a rezistenței la insulină, iar persoanele care dorm mai puțin de șase ore de somn pe noapte sunt mai predispuse la obezitate și diabet. Însă, modalitățile în care somnul și mâncarea relaționează în tandem au rămas neclare.
Obezitatea duce la un somn prost?
Cercetătorii au vrut să vadă cum somnul de scurtă durată și alte afecțiuni cronice precum diabetul sunt legate. "Nu este clar dacă somnul scurt provoacă înclinația pentru obezitate sau că obezitatea provoacă tendința de somn scurt", a declarat co-autorul studiului, Alexander van der Linden, doctor, profesor asociat de Biologie la Universitatea din Nevada, Reno.
Ca să afle răspunsuri au modificat genetic viermele C. Elegans: i-au "oprit" neuronul (unul din cei 302) care controlează somnul. Acești viermi ar putea să mănânce, să respire și să se reproducă, dar și-au pierdut capacitatea de a dormi. Cu acel neuron oprit, cercetătorii au observat o scădere severă a nivelului de adenozin trifosfat, despre care se știe că este "moneda energetică a organismului". Iar acest fapt i-a făcut să creadă că "somnul este o încercare de a economisi energie; nu provoacă, de fapt, pierderea de energie".
"Există o anumită interacțiune complexă între creier și restul corpului care se conectează la reglarea somnului", spune cercetătorul Raizen.
Studiul, AICI.
-
Nicotina, între adevăr științific și mituri mediatice29.10.2025, 08:16
-
-
Cel mai puternic, dar subestimat medicament natural28.10.2025, 18:54
-
Consumul de ciuperci, beneficii și riscuri majore în sezonul de toamnă28.10.2025, 15:47
-
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
