Somn, obezitate, creier: legătura nebănuită dintre acestea

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Somnul
Somnul

Un somn de proastă calitate ar putea fi dat și de obezitate, susțin cercetătorii americani într-un studiu recent.

Un nou studiu publicat săptămâna asta în PLOS Biology susține că nu pierderea somnului duce la obezitate, ci excesul de greutate ar provoca un somn de proastă calitate. Este concluzia la care au ajuns cercetători de la Universitatea din Pennsylvania Școala de Medicină Perelman și Universitatea din Nevada, Reno, făcând teste pe viermele Caenorhabditis elegans (C. elegans).

"Credem că somnul este o funcție a organismului care încearcă să conserve energia într-un cadru în care nivelurile energetice scad. Descoperirile noastre sugerează că, dacă ar fi să postești o zi, am prezice că ai putea dormi, deoarece magazinele tale energetice ar fi epuizat", este de părere co-autorul studiului David Raizen, profesor asociat de Neurologie și membru al Institutului de Cronobiologie și Somn de la Universitatea Penn, scrie sciencedaily.

E știut că, la om, perturbarea acută a somnului poate duce la creșterea poftei de mâncare și a rezistenței la insulină, iar persoanele care dorm mai puțin de șase ore de somn pe noapte sunt mai predispuse la obezitate și diabet. Însă, modalitățile în care somnul și mâncarea relaționează în tandem au rămas neclare.

Obezitatea duce la un somn prost?

Cercetătorii au vrut să vadă cum somnul de scurtă durată și alte afecțiuni cronice precum diabetul sunt legate. "Nu este clar dacă somnul scurt provoacă înclinația pentru obezitate sau că obezitatea provoacă tendința de somn scurt", a declarat co-autorul studiului, Alexander van der Linden, doctor, profesor asociat de Biologie la Universitatea din Nevada, Reno.

Ca să afle răspunsuri au modificat genetic viermele C. Elegans: i-au "oprit" neuronul (unul din cei 302) care controlează somnul. Acești viermi ar putea să mănânce, să respire și să se reproducă, dar și-au pierdut capacitatea de a dormi. Cu acel neuron oprit, cercetătorii au observat o scădere severă a nivelului de adenozin trifosfat, despre care se știe că este "moneda energetică a organismului". Iar acest fapt i-a făcut să creadă că "somnul este o încercare de a economisi energie; nu provoacă, de fapt, pierderea de energie".

"Există o anumită interacțiune complexă între creier și restul corpului care se conectează la reglarea somnului", spune cercetătorul Raizen.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel