Somn, obezitate, creier: legătura nebănuită dintre acestea

Adisa Codruț / 23 apr 2020 / 09:09
Somnul
Somnul

Un somn de proastă calitate ar putea fi dat și de obezitate, susțin cercetătorii americani într-un studiu recent.

Un nou studiu publicat săptămâna asta în PLOS Biology susține că nu pierderea somnului duce la obezitate, ci excesul de greutate ar provoca un somn de proastă calitate. Este concluzia la care au ajuns cercetători de la Universitatea din Pennsylvania Școala de Medicină Perelman și Universitatea din Nevada, Reno, făcând teste pe viermele Caenorhabditis elegans (C. elegans).

"Credem că somnul este o funcție a organismului care încearcă să conserve energia într-un cadru în care nivelurile energetice scad. Descoperirile noastre sugerează că, dacă ar fi să postești o zi, am prezice că ai putea dormi, deoarece magazinele tale energetice ar fi epuizat", este de părere co-autorul studiului David Raizen, profesor asociat de Neurologie și membru al Institutului de Cronobiologie și Somn de la Universitatea Penn, scrie sciencedaily.

E știut că, la om, perturbarea acută a somnului poate duce la creșterea poftei de mâncare și a rezistenței la insulină, iar persoanele care dorm mai puțin de șase ore de somn pe noapte sunt mai predispuse la obezitate și diabet. Însă, modalitățile în care somnul și mâncarea relaționează în tandem au rămas neclare.

Obezitatea duce la un somn prost?

Cercetătorii au vrut să vadă cum somnul de scurtă durată și alte afecțiuni cronice precum diabetul sunt legate. "Nu este clar dacă somnul scurt provoacă înclinația pentru obezitate sau că obezitatea provoacă tendința de somn scurt", a declarat co-autorul studiului, Alexander van der Linden, doctor, profesor asociat de Biologie la Universitatea din Nevada, Reno.

Ca să afle răspunsuri au modificat genetic viermele C. Elegans: i-au "oprit" neuronul (unul din cei 302) care controlează somnul. Acești viermi ar putea să mănânce, să respire și să se reproducă, dar și-au pierdut capacitatea de a dormi. Cu acel neuron oprit, cercetătorii au observat o scădere severă a nivelului de adenozin trifosfat, despre care se știe că este "moneda energetică a organismului". Iar acest fapt i-a făcut să creadă că "somnul este o încercare de a economisi energie; nu provoacă, de fapt, pierderea de energie".

"Există o anumită interacțiune complexă între creier și restul corpului care se conectează la reglarea somnului", spune cercetătorul Raizen.

Studiul, AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy