Spanac, beneficii. Cum îl mănânci ca să ai surplus de antioxidanți

Spanacul este una dintre cele mai bune surse pentru luteină, unul dintre acei antioxidanți care pot stimula sănătatea ochilor și pot reduce riscul degenerării maculare. Dar trebuie să îl mănânci...
Un studiu care va apărea și în ediția din martie 2019 a revistei Food Chemistry, după ce a fost publicat online din noiembrie 2018, sugerează că pentru a obține cele mai mari cantități de luteină trebuie să îl mâncăm crud și tăiat, față de metodele tradiționale de gătit.
Cercetătorii de la Universitatea Linköping au măsurat conținutul de luteină al spanacului după ce a fost prăjit (călit sau înnăbușit), fiert sau gătit la aburi.
Spanac, cum să-l gătești
Ei au descoperit că nivelurile de luteină au scăzut cu 40% după numai patru minute de fierbere și cu 90% după 90 de minute, în timp ce nivelurile au scăzut cu mai mult de 60% după numai două minute de prăjire.
Spanacul a pierdut aproximativ 50% din luteina sa după patru minute de gătit la aburi.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a obține cea mai mare cantitate de luteină din spanac este să nu-l gătiți.
Puteți consuma spanacul crud, în prealabil spălat, sub mai multe forme: tăiat în salată, băgat în blender pentru a face un smoothie, ori într-un storcător, ca suc, deoarece aceste forme eliberează mai multă luteină din frunze, potrivit cercetătorilor.
Atunci când adăugați spanac la o salată sau un sandwich, tăiați-l în fâșii pentru a obține același efect.
„Ce este unic la acest studiu este că am folosit metode de preparare care sunt adesea folosite la gătitul alimentelor la domiciliu și am comparat mai multe temperaturi și timpi de încălzire. De asemenea, am investigat metodele de preparare în care spanacul este consumat la rece, ca în salate sau smoothie-uri", spune dr.Lena Jonasson, profesor la Departamentul de Știinte Medicale și Sănătate și consultant in cardiologie.
Cei mai mulți antioxidanți, când e crud și mărunțit
Reîncălzirea pachetelor de prânz într-un cuptor cu microunde este o practică foarte frecventă în viața modernă. Cercetătorii au descoperit că reîncălzirea alimentelor într-un cuptor cu microunde a compensat într-o oarecare măsură pierderea luteinei în alimentele gătite. Mai mult luteină este eliberată din spanac, deoarece structura plantei este defalcată mai departe de cuptorul cu microunde.
„Cel mai bine ar fi să nu încălzim deloc spanacul, și chiar mai bine este să îl pui în smoothie și să produse lactate, cum ar fi smântână, lapte sau iaurt. Când spanacul este tocat în bucăți mici, se eliberează mai multă luteină din frunze, iar grăsimea din lactate crește solubilitatea luteinei în lichid", spune dr. Rosanna Chung, autor principal al articolului.
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.