Spanac, beneficii. Cum îl mănânci ca să ai surplus de antioxidanți
Spanacul este una dintre cele mai bune surse pentru luteină, unul dintre acei antioxidanți care pot stimula sănătatea ochilor și pot reduce riscul degenerării maculare. Dar trebuie să îl mănânci...
Un studiu care va apărea și în ediția din martie 2019 a revistei Food Chemistry, după ce a fost publicat online din noiembrie 2018, sugerează că pentru a obține cele mai mari cantități de luteină trebuie să îl mâncăm crud și tăiat, față de metodele tradiționale de gătit.
Cercetătorii de la Universitatea Linköping au măsurat conținutul de luteină al spanacului după ce a fost prăjit (călit sau înnăbușit), fiert sau gătit la aburi.
Spanac, cum să-l gătești
Ei au descoperit că nivelurile de luteină au scăzut cu 40% după numai patru minute de fierbere și cu 90% după 90 de minute, în timp ce nivelurile au scăzut cu mai mult de 60% după numai două minute de prăjire.
Spanacul a pierdut aproximativ 50% din luteina sa după patru minute de gătit la aburi.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a obține cea mai mare cantitate de luteină din spanac este să nu-l gătiți.
Puteți consuma spanacul crud, în prealabil spălat, sub mai multe forme: tăiat în salată, băgat în blender pentru a face un smoothie, ori într-un storcător, ca suc, deoarece aceste forme eliberează mai multă luteină din frunze, potrivit cercetătorilor.
Atunci când adăugați spanac la o salată sau un sandwich, tăiați-l în fâșii pentru a obține același efect.
„Ce este unic la acest studiu este că am folosit metode de preparare care sunt adesea folosite la gătitul alimentelor la domiciliu și am comparat mai multe temperaturi și timpi de încălzire. De asemenea, am investigat metodele de preparare în care spanacul este consumat la rece, ca în salate sau smoothie-uri", spune dr.Lena Jonasson, profesor la Departamentul de Știinte Medicale și Sănătate și consultant in cardiologie.
Cei mai mulți antioxidanți, când e crud și mărunțit
Reîncălzirea pachetelor de prânz într-un cuptor cu microunde este o practică foarte frecventă în viața modernă. Cercetătorii au descoperit că reîncălzirea alimentelor într-un cuptor cu microunde a compensat într-o oarecare măsură pierderea luteinei în alimentele gătite. Mai mult luteină este eliberată din spanac, deoarece structura plantei este defalcată mai departe de cuptorul cu microunde.
„Cel mai bine ar fi să nu încălzim deloc spanacul, și chiar mai bine este să îl pui în smoothie și să produse lactate, cum ar fi smântână, lapte sau iaurt. Când spanacul este tocat în bucăți mici, se eliberează mai multă luteină din frunze, iar grăsimea din lactate crește solubilitatea luteinei în lichid", spune dr. Rosanna Chung, autor principal al articolului.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
