Știai că 90% dintre durerile de cap sunt cauzate de ceva ce mănânci? 7 alimente care dau dureri de cap

Nu o să-ți vină să crezi ce alimente îți provoacă durerile de cap. 90% dintre durerile de cap sunt provocate de ceea ce mănânci. Greșelile pe care le faci zilnic și cum scapi rapid de...
Alimentația joacă un rol mai important în sănătatea noastră decât am putea crede.
Unele alimente și băuturi pe care le consumăm zilnic pot declanșa sau agrava durerile de cap, mai ales pentru persoanele predispuse la migrene sau tensiuni.
Deși nu toate durerile de cap au o legătură directă cu dieta, specialiștii estimează că până la 90% dintre acestea ar putea avea o cauză alimentară declanșatoare.
Alimente și băuturi care pot declanșa durerile de cap
1. Ciocolata
Este adesea asociată cu migrenele din cauza conținutului său de tiramină, un compus care poate influența nivelurile de serotonină și poate provoca vasodilatație. Dacă observi că ai dureri de cap după ce mănânci ciocolată, ar putea fi momentul să o consumi cu moderație.
2. Brânzeturile maturate
Brânzeturile precum brie, cheddar, gorgonzola sau parmezanul sunt bogate în tiramină, care poate declanșa dureri de cap, mai ales la cei predispuși la migrene.
3. Cafeina
În cantități moderate, cafeina poate ameliora durerile de cap, dar consumul excesiv sau lipsa ei bruscă (în cazul dependenței) poate declanșa migrene.
4. Alcoolul
Vinul roșu și alte băuturi alcoolice pot fi un factor declanșator pentru mulți oameni. Alcoolul are efect vasodilatator și poate contribui la deshidratare, ceea ce agravează durerile de cap.
5. Alimentele procesate
Mezelurile, chipsurile sau alte alimente procesate conțin adesea nitriți și nitrați, care pot afecta vasele de sânge, provocând dureri de cap.
6. Îndulcitorii artificiali
Aspartamul și alți îndulcitori artificiali pot fi iritanți pentru sistemul nervos central, declanșând dureri de cap la unele persoane.
7. Alimentele sărate sau condimentate excesiv
Consumul mare de sare poate duce la retenție de apă și creșterea tensiunii arteriale, ambele fiind asociate cu durerile de cap.
Dacă durerile de cap devin frecvente, severe sau nu dispar cu măsurile obișnuite, mergi la medic.
Pentru a preveni apariția durerilor de cap, este important să te hidratezi corespunzător, să eviți alimentele procesate, să reduci consumul de cafea și alcool, să ai mese regulate.
De asemenea, e important că verifici etichetele alimentelor și să eviți produsele cu tiramină, glutamat monosodic sau alți aditivi.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.