Vaccinul vital pentru bolnavii cu insuficiență cardiacă

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Flacoane   FOTO: pixabay
Flacoane FOTO: pixabay

Vaccinările împotriva gripei și pneumoniei sunt asociate cu mai puține decese la spital la pacienții cu insuficiență cardiacă, susține un studiu.

Specialiștii susțin că 1 din 5 oameni va dezvolta insuficiență cardiacă în timpul vieții, o afecțiune gravă în care inima nu poate pompa sânge în jurul corpului la fel de bine. Asta duce la acumularea de lichid în plămâni, provocând dificultăți de respirație și tuse, și afectează calitatea vieții oamenilor, necesitând deseori spitalizări urgente.

Potrivit medicilor, gripa și pneumonia agravează insuficiența cardiacă și recomandă vaccinările anuale. Autorul studiului, dr. Karthik Gonuguntla de la Universitatea din Connecticut, afirmă, într-un comunicat al Societății Europene de Cardiologie, că ”vaccinurile împotriva pneumoniei și gripei sunt vitale pentru prevenirea acestor infecții respiratorii și protejarea pacienților cu insuficiență cardiacă. Deși mulți oameni au respins vaccinurile obișnuite și sigure înainte de COVID-19, sunt optimist că pandemia a schimbat percepțiile cu privire la rolul imunizărilor în protejarea sănătății noastre”.

În cadrul studiului s-a analizat dacă imunizările au avut vreo legătură cu riscul ca pacienții cu insuficiență cardiacă să moară în timpul spitalului. Studiul a inclus 2.912.137 de pacienți cu insuficiență cardiacă care au fost internați între anii 2010 și 2014. Vârsta medie - 70 de ani.

Concluzii? Doar 1,4% dintre pacienții din studiu au avut vaccinul antigripal și 1,4% au avut vaccinul împotriva pneumoniei. Cercetătorii au comparat ratele de deces în spital între pacienții cu insuficiență cardiacă care au primit vaccinuri împotriva gripei și pneumoniei în acel an și cei care nu. Ratele mortalității în spital au fost semnificativ mai mici la pacienții care au primit vaccinul antigripal (1,3%) comparativ cu cei care nu au primit vaccinul antigripal (3,6%). În mod similar, ratele mortalității spitalicești au fost semnificativ mai mici la pacienții inoculați împotriva pneumoniei (1,2%) comparativ cu cei care nu au fost inoculați (3,6%).

”Studiul nostru oferă un impuls suplimentar pentru imunizările anuale la pacienții cu insuficiență cardiacă. În ciuda sfaturilor în acest sens, absorbția rămâne scăzută”, adaugă autorul studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel