Zahărul, din fructe sau rafinat, ne afectează sănătatea diferit
Zaharurile din fructe conțin fibre și nu sunt dăunătoare precum zahărul rafinat. Specialiștii ne recomandă cât să consumăm pe zi pentru a rămâne sănătoși.
Când vine vorba de zaharuri în mâncare, este mult mai bine să vă gândiți la un castron de afine decat un granola, spune un nutritionist. Zaharurile adăugate nu sunt aceleași cu zaharurile naturale, notează Kara Shifler Bowers, un dietetician înregistrat la Penn State PRO Wellness, un centru de sănătate din Hershey, Pa. "Zaharurile naturale din fructe sunt diferite, deoarece fructele conțin fibre, precum și mulți antioxidanți și vitamine precum A și C", a explicat ea într-un comunicat de presă al Penn State Health.
Eliminarea zahărului din alimentație, treptat
Eliminarea zaharurilor adăugate poate preveni o serie de probleme de sănătate, scrie medicinenet.com.
Femeile nu ar trebui să consume mai mult de 6 lingurițe (25 de grame) de zahăr adăugat, pe zi. Cantitatea echialează cu două treimi dintr-un suc sau 1,5 iaurturi de tip desert. Pentru bărbați, limita este de 9 lingurițe, sau 36 de grame.
„Singurul pericol în eliminarea completă a zaharurilor este că, în cele din urmă, s-ar putea sa apara pofta”, a spus Shifler Bowers.
În loc să eliminați brusc zaharurile adăugate, ar fi o idee bună să renunțați treptat. Încercați să limitați dulciurile doar la ocazii speciale. "Corpul tău poate uita de alimente, ca să spunem așa, cu cât te abții mai mult de la ele, cu atât mai ușor va fi. Poți să te bucuri de ele uneori, dar nu trebuie să mănânci aceeași cantitate", a spus ea.
„Urmăriți ce mâncați, deoarece și opțiunile aparent sănătoase, cum ar fi iaurtul, fibrele, barele de proteine și sosul de spaghete cumpărate de magazin, pot avea niveluri ridicate de zaharuri adăugate. În barele de granola, zaharurile ajuta ingredientele să se îmbine împreună", a mai spus Shifler Bowers."În sosul de spaghete, zaharurile sunt folosite pentru a reduce aciditatea. Încercați să luați o gustare din fructe și nuci".
Zahărul la copii, cât mai târziu
Părinții ar trebui să aștepte cât mai mult timp să introducă zahărul în alimentația copiilor, chiar și sucurile dulci, mai arată ea. "Papilele lor gustative sunt încă în curs de dezvoltare, așa că dacă se obișnuiesc cu alimente dulci, asta vor dori să mănânce, după ce încep", a mai spus Shifler Bowers.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani nu ar trebui să aibă mai mult de 30 de ml de suc de fructe pe zi. "Este foarte ușor să consumi mult zahăr când bei băuturi dulci. În loc de suc, încercați să oferiți copiilor fructe, cum ar fi pepeni sau fructe de padure, pentru a obține o cantitate mare de fibre", a spus Shifler Bowers.
-
Nu arunca codițele ardeilor. Cum le poți folosi inteligent21.12.2025, 16:31
-
-
-
De ce te trezești înainte să sune alarma: explicația ceasului biologic21.12.2025, 13:16
-
Bagaj inteligent: ce să lași acasă și ce să împachetezi pentru zbor21.12.2025, 11:30
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
