Zahărul, din fructe sau rafinat, ne afectează sănătatea diferit

Zaharurile din fructe conțin fibre și nu sunt dăunătoare precum zahărul rafinat. Specialiștii ne recomandă cât să consumăm pe zi pentru a rămâne sănătoși.
Când vine vorba de zaharuri în mâncare, este mult mai bine să vă gândiți la un castron de afine decat un granola, spune un nutritionist. Zaharurile adăugate nu sunt aceleași cu zaharurile naturale, notează Kara Shifler Bowers, un dietetician înregistrat la Penn State PRO Wellness, un centru de sănătate din Hershey, Pa. "Zaharurile naturale din fructe sunt diferite, deoarece fructele conțin fibre, precum și mulți antioxidanți și vitamine precum A și C", a explicat ea într-un comunicat de presă al Penn State Health.
Eliminarea zahărului din alimentație, treptat
Eliminarea zaharurilor adăugate poate preveni o serie de probleme de sănătate, scrie medicinenet.com.
Femeile nu ar trebui să consume mai mult de 6 lingurițe (25 de grame) de zahăr adăugat, pe zi. Cantitatea echialează cu două treimi dintr-un suc sau 1,5 iaurturi de tip desert. Pentru bărbați, limita este de 9 lingurițe, sau 36 de grame.
„Singurul pericol în eliminarea completă a zaharurilor este că, în cele din urmă, s-ar putea sa apara pofta”, a spus Shifler Bowers.
În loc să eliminați brusc zaharurile adăugate, ar fi o idee bună să renunțați treptat. Încercați să limitați dulciurile doar la ocazii speciale. "Corpul tău poate uita de alimente, ca să spunem așa, cu cât te abții mai mult de la ele, cu atât mai ușor va fi. Poți să te bucuri de ele uneori, dar nu trebuie să mănânci aceeași cantitate", a spus ea.
„Urmăriți ce mâncați, deoarece și opțiunile aparent sănătoase, cum ar fi iaurtul, fibrele, barele de proteine și sosul de spaghete cumpărate de magazin, pot avea niveluri ridicate de zaharuri adăugate. În barele de granola, zaharurile ajuta ingredientele să se îmbine împreună", a mai spus Shifler Bowers."În sosul de spaghete, zaharurile sunt folosite pentru a reduce aciditatea. Încercați să luați o gustare din fructe și nuci".
Zahărul la copii, cât mai târziu
Părinții ar trebui să aștepte cât mai mult timp să introducă zahărul în alimentația copiilor, chiar și sucurile dulci, mai arată ea. "Papilele lor gustative sunt încă în curs de dezvoltare, așa că dacă se obișnuiesc cu alimente dulci, asta vor dori să mănânce, după ce încep", a mai spus Shifler Bowers.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani nu ar trebui să aibă mai mult de 30 de ml de suc de fructe pe zi. "Este foarte ușor să consumi mult zahăr când bei băuturi dulci. În loc de suc, încercați să oferiți copiilor fructe, cum ar fi pepeni sau fructe de padure, pentru a obține o cantitate mare de fibre", a spus Shifler Bowers.
-
3 motive să mănânci broccoli, mai ales dacă vrei să slăbești03.09.2025, 18:35
-
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice03.09.2025, 17:19
-
-
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei03.09.2025, 15:51
-
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.