Zahărul, din fructe sau rafinat, ne afectează sănătatea diferit

Angela Sabău |
Data publicării:
Zahărul din fructe nu este dăunător     FOTO: pexels.com
Zahărul din fructe nu este dăunător FOTO: pexels.com

Zaharurile din fructe conțin fibre și nu sunt dăunătoare precum zahărul rafinat. Specialiștii ne recomandă cât să consumăm pe zi pentru a rămâne sănătoși.

Când vine vorba de zaharuri în mâncare, este mult mai bine să vă gândiți la un castron de afine decat un granola, spune un nutritionist. Zaharurile adăugate nu sunt aceleași cu zaharurile naturale, notează Kara Shifler Bowers, un dietetician înregistrat la Penn State PRO Wellness, un centru de sănătate din Hershey, Pa. "Zaharurile naturale din fructe sunt diferite, deoarece fructele conțin fibre, precum și mulți antioxidanți și vitamine precum A și C", a explicat ea într-un comunicat de presă al Penn State Health.

Eliminarea zahărului din alimentație, treptat

Eliminarea zaharurilor adăugate poate preveni o serie de probleme de sănătate, scrie medicinenet.com.

Femeile nu ar trebui să consume mai mult de 6 lingurițe (25 de grame) de zahăr adăugat, pe zi. Cantitatea echialează cu două treimi dintr-un suc sau 1,5 iaurturi de tip desert. Pentru bărbați, limita este de 9 lingurițe, sau 36 de grame.

„Singurul pericol în eliminarea completă a zaharurilor este că, în cele din urmă, s-ar putea sa apara pofta”, a spus Shifler Bowers.

În loc să eliminați brusc zaharurile adăugate, ar fi o idee bună să renunțați treptat. Încercați să limitați dulciurile doar la ocazii speciale. "Corpul tău poate uita de alimente, ca să spunem așa, cu cât te abții mai mult de la ele, cu atât mai ușor va fi. Poți să te bucuri de ele uneori, dar nu trebuie să mănânci aceeași cantitate", a spus ea.

„Urmăriți ce mâncați, deoarece și opțiunile aparent sănătoase, cum ar fi iaurtul, fibrele, barele de proteine și sosul de spaghete cumpărate de magazin, pot avea niveluri ridicate de zaharuri adăugate. În barele de granola, zaharurile ajuta ingredientele să se îmbine împreună", a mai spus Shifler Bowers."În sosul de spaghete, zaharurile sunt folosite pentru a reduce aciditatea. Încercați să luați o gustare din fructe și nuci".

Zahărul la copii, cât mai târziu

Părinții ar trebui să aștepte cât mai mult timp să introducă zahărul în alimentația copiilor, chiar și sucurile dulci, mai arată ea. "Papilele lor gustative sunt încă în curs de dezvoltare, așa că dacă se obișnuiesc cu alimente dulci, asta vor dori să mănânce, după ce încep", a mai spus Shifler Bowers.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani nu ar trebui să aibă mai mult de 30 de ml de suc de fructe pe zi. "Este foarte ușor să consumi mult zahăr când bei băuturi dulci. În loc de suc, încercați să oferiți copiilor fructe, cum ar fi pepeni sau fructe de padure, pentru a obține o cantitate mare de fibre", a spus Shifler Bowers.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel