Ai nevoie de mai multe proteine în dietă? Iată cu îți dai seama
Ar trebui să obțineți minimum 10% din caloriile zilnice din proteine. Ca să vă dați seama de câte grame aveți nevoie, înmulțiți greutatea în kilograme cu 0,36, spun nutriționiștii de la...
Fie că e vorba de un iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsime la micul dejun, care are aproximativ 20 de grame de proteine, de o porție de piept de pui fără piele la prânz - aproximativ 25 de grame sau o ceașcă de fasole neagră adăugată la cină - aproximativ 15 de grame, organismul uman descompune și reutilizează proteina în multe feluri, pentru a funcționa. Dacă nu are suficiente proteine, atunci vă va da semnale. Totul e să le înțelegeți.
Umflarea
Unul dintre cele mai frecvente semne că nu obțineți suficiente proteine din dietă este umflarea (numită și edem), în special în abdomen, picioare și mâini. O posibilă explicație: proteinele care circulă în sânge - în special albumina - ajută la menținerea lichidului în țesuturi. Dar multe lucruri pot provoca edeme, așa că mai bine consultați medicul în cazul în care această umflare este mai gravă.
Modificări ale dispoziției
Creierul dvs. utilizează substanțe chimice numite neurotransmițători pentru a transmite informații între celule. Mulți dintre acești neurotransmițători sunt făcuți din aminoacizi, care constituie blocurile de proteine. Deci, o lipsă de proteine în dietă ar putea însemna că organismul nu poate produce suficient de acești neurotransmițători și asta ar schimba modul în care funcționează creierul. Cu nivel scăzut de dopamină și serotonină, de exemplu, vă puteți simți deprimat sau prea agresiv.
Probleme de păr, unghii și piele
Acestea sunt alcătuite din proteine cum ar fi elastina, colagenul și keratina. Când corpul nu le poate produce, ați putea avea păr fragil sau subțire, piele uscată și exfoliantă, și dungi adânci pe unghii. Dieta nu este singura posibilă cauză, desigur, dar este ceva de luat în considerare.
Slăbiciune și oboseală
Cercetările arată că doar o săptămână de mâncat mai puține proteine decât are organismul nevoie poate afecta mușchii responsabili pentru postura și mișcarea, mai ales dacă aveți vârsta de 55 de ani sau mai mult. În timp, o lipsă de proteine vă poate face să vă pierdeți masa musculară, care, la rândul său, vă lasă fătă forță, face mai dificilă menținerea echilibrului și încetinește metabolismul. De asemenea, poate duce la anemie, când celulele dvs. nu primesc suficient oxigen, ceea ce vă face obosiți.
Foamea
Aceasta ar părea evidentă. Proteinele ne alimentează cu energie. Sunt una dintre cele trei surse de calorii, împreună cu carbohidrații și grăsimile. Dacă vă e foame tot timpul, chiar dacă aveți mese regulate, este posibil să aveți nevoie de mai multe proteine. Studiile au arătat că un consum de alimente cu multe proteine vă ajută să vă simțiți mai plini de-a lungul zilei.
Răni care se vindecă încet
Oamenii care au un nivel scăzut de proteine constată de multe ori că tăieturile și zgârieturile durează mai mult până se vindecă. Același lucru pare să fie valabil și pentru entorse și alte leziuni legate de exerciții fizice. Ar putea fi un alt efect al faptului că organismul nu produce suficient colagen. Acesta se găsește în țesuturile conjunctive, precum și în piele. Pentru ca sângele să se închege, aveți nevoie și de proteine.
Îmbolnăvire sau a rămâne bolnav
Aminoacizii din sânge vă ajută sistemul imunitar să producă anticorpi care activează celulele albe din sânge pentru a elimina virușii, bacteriile și toxinele. Aveți nevoie de proteine pentru a digera și absorbi alte substanțe nutritive care vă mențin sănătoși. Există, de asemenea, dovezi că proteina poate schimba nivelurile bacteriilor „bune" care luptă împotriva bolilor în intestin. Nu aveți suficiente proteine? Boala nu trece.
Categoriile de risc
În general, oamenii mănâncă o suficientă cantitate de alimente care conțin proteine. Dar persoanele în vârstă și persoanele cu cancer ar putea avea probleme în a consuma cât mai multe proteine de care au nevoie. Malnutriția severă din cauza lipsei de proteine se numește Kwashiorkor. Este mai frecvent întâlnită în țările în curs de dezvoltare, mai ales la copii sau după un dezastru natural.
Dar sportivii?
Dacă faceți exerciții fizice în mod regulat și consumați o dietă echilibrată, probabil că sunteți bine. Dar sportivii profesioniști cu programe de antrenament intens necesită mai multe proteine - cam de două ori mai mult decât persoana obișnuită sau aproximativ 0,5-1 grame de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală, și asta în fiecare zi. Nu exagerați, totuși. Prea multă proteină poate provoca și probleme, notează medicii nuriționiști de la WebMD.com.
-
-
Ce se întâmplă dacă nu tratezi refluxul gastric18.12.2025, 09:04
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
-
Alimentele care cresc riscul de infarct cu 46%17.12.2025, 21:20
-
Cum scap de pofta de dulce
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
