Alimente gătite, cum le mănânci și cum ar trebui, de fapt, consumate

Florina Pop / 20 apr 2019 / 11:10
Ca să fie hrănitoare, unele alimente trebuie gătite într-un anume mod  FOTO: pexels.com
Ca să fie hrănitoare, unele alimente trebuie gătite într-un anume mod FOTO: pexels.com

Mâncarea sănătoasă nu înseamnă doar alegerea alimentelor potrivite, ci și să știi cum să le gătești.

Brocoli e mai hrănitor când se gătește la aburi, fructele fac mai mult bine când sunt consumate solide sau cu coajă, nu sub formă de sucuri. Sunt câteva concluzii din recomandările făcute pe platforma medicinenet.com.

Alte recomandări:

1. Broccoli – gătit la aburi e cea mai bună metodă; prin fierbere, în cuptorul cu microunde și prin prăjire se pierde mai multă vitamină C, proteine și alți nutrienți. Iar cu cât timpul de gătire este mai scurt, cu atât mai multe substanțe nutritive economisiți. Pentru aromă, puteți pune peste broccoli puțin ulei de măsline, sare de mare și suc de lamaie.

2. Carne roșie - conține proteine, acizi grași omega-3, vitamina B12, niacin, zinc și fier; tăiați toată grăsimea de pe ea înainte să o gătiți.

3. Cartofi - când se răcesc la temperatura camerei sau în salată de cartofi, vor avea mai multe „amidonuri rezistente", care durează mai mult pentru digerare și care ajută la menținerea sănătății și scad șansele de obezitate, cancer de colon și diabet.

4. Ouă - În aproximativ 75 de calorii, un ou vă oferă aproximativ 6 grame de proteine de înaltă calitate, toți cei nouă din aminoacizii esențiali pe care corpul dumneavoastră are nevoie și o mulțime de vitamină D - care este greu de obținut de la alimente. Încercați oul tăiat cu niște spanac gătit sau fierte cu pâine prăjită.

5. Legume la conservă – ar fi bine să nu șe gătiți de două ori; după ce le scoateți din conservă, le încălziți suficient timp ca ulterior să le puteți reîncălzi când mai mâncați; dacă le gătiți mai mult timp își pierd din aromă, textură și substanțele nutritive.

6. Fructe - mai bine le mâncați așa decât sub formă de suc; chiar și 100% suc pur, se pierd nutrienți atunci când este procesat; iar sucul nu are fibre, care încetinesc absorbția de zahăr din organism.

7. Tomate - Licopenul puternic antioxidant găsit în tomate ajută la protejarea împotriva cancerului, a bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a altor probleme; este mai ușor să-l obțineți gătit – la acele roșii conservate și la sosuri lungi -, mai degrabă decât din fructe crude.

8. Pepene galben – deși crusta nu se mănâncă, se recomandă să o clătiți bine înainte să tăiați pepenele; pielea aspră conține germeni pe care ar fi bine să nu-i iei; spre deosebire de alte fructe, nu există suficient acid natural pentru a le ucide.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.25