Alimente gătite, cum le mănânci și cum ar trebui, de fapt, consumate
Mâncarea sănătoasă nu înseamnă doar alegerea alimentelor potrivite, ci și să știi cum să le gătești.
Brocoli e mai hrănitor când se gătește la aburi, fructele fac mai mult bine când sunt consumate solide sau cu coajă, nu sub formă de sucuri. Sunt câteva concluzii din recomandările făcute pe platforma medicinenet.com.
Alte recomandări:
1. Broccoli – gătit la aburi e cea mai bună metodă; prin fierbere, în cuptorul cu microunde și prin prăjire se pierde mai multă vitamină C, proteine și alți nutrienți. Iar cu cât timpul de gătire este mai scurt, cu atât mai multe substanțe nutritive economisiți. Pentru aromă, puteți pune peste broccoli puțin ulei de măsline, sare de mare și suc de lamaie.
2. Carne roșie - conține proteine, acizi grași omega-3, vitamina B12, niacin, zinc și fier; tăiați toată grăsimea de pe ea înainte să o gătiți.
3. Cartofi - când se răcesc la temperatura camerei sau în salată de cartofi, vor avea mai multe „amidonuri rezistente", care durează mai mult pentru digerare și care ajută la menținerea sănătății și scad șansele de obezitate, cancer de colon și diabet.
4. Ouă - În aproximativ 75 de calorii, un ou vă oferă aproximativ 6 grame de proteine de înaltă calitate, toți cei nouă din aminoacizii esențiali pe care corpul dumneavoastră are nevoie și o mulțime de vitamină D - care este greu de obținut de la alimente. Încercați oul tăiat cu niște spanac gătit sau fierte cu pâine prăjită.
5. Legume la conservă – ar fi bine să nu șe gătiți de două ori; după ce le scoateți din conservă, le încălziți suficient timp ca ulterior să le puteți reîncălzi când mai mâncați; dacă le gătiți mai mult timp își pierd din aromă, textură și substanțele nutritive.
6. Fructe - mai bine le mâncați așa decât sub formă de suc; chiar și 100% suc pur, se pierd nutrienți atunci când este procesat; iar sucul nu are fibre, care încetinesc absorbția de zahăr din organism.
7. Tomate - Licopenul puternic antioxidant găsit în tomate ajută la protejarea împotriva cancerului, a bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a altor probleme; este mai ușor să-l obțineți gătit – la acele roșii conservate și la sosuri lungi -, mai degrabă decât din fructe crude.
8. Pepene galben – deși crusta nu se mănâncă, se recomandă să o clătiți bine înainte să tăiați pepenele; pielea aspră conține germeni pe care ar fi bine să nu-i iei; spre deosebire de alte fructe, nu există suficient acid natural pentru a le ucide.
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
