Boala Parkinson: noi posibile terapii, după descoperirea unei proteine cu rol în repararea ADN-ului

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacientă
Pacientă

Noi terapii în boala Parkinson ar putea fi proiectate, după ce oamenii de știință au descoperit rolul crucial al unei proteine în repararea pauzei din ADN, care are loc la acești pacienți.

O proteină mică ce a fost asociată cu disfuncția și decesul celular, de fapt, servește unei funcții critice în repararea pauzei în ADN, potrivit unui nou studiu condus de oamenii de știință de la Oregon Health & Science University.

Descoperirea, publicată azi în revista Scientific Reports, marchează prima demonstrație a rolului pe care alfa-sinucleina îl are în prevenirea morții neuronilor în bolile cerebrale, cum ar fi Parkinsons, care afectează 1,5 milioane de oameni în Statele Unite.

Constatările sugerează că ar putea fi posibilă proiectarea de noi terapii, pentru a înlocui sau îmbunătăți funcția alpha-synuclein la persoanele cu boala Parkinsons și alte tulburări neurodegenerative.

Agregatele de alfa-sinucleină, cunoscute sub denumirea de corpuri Lewy, au fost deja legate de Parkinson și alte forme de demență. Studiul publicat astăzi în revista Nature prezintă acest proces într-o nouă lumină.

Constatările sugerează că organismele Lewy sunt problematice, deoarece trag proteina alfa-sinucleină din nucleul celulelor creierului. Studiul, care a examinat celulele pe șoareci vii și țesutul cerebral postmortem la om, arată că aceste proteine îndeplinesc o funcție crucială prin reparația pauzelor care se produc de-a lungul marilor linii de ADN, prezente în nucleul fiecărei celule a corpului.

Rol crucial în prevenirea distrugerii celulelor

Rolul alfa-sinucleinei în repararea ADN-ului poate fi crucial în prevenirea deceselor celulare. Această funcție poate fi pierdută în bolile cerebrale, cum ar fi Parkinsons, ceea ce duce la creșterea morții neuronilor. „S-ar putea ca pierderea acelei funcții să omoare acea celulă”, a spus autorul principal Vivek Unni, un profesor de neurologie la Școala de Medicină OHSU.

Cercetătorii au descoperit că proteina alfa-sinucleină a fost rapid recrutată la locul daunei în ADN-ul din neuroni la șoareci. În plus, au descoperit reșteri ale splinei dublu catenare în ADN-ul țesutului uman și a șoarecilor în care proteina a fost aglomerată împreună, sub formă de corp Lewy în citoplasma care înconjoară nucleul celulei. Luate împreună, rezultatele sugerează că alfa-sinucleina joacă un rol crucial în legarea spiralei sparte a ADN-ului din nucleul celulei.

Altfel spus, dacă alfa-sinucleina ar fi un lucrător într-o fabrică, ar fi asemănător cu faptul că toți se adună pentru o pauză de cafea extinsă și părăsesc mașina nesupravegheată.

Dr Unni, care analizează de asemenea pacienții din OHSU Parkinson Center and Movement Disorders Program, a spus că speră că aceste constatări să ducă la dezvoltarea unor metode de a furniza proteine alfa-synuclein în nucleul celulelor, sau de a proiecta metode care să-i înlocuiască funcția.

"Aceasta este prima dată când cineva a descoperit că una dintre funcțiile sale este repararea ADN-ului", a spus dr Unni. Acest lucru este esențial pentru supraviețuirea celulelor și pare să fie o funcție pierdută în boala Parkinson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel