Colesterol și boli cardiovasculare, câte ouă ai voie să mănânci pe săptămână

Cercetătorii au descoperit o legătură între aportul mare de colesterol, ouă și un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Ouă, colesterol, boli cardiovasculare. Medicul nutriționist Emily Gelsominde la Spitalul General Massachusetts scrie pe blogurile Harvard Health Publishing despre un studiu publicat în revista JAMA din martie 2019 potrivit căruia aporturile mai mari de colesterol și ouă au fost asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și deces.
"Cercetătorii au raportat ca ingerarea unui supliment de 300 de miligrame de colesterol pe zi a ridicat acest risc, la fel și a mânca o medie de trei până la patru ouă pe săptămână", scrie Emily Gelsominde.
Ouă, colesterol, boli cardiovasculare: sub 3 ouă pe săptămână?
Potrivit sursei citate, autorii cercetării susțin că "efectul văzut din studiul lor a fost modest", că s-au observat riscuri mai ridicate de boli cardiovasculare sau deces din colesterolul alimentar total decât în cazul ouălor în special, dar și că "majoritatea colesterolului alimentar raportat în acest studiu a provenit din surse de carne".
"Pe baza acestui studiu, limitarea ouălor la mai puțin de trei pe săptămână ar fi o abordare prudentă, deoarece nu a fost observată nicio asociere la această cifră. Pentru cei care includ mai multe proteine pe bază de plante în dieta lor, cum ar fi fasolea, nucile și semințele - care contribuie la menținerea scăzută a colesterolului și a cantității de grăsimi saturate - nu există mai puține motive de îngrijorare", mai apreciază medicul nutriționist pe blogul Harvard Health Publishing.
Ouă, colesterol, boli cardiovasculare: vitamina D din gălbenuș
Potrivit lui Emily Gelsominde, pe lângă peștele gras, ouăle sunt una dintre singurele surse naturale de vitamina D din dietă. Asta e un plus pentru oamenii din partea de nord a globului, dar și pentru cei care lucrează în interior să consume ouă întrucât le poate lipsi capacitatea de a produce suficientă vitamină D, datorită expunerii limitate la soare.
Însă, cercetarea nu schimbă recomandările nutriționale ale specialiștilor de a consuma mai multe legume și fructe. "Proteinele pe bază de plante cum ar fi fasolea și grăsimile nesaturate precum cele din nuci sunt asociate cu sănătatea inimii. Pentru persoanele cu un risc crescut de boli de inimă și o dietă bogată în proteine animale, s-ar putea să merite reducerea ouălor și a cărnii", mai amintește specialistul în nutriție.
Studiul, AICI.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Statinele, efect semnificativ pentru reducerea plăcii arteriale. Cu ce se combină pentru a-și dubla efectul
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
Fluctuațiile colesterolului cresc riscul de a dezvolta demență. Sănătatea cerebrală, afectată
Aceasta este boala gravă pe care o poți dezvolta dacă nu îți ții colesterolul sub control.
Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic
Acesta este medicamentul cel mai bun pentru a preveni evenimentele cauzate de bolile cardiace.
Cea mai ieftină pastilă pentru inimă. Îmbunătățește circulația sângelui, scade tensiunea și previne aritmiile
Aceasta este cea mai ieftină pastilă care protejează inima de infarct. Și nu, nu este este aspirina.
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Proteina care distruge inima după infarct
Bacteriile din gură care pot declanșa atacuri de cord
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
Tratamentul cardiacilor, modificat. Factorul surpriză care scade tensiunea și reduce internările
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce indicatori depinde răspunsul
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce simptome depinde răspunsul.
Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Sindromul Wolff-Parkinson-White, afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Tai chi şi yoga ajută la scăderea hipertensiunii arteriale "pe termen scurt"
Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.