Celulele de grăsime, experiment care a dus la intensificarea arderii lor. Rezultat promițător în diabet
Celulele de grăsime albe se pot transforma în variantele maro și bej, atunci când sunt expuse la condiții de frig. Aceste celule ard energia mai eficient, pentru a menține organismul cald. Cercetătorii...
Studiile de până acum au arătat că celulele subcutanate de grăsime albe se pot transforma în varietăți maro și bej atunci când sunt expuse la frig. Aceste sunt forme de grăsime care ard energia mai eficient, pentru a menține un organism cald, potrivit medicalxpress.com.
Cercetătorii de la Universitatea din Utah Health au descoperit o modalitate de a face mai multe astfel de celule de grăsime care ard energie. Ei au identificat TLE3, un comutator genetic care oprește transformarea grăsimii albe în aceste soiuri termogene. Rezultatele sunt disponibile on-line în jurnalul Genes and Development.
„Povestea noastră subliniază faptul că există diferite tipuri de celule grase, iar TLE3 este o modalitate de a aborda modul în care celulele grase sunt programate”, a declarat Claudio Villanueva, profesor asistent în biochimie. „Dacă am găsit modalități terapeutice de a inhiba TLE3, am putea fi în măsură să dezvoltăm intervenții pentru diabet zaharat de tip 2. Este o mare nevoie de terapii care să ajute la scăderea nivelului de glucoză din sânge.”
Celulele de grăsime vin în trei variate. Grăsimea albă, cea mai frecventă varietate, este grăsimea stocată și este asociată cu tulburări metabolice, cum ar fi diabetul și obezitatea. Grăsimea brună și bej conține mai multe mitocondrii, centrii energetici ai celulei, permițând acestor varietăți să ardă mai eficient combustibilul. Grăsimea brună este activată în condiții de frig și arsă pentru a crea căldură. Grasimile bej se gasesc în fâșii înglobate în grăsimi albe, dar se cunosc puține despre ele.
Proteina care oprește transformarea grăsimii, eliminată
Studiile anterioare au descoperit că țesutul de grăsime albă, care supraexprimă factorul 2 de celule B (EFB2) recrutează mai multe celule de grăsime bej, dar aceasta genă de codificare a proteinelor este declanșata de mai mulți factori. Villanueva și echipa sa s-au concentrat pe intensificatorul 3 (TLE3), o proteină situată în aceeași regiune ca și EFB2. Ei au descoperit că TLE3 acționează ca un întrerupător, oprind EFB2 din transformarea grăsimii albe în bej și prevenirea consumului de energie și a consumului de glucoză.
Echipa a șters TLE3 la șoareci și a plasat animalele în condiții reci pentru câteva zile. Potrivit lui Villanueva, ei au încercat să recreeze o situație în care un animal ar încerca să dezvolte celule bej grase pentru a înțelege impactul pierderii TLE3.
În absența acestei gene, la șoareci, au fost recrutate mai multe celule de grăsimi bej. „Echipa a examinat impactul abundenței de grăsimi bej asupra metabolismului animalelor. Șoarecii din studiu au experimentat o creștere a consumului de energie în condiții normale și pierderea în greutate în condiții de frig”, a declarat Stephanie Pearson, cercetător care lucrează în laboratorul lui Villanueva. „Chiar și fără stimulare la rece, șoarecii nu au câștigat prea multă greutate."
Villanueva crede că aceste rezultate ar putea fi folosite pentru a crea intervenții pentru tulburări metabolice. „Pe termen lung, dorim să identificăm sau să dezvoltăm medicamente care să vizeze TLE3 care pot fi folosite ca o intervenție pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și obezitate”, a spus el.
-
Un singur vaccin ar putea preveni mai multe tipuri de cancer03.12.2025, 14:55
-
-
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?03.12.2025, 12:30
-
-
De ce scade pulsul sub 60 BPM? Când e motiv de îngrijorare03.12.2025, 11:56
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
