Celulele de grăsime, experiment care a dus la intensificarea arderii lor. Rezultat promițător în diabet

Angela Sabău |
Data publicării:
Infecții
Infecții

Celulele de grăsime albe se pot transforma în variantele maro și bej, atunci când sunt expuse la condiții de frig. Aceste celule ard energia mai eficient, pentru a menține organismul cald. Cercetătorii caută formule de a folosi această propretate a lor în scopul unor tratamente pentru diabet.

Studiile de până acum au arătat că celulele subcutanate de grăsime albe se pot transforma în varietăți maro și bej atunci când sunt expuse la frig. Aceste sunt forme de grăsime care ard energia mai eficient, pentru a menține un organism cald, potrivit medicalxpress.com.

Cercetătorii de la Universitatea din Utah Health au descoperit o modalitate de a face mai multe astfel de celule de grăsime care ard energie. Ei au identificat TLE3, un comutator genetic care oprește transformarea grăsimii albe în aceste soiuri termogene. Rezultatele sunt disponibile on-line în jurnalul Genes and Development.

„Povestea noastră subliniază faptul că există diferite tipuri de celule grase, iar TLE3 este o modalitate de a aborda modul în care celulele grase sunt programate”, a declarat Claudio Villanueva, profesor asistent în biochimie. „Dacă am găsit modalități terapeutice de a inhiba TLE3, am putea fi în măsură să dezvoltăm intervenții pentru diabet zaharat de tip 2. Este o mare nevoie de terapii care să ajute la scăderea nivelului de glucoză din sânge.”

Celulele de grăsime vin în trei variate. Grăsimea albă, cea mai frecventă varietate, este grăsimea stocată și este asociată cu tulburări metabolice, cum ar fi diabetul și obezitatea. Grăsimea brună și bej conține mai multe mitocondrii, centrii energetici ai celulei, permițând acestor varietăți să ardă mai eficient combustibilul. Grăsimea brună este activată în condiții de frig și arsă pentru a crea căldură. Grasimile bej se gasesc în fâșii înglobate în grăsimi albe, dar se cunosc puține despre ele.

Proteina care oprește transformarea grăsimii, eliminată

Studiile anterioare au descoperit că țesutul de grăsime albă, care supraexprimă factorul 2 de celule B (EFB2) recrutează mai multe celule de grăsime bej, dar aceasta genă de codificare a proteinelor este declanșata de mai mulți factori. Villanueva și echipa sa s-au concentrat pe intensificatorul 3 (TLE3), o proteină situată în aceeași regiune ca și EFB2. Ei au descoperit că TLE3 acționează ca un întrerupător, oprind EFB2 din transformarea grăsimii albe în bej și prevenirea consumului de energie și a consumului de glucoză.

Echipa a șters TLE3 la șoareci și a plasat animalele în condiții reci pentru câteva zile. Potrivit lui Villanueva, ei au încercat să recreeze o situație în care un animal ar încerca să dezvolte celule bej grase pentru a înțelege impactul pierderii TLE3.

În absența acestei gene, la șoareci, au fost recrutate mai multe celule de grăsimi bej. „Echipa a examinat impactul abundenței de grăsimi bej asupra metabolismului animalelor. Șoarecii din studiu au experimentat o creștere a consumului de energie în condiții normale și pierderea în greutate în condiții de frig”, a declarat Stephanie Pearson, cercetător care lucrează în laboratorul lui Villanueva. „Chiar și fără stimulare la rece, șoarecii nu au câștigat prea multă greutate."

Villanueva crede că aceste rezultate ar putea fi folosite pentru a crea intervenții pentru tulburări metabolice. „Pe termen lung, dorim să identificăm sau să dezvoltăm medicamente care să vizeze TLE3 care pot fi folosite ca o intervenție pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și obezitate”, a spus el.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel