Cum lipsa somnului ne afectează mersul

Adisa Codruț |
Data publicării:

Lipsa somnului afectează controlul asupra mersului, scrie medicul Vasi Rădulescu. Oboseala își spune cuvântul asupra modului în care pășim, susține un studiu.

O cercetare susține că ”dacă puteți recupera somnul pierdut, chiar și pentru doar câteva ore de weekend, somnul suplimentar ar putea ajuta la reducerea stângăciei induse de oboseală, cel puțin în ceea ce privește modul în care mergeți”, scrie medicul Vasi Rădulescu pe blogul său. Studiile au demonstrat că somnul ”poate afecta cât de bine ne descurcăm în sarcini cognitive, cum ar fi rezolvarea unei probleme de matematică, purtarea unei conversații”. 

Cercetătorii de la MIT și de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, susțin, pe baza studiului lor, că mersul și ”cât de bine ne putem controla pasul” ar fi afectat de lipsa somnului. Aceștia au făcut experimente cu studenți voluntari și au observat că, cu cât studenții dormeau mai puțin, cu atât mai puțin control aveau atunci când mergeau în timpul unui test pe bandă rulantă. Iar în cazul studenților care nu au dormit deloc noaptea dinaintea testului, acest control al mersului a scăzut și mai mult.

”Interesant este că, pentru cei care nu au stat treji toată noaptea înainte de test, dar care, în general, au avut un somn mai puțin ideal în timpul săptămânii, cei care au dormit în weekend au avut performanțe mai bune decât cei care nu au făcut-o”, subliniază medicul Vasi Rădulescu.

Acesta citează pe unul dintre cercetătorii de la MIT care au participat la studiu, Hermano Krebs:

”Din punct de vedere științific, nu era clar că activități aproape automate precum mersul pe jos ar fi influențate de lipsa somnului. Am constatat, de asemenea, că compensarea somnului ar putea fi o strategie importantă. De exemplu, pentru cei care sunt lipsiți de somn în mod cronic, cum ar fi lucrătorii în schimburi, clinicienii și unii militari, dacă își construiesc o compensare regulată a somnului, ar putea avea un control mai bun asupra mersului lor”.

Beneficiile somnului

Un somn bun încetinește activitatea creierului, îl lasă să se odihnească și să se refacă, spun cercetătorii, poate stimula creierul într-un alt mod, protejându-l împotriva bolii Alzheimer. Cercetările au început să arate o asociere între somnul slab și un risc mai mare de acumulare a plăcii proteinei beta-amiloide în creier, una dintre caracteristicile bolii.

„Studiile observaționale au constatat că adulții cu vârsta peste 65 de ani, cu plăci de amiloid în creier, au redus somnul cu unde lente, care se crede că joacă un rol important în funcția de memorie, chiar dacă acești oameni nu prezintă încă semne de Alzheimer, cum ar fi pierderea memoriei și declin cognitiv ”, spune dr. Brad Dickerson, profesor asociat de neurologie la Harvard Medical School. „S-ar putea ca un somn de calitate să joace un rol important în declanșarea bolii Alzheimer”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel