Diabet tip 2, legumele care îl țin în frâu

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Legume au indici glicemici scăzuți  FOTO: pexels.com
Legume au indici glicemici scăzuți FOTO: pexels.com

Pentru oamenii care au diabet tip 2, legumele ar trebui să fie partea centrală a dietei. De recomandat sunt acelea cu un indice glicemic scăzut.

Controlul dimensiunii porției și pregătirea unui echilibru atent al nutrienților presupune o alimentație sănătoasă pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2. Cele mai bune legume pentru cei care au această afecțiune sunt cele care scoruri scăzute pe scara indicelui glicemic (GI), se arată pe medicalnewstoday.com.

Indicele glicemic al unui produs alimentar arată cât de repede corpul absoarbe glucoza din alimente. E bine de știut că organismul absoarbe zahărul din sânge mult mai repede de la alimente cu conținut ridicat de indice glicemic decât de la cele cu conținut scăzut. De aceea, diabeticii ar fi bine să mănânce legume cu scoruri scăzute ale indice glicemic.
O persoană cu diabet tip 2 trebuie să includă cantități suficiente de fibre și proteine în dietă.

Legume sigure pentru diabet tip 2

Unele legume au indice glicemic ridicat și nu sunt sigure pentru persoanele cu diabet zaharat. Medicalnewstoday le enumeră pe cele sigure: anghinare, sparanghel, broccoli, conopidă, fasole verde, salată, vinete, ardei, mazare, spanac, țelină, sfeclă. Cartofii fierți au un indice mare - 78. Scorurile IG pentru unele legume foarte folosite: mazărea verde congelată – 39, morcovii - 41 când sunt fierți și 16 cruz, broccoli – 10, roșii –15.

Nitrați din legume recomandate pentru diabet tip 2

Cu conținut bogat în nitrați naturali sunt sfecla, sucul de sfeclă, salata, țelina, rubarba. Potrivit sursei citate, nitrații sunt substanțe chimice care apar în mod natural în legume specifice, unii producători le folosesc ca și conservanți în alimente:

„Consumul de alimente naturale bogate în nitrați poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea circulatorie. Oamenii ar trebui să aleagă legume cu conținut ridicat de nitrați în mod natural, mai degrabă decât cele cu nitrați pe care producătorii le-au adăugat în timpul prelucrării".

Ce proteine pot consuma cei ce au diabet tip 2

Alimentele bogate în proteine reduc nevoia de a lua gustări între mese. Care este recomandarea zilnică? Depinde de mărime, sex, nivel de activitate și alți factori. De regulă, gravidele sau cele care alăptează, oamenii cu un nivel ridicat de activitate și cu corpuri mari necesită mai multă proteină decât altele.

Legumele ce conțin mai multe proteine decât altele: spanac, sparanghel, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă.

Fibre din alimente, nu suplimente

Academia Americană de Nutriție și Dietetică spune că porția corectă de fibre pe zi este de 25 de grame pentru femei si de 38 de grame pentru bărbați. Recomandarea variază în funcție de mărimea corpului, sănătate și alți factori.

Fibrele necesare corpului, scrie medicalnewstoday, ar fi bine să fie luate din alimente naturale, nu din suplimente. Acestea ajută la reducerea constipației, a nivelului colesterolului "rău" și la controlul greutății. Fibrele ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge.

Vegetabile și fructe cu conținut ridicat de fibre includ și ar fi bine să nu lipsească din dieta celor cu diabet tip 2 sunt: morcovi, sfeclă, broccoli, anghinare, varza de Bruxelles, mazăre divizată, avocado. Legumele, fructele, nucile și legumele au un conținut excelent de fibre.

Carbohidrați pentru diabet tip 2

Pentru persoanele cu diabet tip 2, carbohidrații buni oferă substanțe nutritive și energie. Secretul gestionării eficiente a alimentelor este de a stimula consumul de legume și de a reduce consumul de carbohidrați în altă parte a alimentației prin reducerea pâinii sau a gustărilor dulci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel