Dieta fără carbohidrați, dezavantaje și efecte secundare

Dieta cu un conținut scăzut de carbohidrați promite pierderea kilogramelor în plus, într-un timp scurt. Însă, experții avertizează că acesta vine la pachet și cu o serie de dezavantaje....
Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați se bazează, în mare, pe o serie de proteine, inclusiv carne, pește, ouă, lapte, brânză, grăsimi și legume. Dacă dieta dvs. conține un amestec echilibrat de aceste alimente, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la obținerea de nutrienți suficienți. Consumând prea puține legume puteți ajunge ușor la un deficit de fibre, vitamina C și vitamina K. Alegeți carne cu un conținut ridicat de grăsimi saturate care crește colesterolul și inima nu va fi fericită. Vitamina D este un alt element nutritiv de urmărit dacă nu consumați produse lactate îmbogățite.
Efecte secundare temporare
Corpul folosește carbohidrați pentru energie, deoarece sunt ușor digerați în glucoză. Pierderea bruscă de glucoză după tăierea din glucide poate provoca oboseală sau ceață creierului. Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane Dietetice în 2007 a constatat că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați a determinat energia să scadă. În același an, cu toate acestea, revista Obezitatea a raportat un studiu în care participanții au observat o scădere a oboselii atunci când au început o dietă foarte scăzută în carbohidrați.
Greu de urmat
Cea mai bună dietă este cea pe care o puteți urma, recomandă Școala Harvard de Sănătate Publică. Desigur, calitatea dietei contează, însă, până la urmă, trebuie să rămâi cu planul de a ține kilogramele la distanță. Dacă aveți greutăți să eliminați carbohidrații sau dacă încercați să continuați să renunțați la alimente, poate fi necesar să vizați între 80 și 130 de grame pe zi, mai degrabă decât 20 de grame. Cele patru faze ale dietei Atkins demonstrează o altă opțiune - creșterea treptată a carbohidraților. Faza 1 începe de la 20 până la 25 de grame de carbohidrați net pe zi. În faza a doua, cresc la 25 până la 50 de grame net de carbohidrați. Prin faza a patra, planul permite 80 - 100 grame de carbohidrați net. Scopul este de a extinde alegerile alimentare și de a permite mai mulți carbohidrați, în același timp pentru a sprijini pierderea în greutate.
Impact asupra sănătății
O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați nu este potrivită pentru persoanele cu afecțiuni renale, deoarece proteina ridicată pune prea mult stres asupra rinichilor. Însă, un studiu din numărul din noiembrie 2015 al revistei Medicine oferă o asigurare pentru cei îngrijorați de diabet. Un grup de persoane supraponderale, cu diabet zaharat de tip 2, a urmat o dietă cu un nivel foarte scăzut de carbohidrați, cu proteine ridicate, saturate, timp de 12 luni, fără nicio schimbare în sănătatea rinichilor.
Aportul ridicat de proteine determină uneori eliminarea suplimentară de calciu din organism. Drept urmare, dietele cu conținut scăzut de glucide au fost asociate cu potențiale probleme osoase. Ultimele cercetări sugerează că nu trebuie să vă faceți griji. Un grup de adulți supraponderali care au urmat o dietă cu un nivel foarte scăzut de carbohidrați timp de 12 luni, nu au experimentat nicio modificare a rezistenței osoase, potrivit unui studiu publicat în Nutrition în martie 2016.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.