Dietă sau post intermitent, cu ce slăbești mai repede

Dana Lascu |
Data publicării:
Alegi dieta sau postul intermitent?
Alegi dieta sau postul intermitent?

Dieta și postul intermitent, amândouă ajută la pierderea în greutate și promovează sănătatea. Dar ce alegi dintre ele? E una mai bună decât cealaltă? Cercetătorii de la Centrul German de Cercetare în Cancer (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) au ajuns la o concluzie care - culmea - se aplică pe toate dietele sănătoase!

Postul intermitent, dar și dieta, ajută la pierderea în greutate și promovează o stare bună de sănătate. Cu toate acestea, postul intermitent nu este superior dietelor convenționale cu restricționare a caloriilor, arată oamenii de știință de la Centrul German de Cercetare a Cancerului (DKFZ) și de la Spitalul Universitar Heidelberg, care au analizat datele dintr-un studiu numit HELENA - cea mai mare investigație privind postul intermitent de până în prezent.

Ei au ajuns la concluzia că sunt multe căi care duc la o greutate mai sănătoasă. Cheia e ca fiecare să găsească un plan de dietă care să i se potrivească cel mai bine și apoi să îl aplice!

Mănânci opt ore pe zi și apoi ții post în următoarele 16 ore? Sau este mai bine să nu mănânci două zile pe săptămână și apoi să te bucuri de mâncare fără regrete pentru restul săptămânii?

De ce au cercetat postul intermitent

Postul intermitent, cunoscut și ca dieta 16:8 sau dieta 5:2, este la modă. Numeroasele cărți de auto-motivare pe această temă promit pierderea în greutate fără efectul yo-yo, precum și modificări susținute ale metabolismului și beneficii pentru sănătate drept rezultgat.

Societatea Germană pentru Nutriție (DGE), pe de altă parte, avertizează că postul intermitent nu este adecvat pentru reglementarea pe termen lung a greutății. În plus, potrivit DGE, nu există suficiente dovezi științifice cu privire la efectele pe termen lung ale acestei metode de dietă.

De fapt, până acum au fost făcute doar câteva mici studii despre postul intermitent, dar au rezultat că acesta are efecte pozitive incredibile asupra sănătății metabolice", explică Ruth Schübel, de la DKFZ. Acest lucru ne-a făcut curioși și am vrut să aflăm dacă aceste efecte pot fi, de asemenea, dovedite într-un grup mai mare de pacienți și pe o perioadă prelungită".

În colaborare cu o echipă de cercetători DKFZ și cu oameni de știință de la Spitalul Universitar Heidelberg, Schübel a examinat 150 de germani supraponderali și obezi timp de un an, ca parte a studiului HELENA. La începutul studiului, subiecții au fost clasificați aleatoriu în trei grupe: o treime a urmat o dietă convențională cu restricții calorice care a redus aportul zilnic de calorii cu 20%. Al doilea grup a păstrat un plan de dietă 5:2 care a redus, de asemenea, 20% din consumul de calorii pe parcursul întregii săptămâni. Grupul de control nu a urmat un plan de dietă specific, dar a fost sfătuit, ca toți ceilalți participanți, să mănânce o dietă echilibrată. După faza ințială de dietă, cercetătorii au documentat greutatea și starea de sănătate a participanților pentru încă 38 de săptămâni.

Rezultatul poate fi surprinzător pentru adepții postului intermitent. Cercetătorii HELENA au descoperit că îmbunătățirile aduse stării de sănătate au fost egale, cu ambele metode dietetice. „La participanții din ambele grupuri, greutatea și, împreună cu aceasta, grăsimea viscerală sau grăsimea abdominală nesănătoasă au fost pierdute, iar grăsimea suplimentară în ficat s-a redus", a raportat Schübel.

Vestea bună este că un orice kilogram pierdut prin dietă este un câștig mare pentru sănătate. Cei care își reduc greutatea corporală cu doar 5% pierd aproximativ 20% din grăsimea viscerală periculoasă și mai mult de o treime din grăsimea din ficat - indiferent de metoda pe care au folosit-o.

Cercetătorii nu a găsit, de asemenea, nicio diferență între cele două metode de slăbire în orice alte valori metabolice sau de biomarkeri care au fost analizate.

Valabil și pentru dieta săracă în proteine sau cea cu puțini carbohidrați

Deși studiul HELENA nu confirmă așteptările euforice legate de postul intermitent, acesta arată că metoda nu este mai puțin benefică decât dietele convenționale de scădere în greutate. În plus, pentru unii oameni pare să fie mai ușor să fie foarte disciplinat timp de două zile în loc de a numere calorii și să cântărească mâncarea", a explicat Tilman Kühn, principalul autor al studiului.

Dar, pentru a păstra noua greutate corporală, oamenii trebuie, de asemenea, să treacă permanent la o dietă echilibrată”, a adăugat el, într-un material dat publicității de DKFZ. 

Potrivit lui Kühn, rezultatele studiului arată că nu contează neapărat metoda, ci că este mai important ca un om supraponderal sau obez să se decidă asupra unei diete și apoi să o urmeze. „Aceeași idee este sugerată, de asemenea, într-un studiu actual care compară dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și cele cu conținut scăzut de grăsimi, adică reducerea consumului de carbohidrați în comparație cu reducerea consumului de grăsimi, în timp ce dieta rămâne echilibrată”, a spus Kühn. În acest studiu, participanții au obținut rezultate comparabile și cu cele două metode.

Corpul și sănătatea vor beneficia de pierderea în greutate, atâta timp cât se realizează printr-o dietă fiabilă și echilibrată.

Studiul, care a apărut în The American Journal of Clinical Nutrition, se găsește AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel