Efectele sporturilor de contact asupra creierului. Encefalopatia traumatică cronică și riscul de Parkinsonism la sportivi

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
sporturi de contact Foto: Freepik @anatolir
sporturi de contact Foto: Freepik @anatolir

Un nou studiu prezintă legătura surprinzătoare între anumite activități sportive și o afecțiune cerebrală gravă, care ar putea influența sănătatea mintală și fizică pe termen lung.

Un nou studiu a descoperit o legătură puternică între sporturile de contact și dezvoltarea encefalopatiei traumatice cronice (ECT), o afecțiune a creierului cauzată adesea de traumatisme craniene repetate.

Sportivii care au dezvoltat ECT în urma practicării sporturilor de contact prezintă un risc ridicat de parkinsonism, o tulburare de mișcare similară bolii Parkinson. Simptomele includ probleme de echilibru, rigiditate la nivelul brațelor sau picioarelor și lentoarea mișcărilor.

S-a constatat că creierul persoanelor cu parkinsonism conține corpuri Lewy în Substantia nigra, încurcături neurofibrilare, o pierdere de neuroni și un deces mai timpuriu, similar cu descoperirile găsite în boala Alzheimer și demență.

Pentru fiecare opt ani de participare la sporturi de contact, există o creștere cu 50% a riscului de deteriorare suplimentară a zonei creierului care controlează mișcarea. Studiul a examinat creierele a 481 de donatori, iar 119 persoane aveau parkinsonism. Cei cu ECT mai sever au fost cei mai susceptibili de a dezvolta parkinsonism.

Diferențele dintre parkinsonism și boala Parkinson

Boala Parkinson este un tip de parkinsonism, alături de demența cu corpi lewy (DLB), atrofia sistemică multiplă (MSA), paralizia supranucleară progresivă (PSP) și degenerarea corticobasală (CBD).

Boala este de obicei progresivă pe parcursul mai multor ani și poate evolua spre boala Parkinson în toată regula. Rata de progresie poate varia semnificativ de la o persoană la alta, cu simptome care încep subtil și devin treptat mai severe. Semnele timpurii pot include tremurături ușoare, rigiditate și mișcări încetinite, care pot deveni mai pronunțate în timp.

Evoluția poate dura peste un deceniu sau mai mult, stadiile avansate implicând adesea probleme grave de mobilitate și declin cognitiv. Progresia poate dura peste un deceniu sau mai mult.

Citește și: Rolul fructelor și legumelor în menținerea echilibrului pH-ului. Impactul alimentelor alcaline și efectele ascunse ale acidității alimentare asupra sănătății tale

Foto: Freepik @pressfoto

Cum provoacă leziunile la cap ECT?

Encefalopatia cronică traumatică este o leziune cerebrală cauzată de impacturi repetate la cap, care pot deteriora fibrele nervoase din trunchiul cerebral. Aceste leziuni se pot acumula și pot duce la patologia ECT în trunchiul cerebral.

Leziunile care produc ECT sunt frecvente în sporturi precum fotbalul american, boxul, fotbalul, hocheiul pe gheață și rugby-ul, în care sportivii sunt frecvent loviți la cap de lovituri contuze și subcontuze.

Diagnosticarea ECT este dificilă din cauza lipsei unui test unic pentru această afecțiune. Singura modalitate de diagnosticare a ECT este examinarea creierului după deces.

La Universitatea din Boston, au fost diagnosticate mai multe cazuri de ECT în rândul jucătorilor de fotbal american decât în toate celelalte sporturi la un loc. După fotbalul american, ECT a fost diagnosticată cel mai frecvent în rândul boxerilor sau al jucătorilor de hochei pe gheață, fotbal și rugby.

Persoanele care suferă comoții cerebrale în timpul serviciului militar pot dezvolta, de asemenea, ECT. Efectul cumulativ al impactului repetat al capului crește semnificativ riscul de apariție a ECT. Cercetările sugerează că evenimentele de accelerare a capului cu cea mai mare magnitudine conduc la riscul de ECT mai mult decât impacturile repetitive mai mici.

Vezi și: Vârstele critice la care organismul trece prin schimbări moleculare majore. Cele 2 praguri importante în sănătatea ta

Primele semne

Tahicardia cognitivă (ECT) este o afecțiune caracterizată prin declin cognitiv și dereglare neurocomportamentală. Semnele de avertizare includ tulburări cognitive, modificări ale dispoziției și comportamentului, semne timpurii de disfuncție motorie și probleme de somn.

Deteriorarea cognitivă se poate manifesta prin probleme de memorie, disfuncții executive și dificultăți de concentrare. Modificările de dispoziție și comportament pot include agresivitate crescută, depresie, anxietate și impulsivitate. Problemele de somn pot fi legate de tulburarea comportamentală de somn cu mișcare rapidă a ochilor (pRBD).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel