Clementinele, ce nu știai despre ele. Pot avea anumite efecte negative asupra sănătății
Clementinele sunt o bogată sursă de vitamina C. Consumul excesiv de clementine poate provoca o serie de reacții adverse.
Clementinele sunt o sursă excelentă de vitamina C, la fel ca alte citrice. Pentru că sunt un hibrid de două tipuri de portocale - portocale mandarine și portocale dulci - clementinele împărtășesc unele dintre aceleași beneficii ale acestor citrice.
Cu toate acestea, consumul de prea multe clementine poate duce la unele efecte secundare. În timp ce alergia la clementină este rară, ea există. Dacă sunteți alergic la portocale, este posibil să fiți alergic și la clementine. Prea multe clementine pot provoca iritații la nivelul gâtului, gurii și tractului digestiv. Clementinele sunt, de asemenea, un fruct acid, care pot provoca simptome legate de conținutul de acid notează Live Strong.
Atunci când sunt consumate cu moderație ca parte a unei diete echilibrate, clementinele au multe beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor nutrițional. Ele sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale și alți nutrienți.
Vezi și: Orașele, factori de risc pentru probleme psihice. Care este legătura
Clementinele și citricele
În timp ce clementinele pot împărtăși unele dintre faptele nutriționale ale portocalei, clementinele sunt mai mici. De fapt, clementinele sunt aproximativ jumătate din dimensiunea unei portocale obișnuite. Acest lucru înseamnă că ar trebui să mănânci mai multe clementine pentru a culege aceleași beneficii precum cele ale portocalelor.
Citricele sunt adesea asociate cu conținutul de vitamina C, iar clementinele nu sunt diferite. Deși sunt un mic membru al familiei de portocale mandarine, conținutul de vitamina C din clementine este încă comparabil cu cel al altor citrice.
Clementinele sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de mandarine fără semințe, motiv pentru care sunt adesea confundate cu mandarinele. Cu toate acestea, aceste două fructe nu sunt aceleași. Clementinele au o coaja mai subțire, care este mai ușor de îndepărtat. Ele sunt, de asemenea, mai strălucitoare și mai dulci decât mandarinele.
Clementinele, valori nutriționale
Conținutul de vitamina C clementină nu este singurul beneficiu nutrițional al acestui citric. Acestea sunt în mod natural sărace în calorii și grăsimi, ceea ce le face potrivite pentru dietele cu conținut scăzut de calorii și cu conținut scăzut de grăsimi.
Cu toate acestea, clementinele sunt, de asemenea, în mod natural sărace în alte vitamine și minerale. Deși nu sunt o sursă semnificativă de mulți nutrienți, clementinele merită încă gustate pentru aroma dulce și vitamina C.
Potrivit USDA, o clementină de dimensiuni regulate conține următoarele valori nutriționale:
- 35 de calorii
- 0,1 grame de grăsime
- 8,9 grame de carbohidrați
- 0,6 grame de proteine
- 40% valoarea zilnică (DV) a vitaminei C
- 4% DV de acid folic
Clementinele sunt, de asemenea, o mare sursă de fibre și conținut de apă. Deși clementinele sunt bogate în zahăr natural, acest lucru nu ar trebui să descurajeze persoanele cu diabet zaharat sau persoanele cu o dietă fără zahăr să se bucure de clementine și să-și culeagă beneficiile pentru sănătate. Persoanele cu o dietă cu conținut scăzut de calorii pot consuma, de asemenea, clementine, deși adepții dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați ar putea dori să limiteze consumul.
Clementinele, beneficii pentru sănătate
Există o mulțime de asemănări între beneficiile pentru sănătate ale clementinelor și cele ale portocalelor. De exemplu, ambele sunt bogate în acid folic. Poate fi necesar să mănânci mai mult de o clementină pentru o cantitate semnificativă de acid folic. Potrivit Mayo Clinic, folatul este o vitamină importantă care joacă un rol crucial în sarcina timpurie și prevenirea malformațiilor congenitale. Se găsește în principal în surse de hrană pe bază de plante, cum ar fi fructe, legume, leguminoase, nuci și semințe.
Clementinele sunt, de asemenea, bogate în vitamina C antioxidantă, care este cunoscută pentru a lupta împotriva radicalilor liberi cauzate de stresul oxidativ. MedlinePlus recomandă consumul de o mulțime de surse alimentare de vitamina C, deoarece organismul nu poate produce sau stoca acest nutrient. Consumul de vitamina C prin surse alimentare precum clementinele poate ajuta la vindecarea rănilor, la scurtarea perioadelor de boală și la combaterea activității radicalilor liberi legată de cancer, boli de inimă și artrită.
Există multe alte beneficii pentru sănătate asociate cu conținutul de vitamina C al clementinei. Vitamina C este, de asemenea, cunoscută pentru a ajuta la sinteza colagenului, care poate promova pielea sănătoasă. Proprietățile antioxidante ale vitaminei C pot preveni, de asemenea, deteriorarea pielii din cauza expunerii la soare și a radiațiilor UV. Similar cu sănătatea pielii, vitamina C ajută, de asemenea, la menținerea gingiilor sănătoase și joacă un rol important în sănătatea orală.
Vezi și: Migrenele, predispoziție genetică. Femeile sunt mai afectate
Clementinele, reacții adverse
Unii oameni pot avea reacții alergice la clementine. Dacă aveți alergii la citrice, este mai probabil să reacționați negativ la consumul de clementine. Persoanele cu alergii citrice au reacții cutanate în timp ce altele experiență greață sau diaree.
Multe dintre efectele secundare ale clementinelor au de-a face cu polenul din jurul citricelor, mai degrabă decât cu clementinele în sine. Sensibilitatea la polen se numește polinoză, sau febra fânului. Potrivit unui studiu din ianuarie 2013 publicat în PLoS One, polinoza apare atunci când reactivitatea încrucișată a plantelor duce la sensibilitate și alergii la citrice.
Cu afecțiuni respiratorii și alergii alimentare care afectează milioane de oameni, polinoza este o altă cauză a sensibilității alimentare în rândul unor persoane.Acest lucru poate duce la restricții alimentare de citrice, inclusiv la clementine.
Clementinele sunt, de asemenea, un fruct acid, la fel ca ceilalți membri ai familiei portocalelor. Conținutul ridicat de acid din clementine poate provoca, de asemenea, disconfort. Alimentele acide pot eroda smalțul dinților, precum și pot deranja stomacul.
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
