Dieta perfectă pentru primăvara lui 2021. Alimentele alese de nutriționistul Lygia Alexandrescu
Dacă în anii trecuți făceau furori dietele mediteraneană și ketogenică, în primăvara aceasta balanța se înclină în favoarea unor principii de viață sănătoasă mai degrabă decât a unei diete anume,...
„O preocupare deosebită este alimentația pentru sănătatea creierului, pentru descoperirea combinațiilor alimentare cu efect antiîmbătrânire precoce și de menținere a greutății la un indice de masă corporală cât mai apropiat de normalitate.
De asemenea, concentrare mare va fi și pe alimentele care conțin componente active ce luptă cu anxietatea, memoria alterată, lipsa de concentrare și chiar depresia – adică vitaminele B6, B12, colină, 5 HTP, magneziul etc.
Vor câștigă tot mai multă popularitate mesonutrienții, componentele active din diverse plante cu importante beneficii pentru sănătate - proprietăți antiinflamatoare și antiîmbătrânire dovedite clinic, cum sunt curcuminul din turmeric, licopenul și antocianinele din legumele cu pigment închis etc.
Postul intermitent, dieta keto bazată pe plante, nu pe proteine animale, și dietă mediteraneană se pare că vor fi alegerile cele mai populare pentru primăvară, iar cacao, lactatele vegetale din orez, ovăz, caju și migdale și extractele din semințe de cânepă - uleiurile în special - vor fi mult consumate în acest sezon”, a spus nutriționistul Lygia Alexandrescu, la Antena3.
În primăvara aceasta, accentul nu se pune pe carne, mai ales că vine postul Paștelui. Ca o paranteză fie spus, în acest an, Postul Paștelui Ortodox (care va fi pe 2 mai) va începe în data de 15 martie și va ține până în data de 1 mai.
De asemenea, potrivit calendarului Catolic, prima zi a Postului Paștelui Catolic (care va fi pe 4 aprilie) a fost pe 17 februarie, iar ultima va fi pe 3 aprilie.
„Din punct de vedere al macro și micro nutrienților, programele alimentare care vor fi adoptate în această primăvară se vor concentra foarte mult pe aportul de grăsimi sănătoase, fibre alimentare și probiotice. Lipidele sau grăsimile sunt o sursă majoră de energie pentru organismul uman, însă nu e singură și, în plus, o cantitate prea mare de grăsimi în dietă este dăunătoare. Există, însă, surse foarte necesare de grăsimi sănătoase la îndemână: nucile, migdalele, untură de peste extrasă la rece, uleiul de măsline sau din sâmburi de struguri etc”, a mai arătat nutriționistul Lygia Alexandrescu, la Antena3.
-
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
