Mihaela Bilic, despre alimentele autohtone: Avem o legătură genetică și metabolică

Mihaela Bilic susține consumul produselor autohtone în detrimentul exotismelor. ”Roata nu merită reinventată”, spune nutriționistul.
Mihaela Bilic, celebrul nutriționist, susține că ”roata nu merită reinventată”, cu privire la noile tendințe în materie de alimente exotice, fie că vorbim deja prea discutata ”făină de greieri”, sau de pâinea neagră, la propriu.
Într-o postare făcută pe contul său de socializare, medicul a afirmat că există ”o legătură genetică și metabolică” pe care o avem cu mâncarea autohtonă, dar mai ales că trebuie să ne urmăm instinctele, nu trendurile.
”Roata nu merită reinventată
Ne naștem cu instincte care nu pot fi schimbate. Apoi ne ia o viață sa învățăm lucruri noi, sa experimentăm, sa ne îmbogățim... Însă odată ce am atins un anumit grad de cunoaștere, de dezvoltare, de diversificare, tot ce ne rămâne să facem e să ne bucurăm, să profităm. Pentru că întotdeauna dorința de “mai bine” strică “binele” pe care îl avem. Si nicăieri nu e mai adevărată această sintagmă decât în domeniul nutriției.
Natura ne-a vrut omnivori, adică să putem mânca de toate. Iubim gustul dulce de la naștere, fără să fie nevoie ca nutriționiștii să ne învețe ce bune sunt zahărul și făinoasele.
De copii suntem atrași instinctiv de toate alimentele albe, pentru că puiul de om crește din lapte, făinoase și grăsime, nu din semințe, iarbă și frunze ca puii de păsări sau de ierbivore.
Digerăm și absorbim mai bine produsele de origine animală, față de cele de origine vegetală, tocmai pentru că Natura a considerat că nu putem asigura complexitatea nutrienților de care are nevoie creierul si corpul nostru stând la păscut, ci ieșind la vânătoare”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
”Avem o legătură genetică și metabolică”
”Când vine vorba despre alimente, avem o legătură genetică și metabolică cu produsele care cresc pe pământul pe care ne-am născut, nu exotismele ne hrănesc și ne dau sănătate, ci produsele tradiționale, autentice, pe care multe generații de români le-au mâncat înaintea noastră.
Și nu în ultimul rând, mai trebuie să ținem seama de simțuri, de percepție: când spunem “pâine”, creierul nostru are o reprezentare exactă a felului în care trebuie să arate acest aliment și știe în principiu ce gust trebuie să aibă pâinea.
Când ne gândim de exemplu la sarmale, la salată de vinete sau la gogoși, pentru fiecare dintre ele există o imagine clară, o anticipare de gust, consistență, aspect, miros etc.
Cu mici variații ale rețetei originale, experiența culinară poate fi reușită sau nereușită în funcție de preferințele personale, de anumite ingrediente sau condimente - mici surprize pot exista, dar esența trebuie să fie aceeași”, a continuat nutriționistul.
Vezi și: Condimentele, aroma pentru mâncare. Cât timp pot fi păstrate
”Bucătăria nu e un laborator de chimie”
”Ce se întâmplă însă când schimbăm radical unul dintre aspectele de bază ale unui preparat, de la imagine la gust? Cum percepem o pâine de culoare neagră sau o mămăligă cu brânză transformată în desert?
Care este rolul destructurării mâncării și reinterpretării unor preparate culinare? Cu siguranță se caută surpriza simțurilor, faptul că noi presupunem/așteptăm un lucru și primim cu totul altceva.
Pâine neagră. FOTO: Facebook @Mihaela Bilic
Atâta vreme cât astfel de experiențe gastronomice rămân în sfera excepționalului, nu e nimic rău în asta.
Însă atunci când vrem să schimbăm radical anumite percepții, când umblăm la proiecțiile instinctive, automate, tot ce obținem este confuzie, insatisfacție, frustrare. Creierul nostru este dezamăgit când așteaptă una si primește alta. Cu mâncarea nu-i de joacă, așteptările nu trebuie înșelate!
Ce vreau să spun cu aceste rânduri? Că de multe ori ne complicăm excesiv când vine vorba de mâncare, că de dragul lui “mai bine” pierdem “binele” pe care îl aveam.
Roata nu merită reinventată, funcționează foarte bine așa cum e - la fel cum nici mâncarea bună nu merită destructurată, reconfigurată.
Experimente de acest fel s-au tot încercat, de la bucătăria moleculară la cea modernistă sau experimentală, însă fără succes pe termen lung.
Bucătăria nu e un laborator de chimie, iar mâncarea trebuie să-și păstreze firescul, ingredientele să arate legătură cu Natura, nu doar să strângă “like-uri” pe Instagram.
Și câtă vreme cerealele dau făină albă, îmi doresc ca pâinea noastră cea de toate zilele să rămână albă și ea. Sau cel mult integrală”, și-a încheiat Bilic postarea.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci smântână. Efecte surprinzătoare asupra stării de sănătate
-
Ucigașul invizibil din casele noastre21.10.2025, 15:48
-
-
Pierderea dinților ar putea fi un semnal mortal, arată un studiu21.10.2025, 13:27
-
-
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!