Alimentele care ne deshidratează. Unul îl folosim de mai multe ori pe zi. Elimină apa din organism și ne seacă
Alimentele care ne deshidratează ne lasă fără energie în aceste zile toride. Trebuie să evităm sau să limităm consumul lor.
Alimentele care ne deshidrează ne lasă fără energie și necesarul de apă. Când vă gândiți la hidratare, s-ar putea să vă gândiți imediat la tipurile de băuturi pe care le consumați. Dar știați că alimentele pe care le consumați pot avea, de asemenea, un impact major asupra stării dumneavoastră de hidratare?
În timp ce unele alimente contribuie la hidratarea noastră generală, adăugând ele însele apă și/sau electroliți (care ajută organismul să regleze și să facă să circule apa), altele pot avea de fapt un efect de deshidratare, obligându-ne să jucăm la recuperare pentru a compensa acele pierderi. Dar ce face ca un aliment să fie deshidratant și care sunt unii dintre principalii vinovați care vă pot deshidrata și mai mult?
De ce este importantă hidratarea
Corpul nostru este alcătuit în cea mai mare parte din apă, cel puțin 60%, iar fără acest macronutrient major, nu am putea funcționa corespunzător. Doar câteva dintre beneficiile pe care apa le are asupra sănătății și funcțiilor noastre corporale includ:
- Asistarea celulelor creierului în comunicarea eficientă între ele
- Lubrifierea articulațiilor
- Ajutarea organismului să se detoxifice și să se debaraseze de deșeuri
- Promovarea producției de salivă, a regularității digestive, a vitalității bacteriilor intestinale sănătoase și prevenirea constipației
- Reglarea temperaturii corpului
- Menținerea țesuturilor umede în tot corpul, dar mai ales la nivelul pielii, ochilor, nasului și gurii - păstrând aceste bariere de protecție împotriva factorilor de stres sau iritanților externi
- Facilitarea livrării de oxigen către celulele noastre
- Ajutând la metabolismul și absorbția nutrienților
- Promovarea unei funcții sănătoase a ficatului și a rinichilor
- Protejarea structurilor sistemului nervos central, cum ar fi măduva spinării, potrivit Real Simple.
Cum ne pot deshidrata alimentele
Există câteva substanțe nutritive și componente alimentare cheie care contribuie la deshidratare, printre care se numără următoarele:
Sodiu
S-ar putea să nu fiți șocat să aflați că acest mineral adesea discutat este un nutrient clasic care deshidratează, atunci când este consumat în cantități excesive. Atunci când consumăm alimente cu cantități mari de sodiu (sub cea mai comună formă de sare), acest nutrient se concentrează în fluxul sanguin.
Atunci când există prea mult sodiu în sânge, acesta afectează salinitatea și nivelul pH-ului acestuia. Organismul dorește să fie în echilibru, cu niveluri similare de salinitate atât în celulele noastre, cât și în sânge.
Așadar, acesta va trage apă din celulele noastre în sânge pentru a readuce pH-ul și salinitatea la niveluri normale sau cel puțin mai scăzute. Acest lucru nu numai că va duce la creșterea tensiunii arteriale pentru care sodiul este atât de cunoscut, dar poate provoca și deshidratare, deoarece celulele noastre sunt golite de apă pentru a corecta acest dezechilibru.
Vezi și: Stresul: ce este, care sunt semnele că ești stresat și cum îl poți elimina din viața ta
Cantități mari de proteine
Deși dietele bogate în proteine sunt la modă în zilele noastre, există unele dezavantaje ale acestor moduri populare de alimentație. Atunci când sunt consumate în cantități foarte mari, proteinele pot avea un efect de deshidratare.
Acest macronutrient important se descompune în azot în organism, unde este nevoie de mai multă apă pentru a-l metaboliza, în comparație cu alți nutrienți. Consumul unor cantități excesive de proteine poate fi, de asemenea, solicitant pentru rinichi, determinându-i să elimine mai multe lichide (sub formă de urină) pe măsură ce eliberează organismul de excesul de azot, producând un efect diuretic.
Ambele procese pot avea ca rezultat simptomele sâcâitoare ale deshidratării.
Zahăr adăugat
Un diuretic mai puțin cunoscut în alimentație este zahărul adăugat. Acesta este legat de unele dintre aceleași motive ca și sodiul și proteinele, de mai sus. Atunci când există o cantitate excesivă de zahăr în fluxul sanguin, va avea loc osmoza (sau mișcarea apei), trăgând apa din celule în sânge pentru a aduce mai multe niveluri homeostatice de zahăr între cele două structuri, deshidratându-ne.
Rinichii lucrează apoi pentru a filtra acel sânge și a-l excreta, rezultând efectul diuretic întâlnit la acest îndulcitor comun.
Vezi și: Alimentul care hidratează la fel de bine ca apa: O doză are același efect ca un pahar cu apă
Alimente care pot contribui la deshidratare
Iată câteva dintre cele mai comune alimente disponibile pentru deshidratare:
Fie că este vorba de chipsuri de cartofi, mâncăruri congelate ambalate, fast-food sau batonul de ciocolată preferat, alimentele ultraprocesate pot fi unele dintre cele mai deshidratante opțiuni disponibile.
- Carnea Deli. În ciuda faptului că sunt opțiuni gustoase și convenabile pentru masa de prânz, există câteva semnale de alarmă atunci când vine vorba de mezeluri și de sănătatea noastră.
Nu numai că aceste tipuri de carne procesată sunt considerate cancerigene, după cum avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar sunt, de obicei, și pline de sodiu (și, uneori, asezonate cu adaos de zaharuri), ceea ce le pregătește pentru a fi deshidratante pentru organismul dumneavoastră.
Șunca și baconul sunt cele de care trebuie să fiți deosebit de atenți. O alternativă excelentă dacă nu puteți rezista unui sandviș cu curcan sau friptură de vită este să prăjiți aceste bucăți de carne acasă, să le feliați și să le savurați cu preparatele preferate pentru sandvișuri. De asemenea, este posibil să puteți cere felii de pui sau curcan "naturale".
Murături. Murăturile sunt, de asemenea, un aliment destul de deshidratant. Acest lucru este din cauza faptului că acestea tind să fie încărcate cu sodiu.
Sos de soia. Sosul de soia oferă una dintre cele mai irezistibile arome umami, dar, din păcate, nu face mare lucru pentru noi când vine vorba de hidratare, deoarece este plin de sodiu.
Deși sunt disponibile varietăți cu conținut redus de sodiu, chiar și acestea conțin mult mai mult sodiu decât ar fi ideal, ceea ce face ca acest condiment sărat să fie unul de care să vă bucurați cu moderație dacă sunteți deja deshidratat sau dacă încercați cu adevărat să vă intensificați jocul de hidratare.
Dulciuri/Deserturi. Fie că sunt făcute cu zahăr rafinat sau îndulcitori artificiali, deserturile precum prăjiturile, torturile, înghețata și multe altele pot contribui la deshidratare .Acest lucru este din cauza faptului că zahărul adăugat va determina organismul să elimine lichidele, în timp ce unii înlocuitori de zahăr pot duce de fapt la diaree, ceea ce ne poate fura cu adevărat din prețioasele noastre rezerve de apă.
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
