Ce este luteina și la ce ajută: alimentele în care găsești "vitamina ochilor"
Luteina, carotenoid acumulat în maculă și retină, acționează ca filtru de lumină și antioxidant.
Luteina este un pigment natural din categoria carotenoidelor. Mai exact, este o xantofilă, asemănătoare cu beta-carotenul și desea asociată cu "vitamine pentru ochi".
În organism, luteina se acumulează în special în maculă și retină, unde contribuie la ceea ce specialiștii numesc "pigmenți maculari".
Acești pigmenți pot funcționa ca un filtru pentru lumină și au rol antioxidant. Mai mult, ei ajută la protecția țesuturilor oculare, potrivit PMC.
În ce alimente se găsește luteina
Luteina este prezentă în mod natural în multe alimente, în special în:
- frunze verzi (kale, spanac, broccoli etc)
- gălbenuș de ou
- unele legume și fructe colorate (porumb, ardei portocaliu)
Pentru ce e folosită luteina cel mai des
În spațiul public, luteina este promovată mai ales pentru prevenirea sau încetinirea unor probleme oculare, în special:
- cataracta
- degenerescența maculară legată de vârstă
Studiile AREDS / AREDS2 coordonate de National Eye Institute arată că luteina poate reduce riscul de progresie a degenerescenței maculare legate de vârstă la forme avansate cu aproximativ 25%.
Deși luteina este promovată și pentru inimă, funcție cognitivă sau alte beneficii, studiile tind să fie prudente: pentru multe dintre aceste utilizări, nu există încă dovezi solide care să justifice afirmații ferme, potrivit PubMed.
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
