Ce este luteina și la ce ajută: alimentele în care găsești "vitamina ochilor"

luteina Luteina - Foto: Freepik @bugphai

Luteina, carotenoid acumulat în maculă și retină, acționează ca filtru de lumină și antioxidant.

Luteina este un pigment natural din categoria carotenoidelor. Mai exact, este o xantofilă, asemănătoare cu beta-carotenul și desea asociată cu "vitamine pentru ochi".

În organism, luteina se acumulează în special în maculă și retină, unde contribuie la ceea ce specialiștii numesc "pigmenți maculari".

Acești pigmenți pot funcționa ca un filtru pentru lumină și au rol antioxidant. Mai mult, ei ajută la protecția țesuturilor oculare, potrivit PMC.

În ce alimente se găsește luteina

Luteina este prezentă în mod natural în multe alimente, în special în:

  • frunze verzi (kale, spanac, broccoli etc)
  • gălbenuș de ou
  • unele legume și fructe colorate (porumb, ardei portocaliu)

Pentru ce e folosită luteina cel mai des

În spațiul public, luteina este promovată mai ales pentru prevenirea sau încetinirea unor probleme oculare, în special:

  • cataracta
  • degenerescența maculară legată de vârstă

Studiile AREDS / AREDS2 coordonate de National Eye Institute arată că luteina poate reduce riscul de progresie a degenerescenței maculare legate de vârstă la forme avansate cu aproximativ 25%.

Deși luteina este promovată și pentru inimă, funcție cognitivă sau alte beneficii, studiile tind să fie prudente: pentru multe dintre aceste utilizări, nu există încă dovezi solide care să justifice afirmații ferme, potrivit PubMed.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare

Cele mai bune suplimente pentru femei 40+

12 aug 2025, 14:44
Află care sunt cele mai bune suplimente pentru femeile de peste 40 de ani. Ghid complet cu vitamine, minerale și antioxidanți pentru sănătate, energie și frumusețe.

De câtă Omega-3 avem nevoie zilnic

12 dec 2025, 22:00
Omega-3, doza care ne lipsește. Câtă Omega-3 trebuie să consumăm zilnic și cum putem completa acest deficit înainte să fie prea târziu.