Sunătoare, vitamina D și omega-3 pentru depresie? Uite ce funcționează și ce nu

Sunătoare, vitamina D și omega-3 pentru depresie Uite ce funcționează și ce nu Suplimente depresie - Foto: Freepik @noohsaob974

Suplimentele naturale pentru depresie. Află ce suplimente naturale au efect real asupra depresiei și ce produse nu merită banii. Adevărul despre sunătoare și vitamina D.

Suplimentele alimentare și plantele medicinale sunt extrem de populare în rândul celor care suferă de depresie. Produse precum uleiul de pește (omega-3), sunătoarea, probioticele sau vitamina D sunt consumate mai des decât medicamentele prescrise. Dar cât de eficiente sunt aceste produse, de fapt? Și cum se compară cu terapiile clasice?

Un nou studiu amplu, citat de Reuters, a analizat 209 cercetări internaționale și a adusconcluzii importante pentru toți cei interesați de abordările naturale ale sănătății mintale.

Suplimentele - sunt o soluție eficientă?

Studiul a avut ca scop evaluarea dovezilor științifice privind eficiența suplimentelor naturale folosite frecvent în tratarea depresiei la adulți între 18 și 60 de ani. Cu toate că sunt larg disponibile și promovate intens, s-a constatat că cercetările privind eficiența acestor terapii sunt surprinzător de puține, mai ales în comparație cu psihoterapia sau antidepresivele clasice.

Totuși, câteva produse par promițătoare:

  • Omega-3 (din ulei de pește)
  • Sunătoare
  • Șofran
  • Probiotice
  • Vitamina D

Alte suplimente, precum acidul folic, zincul, rhodiola, lavanda sau roinița au dat rezultate bune în unele studii, dar încă nu există suficiente cercetări pentru a putea fi recomandate pe scară largă.

Ce spun și alte studii?

În 2024, guvernul australian a revizuit eficiența terapiilor naturale și a ajuns la concluzii similare: există dovezi moderate că anumite plante medicinale, cum ar fi curcumina (din turmeric), șofranul și sunătoarea, pot reduce simptomele depresiei ușoare spre moderate.

În special, sunătoarea a demonstrat eficiență comparabilă cu antidepresivele clasice, dar numai în formele mai puțin severe ale depresiei.

Este important de menționat că aceste rezultate se referă în principal la depresia ușoară sau moderată, care implică un număr mai mic de simptome.

În cazurile de depresie majoră, cu simptome multiple și afectare semnificativă a funcționării zilnice, eficiența suplimentelor este mult mai scăzută.

Ce contează la aceste suplimente

Un alt obstacol major în utilizarea acestor produse este variația mare de calitate, dozaj și formă de prezentare. Acest lucru îngreunează evaluarea eficienței reale a unui produs și poate influența semnificativ rezultatele.

De exemplu:

  • Pentru omega-3, studiile arată beneficii doar dacă suplimentul conține peste 60% EPA (acid eicosapentaenoic).
  • Acidul folic poate avea efecte diferite în funcție de tipul folosit și de capacitatea organismului de a-l absorbi.
  • Sunătoarea, deși eficientă, poate varia mult de la un producător la altul și poate interacționa periculos cu alte medicamente.

În general, suplimentele naturale prezintă puține riscuri atunci când sunt folosite corect și, în unele cazuri, pot fi chiar mai eficiente în combinație cu tratamentele clasice. De exemplu, administrarea de omega-3 alături de un antidepresiv poate oferi rezultate mai bune decât tratamentul standard.

Totuși, unele suplimente, precum sunătoarea, pot avea efecte similare cu medicamentele și pot duce la sindrom serotoninergic atunci când sunt combinate cu antidepresive - o afecțiune gravă, ce poate cauza febră, convulsii și alte complicații.

Și intervențiile asupra stilului de viață, precum alimentația sănătoasă și exercițiul fizic regulat, au rezultate comparabile cu terapia psihologică în unele cazuri.

Deficiențele nutriționale, cum ar fi cele de fier sau vitamina B12, pot contribui la apariția simptomelor depresive, motiv pentru care este recomandat ca orice tratament al depresiei să includă și evaluarea stării generale de sănătate.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250