Slăbit, cum arată o farfurie de dietă. Recomandarea medicului Mihaela Bilic
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune, într-o postare pe Facebook, ce trebuie să conțină o farfurie ca să fie considerată ”ideală”.
Slăbit, dieta. Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că ”farfuria ideală” conține 50% legume, 25% proteine și alte 25% făinoase. ”Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon. Cum arată farfuria de slăbit? Făinoasele dispar cu desăvârșire. Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat”, notează medicul Mihaela Bilic pe Facebook.
Potrivit acesteia, ”când vine vorba despre slăbit, principalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele”.
Nutriționista detaliază: ”Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină - principalul hormoni de îngrășare al organismului. Deci recomandarea care spune "elimina pâinea și vei slăbi" are sens. Însă, nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic, cât și cel psihic sunt afectate grav”.
Soluția, continuă aceasta, este ”să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură”:
”Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase? Oricare dintre variantele de mai jos:
- o felie de pâine sau de mămăligă - cât palma
- 3 linguri de paste făinoase sau orez - cât pumnul
- 3 linguri de leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)
- un cartof mediu
- o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
- 4 crackers sau 2 dischete de orez expandat”.
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
