Medicamentele pentru diabet de tip 2 care reduc riscul de Alzheimer. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Un nou studiu a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 care iau medicamentele dintr-o anumită clasă au mai puțini biomarkeri de Alzheimer și un declin cognitiv mai lent în timp.

Un nou studiu, publicat în 11 august 2021, numărul online al Neurology (link direct studiu), revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, a arătat că persoanele care iau medicamentele numite inhibitori ai dipeptidil peptidazei-4, au prezentat un declin cognitiv mai lent decât cei care nu iau aceste tratamente au care nu au diabet.

La persoanele cu diabet de tip 2, organismul nu mai folosește eficient insulina pentru a controla glicemia. Inhibitorii dipeptidil peptidazei-4 (DPP-IV), cunoscuți și sub numele de gliptine, pot fi prescrise atunci când alte medicamente pentru diabet nu funcționează. Ele ajută la controlul zahărului din sânge atunci când sunt combinate cu dieta și exercițiile fizice.

„S-a dovedit că persoanele cu diabet prezintă un risc mai mare de boală Alzheimer, posibil din cauza nivelurilor ridicate de zahăr din sânge, care au fost legate de acumularea de beta amiloid în creier”, a declarat autorul studiului, dr Phil Hyu Lee, de la Colegiul de Medicină al Universității Yonsei din Seul, Coreea de Sud. 

„Studiul nostru nu numai că a arătat că persoanele care iau inhibitori de dipeptidil peptidază-4 pentru scăderea nivelului zahărului din sânge au avut mai puțin amiloid în creierul lor, în general, dar a arătat și niveluri mai scăzute în zonele creierului implicate în boala Alzheimer.”

Studiul a implicat 282 de persoane cu o vârstă medie de 76 de ani, care au fost urmărite timp de până la șase ani. Toate fuseseră diagnosticate fie cu boală Alzheimer preclinică, precoce sau probabilă. Din grup, 70 de persoane aveau diabet și erau tratate cu inhibitori de dipeptidil peptidază-4, 71 aveau diabet, dar nu erau tratate cu aceste medicamente și 141 nu aveau diabet. Categoria celor fără diabet a fost ajustată cu cea de diabet zaharat pentru vârstă, sex și niveluri de educație. Toți participanții au avut scoruri similare la testele cognitive la începutul studiului.

Participanții au făcut RMN cerebral pentru a le fi măsurată cantitatea de amiloid din creier.

Declinul cognitiv redus la jumătate

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu diabet care au luat medicamentele aveau cantități medii mai mici de plăci de amiloid în creier comparativ cu persoanele cu diabet care nu au luat medicamentele îîn cauză și în comparație cu persoanele care nu aveau diabet.

Toți participanții au făcut și un test comun de gândire și memorie numit Mini-Mental State Exam (MMSE) în medie, la fiecare 12 luni, timp de 2,5 ani. Întrebările includeau și solicitarea ca o persoană să numere înapoi de la 100 la șapte sau copierea unei imagini pe o bucată de hârtie. Scorurile pe intervalul de testare au fost de la zero la 30.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu diabet care au luat inhibitori de dipeptidil peptidază-4 au înregistrat un declin mediu anual de 0,87 puncte în raportul MMSE, în timp ce persoanele cu diabet care nu au luat aceste medicamente au avut un declin mediu anual de 1,65 puncte. Persoanele fără diabet au înregistrat un declin mediu anual de 1,48 puncte.

Când cercetătorii s-au ajustat pentru alți factori care puteau afecta scorurile testelor, au constatat că scorurile persoanelor care au luat medicamentul au scăzut cu 0,77 puncte pe an mai lent decât la persoanele care nu au luat medicamentul.

„Rezultatele noastre arată mai puțin amiloid și mai puțin declin cognitiv în creierul persoanelor care iau aceste medicamente, comparativ cu persoanele fără diabet, ceea ce crește posibilitatea ca aceste medicamente să fie benefice și pentru persoanele fără diabet care au probleme de gândire și de memorie”, a spus dr Lee. „Sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra dacă aceste medicamente pot avea proprietăți neuroprotectoare la toți oamenii”, a mai arătat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel