De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul.
Un metabolit care apare în urma consumului unei plante leguminoase poate să reducă un factor cheie în declanșarea demenței, arată un nou studiu.
Un metabolit produs în urma consumului de soia dietetică poate reduce un factor cheie de risc pentru demență - cu ajutorul bacteriilor potrivite, arată un nou studiu condus de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh.
Studiul lor, publicat (link direct studiu) în revista Alzheimer & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions, arată că bărbații și femeile japoneze în vârstă care produc equol - un metabolit derivat din soia dietetică și creat de anumite tipuri de bacterii intestinale – prezintă niveluri mai mici de leziuni la nivelul substanței albe din creier
Equol-ul este un estrogen izoflavandiol metabolizat de flora bacteriană intestinală din daidzein, un tip de izoflavonă care se găsește în soia și alte surse vegetale.
„Leziunile de substanță albă sunt factori de risc semnificativi pentru declinul cognitiv, demența și mortalitatea din toate cauzele”, a spus autorul principal dr Akira Sekikawa, profesor asociat de epidemiologie la Pitt Public Health. „Am descoperit cu 50% mai multe leziuni ale substanței albe la persoanele care nu pot produce equol, în comparație cu persoanele care pot produce, ceea ce este un efect surprinzător de mare”.
Pentru a obține acest rezultat, echipa de cercetare a lui Sekikawa a măsurat nivelurile de equol din sângele a 91 de participanți în vârstă, japonezi, cu o cogniție normală. Participanții au fost împărțiți în funcție de starea lor de producție a equolului și apoi, la șase până la nouă ani mai târziu au fost supuși imagisticii cerebrale pentru a detecta nivelurile de leziuni ale substanței albe și depunerile de beta-amiloid, care este cauza moleculară suspectată a bolii Alzheimer.
Cercetătorii au descoperit că, deși producția de equol nu pare să aibă impact asupra nivelurilor de beta-amiloid depuse în creier, aceasta a fost asociată cu volume reduse de leziuni ale substanței albe. Echipa lui Sekikawa a descoperit, de asemenea, că nivelurile ridicate de izoflavone - substanțe nutritive din soia care sunt metabolizate în equol - nu au avut niciun efect asupra nivelurilor de leziuni ale substanței albe sau ale beta-amiloidului atunci când nu a fost produs equol.
Potrivit lui Sekikawa, capacitatea de a produce equol din izoflavone de soia poate fi cheia pentru deblocarea beneficiilor de protecție pentru sănătate dintr-o dietă bogată în soia, iar echipa sa a demonstrat anterior că producția de equol este asociată cu un risc mai mic de boli de inimă. Deoarece bolile de inimă sunt puternic asociate cu declinul cognitiv și demența, producția de equol ar putea ajuta la protejarea creierului îmbătrânit, precum și a inimii.
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul.
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.
Cea mai banală infecție care îți devorează creierul. Duce la Alzheimer.
Aceste lucruri simple îți protejează creierul de demență și AVC. În plus, întârzie îmbătrânirea cerebrală.
Când începe, de fapt, degradarea coloanei vertebrale. Vârsta de la care apare simptomatologia.
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Ce trebuie să faci după un AVC. Crește semnificativ șansele de recuperare.
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.
Un test de sânge simplu ar putea prezice demența cu ani înainte de apariția simptomelor. Are o precizie de 90%.
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Acest test simplu depistează demența cu mult timp înainte ca primele simptome să fie evidente.
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Ce se întâmplă în creier când îți amintești de ceva. Detaliul major pe care nu ți l-a spus nimeni.
Băutura care protejează creierul. Este un cocktail care ar putea preveni demența.
De ce ne blocăm de spate. Ce semnal ne transmite, de fapt, organismul când apare contractura musculară.
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
Consumul de ceai este asociat cu demența. Există un ingredient nociv care îți devastează creierul iremediabil.
Ce se întâmplă cu vârstnicii. Linia fină care le protejează creierul și le oferă un "scut cognitiv" împotriva declinului mental.