O leguminoasă poate reduce riscul de demență. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Soia. Foto: Pixabay
Soia. Foto: Pixabay

Un metabolit care apare în urma consumului unei plante leguminoase poate să reducă un factor cheie în declanșarea demenței, arată un nou studiu.

Un metabolit produs în urma consumului de soia dietetică poate reduce un factor cheie de risc pentru demență - cu ajutorul bacteriilor potrivite, arată un nou studiu condus de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh.

Studiul lor, publicat (link direct studiu) în revista Alzheimer & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions, arată că bărbații și femeile japoneze în vârstă care produc equol - un metabolit derivat din soia dietetică și creat de anumite tipuri de bacterii intestinale – prezintă niveluri mai mici de leziuni la nivelul substanței albe din creier 

Equol-ul este un estrogen izoflavandiol metabolizat de flora bacteriană intestinală din daidzein, un tip de izoflavonă care se găsește în soia și alte surse vegetale.

„Leziunile de substanță albă sunt factori de risc semnificativi pentru declinul cognitiv, demența și mortalitatea din toate cauzele”, a spus autorul principal dr Akira Sekikawa, profesor asociat de epidemiologie la Pitt Public Health. „Am descoperit cu 50% mai multe leziuni ale substanței albe la persoanele care nu pot produce equol, în comparație cu persoanele care pot produce, ceea ce este un efect surprinzător de mare”.

Bacteriile din instestin, vitale

Pentru a obține acest rezultat, echipa de cercetare a lui Sekikawa a măsurat nivelurile de equol din sângele a 91 de participanți în vârstă, japonezi, cu o cogniție normală. Participanții au fost împărțiți în funcție de starea lor de producție a equolului și apoi, la șase până la nouă ani mai târziu au fost supuși imagisticii cerebrale pentru a detecta nivelurile de leziuni ale substanței albe și depunerile de beta-amiloid, care este cauza moleculară suspectată a bolii Alzheimer.

Cercetătorii au descoperit că, deși producția de equol nu pare să aibă impact asupra nivelurilor de beta-amiloid depuse în creier, aceasta a fost asociată cu volume reduse de leziuni ale substanței albe. Echipa lui Sekikawa a descoperit, de asemenea, că nivelurile ridicate de izoflavone - substanțe nutritive din soia care sunt metabolizate în equol - nu au avut niciun efect asupra nivelurilor de leziuni ale substanței albe sau ale beta-amiloidului atunci când nu a fost produs equol.

Potrivit lui Sekikawa, capacitatea de a produce equol din izoflavone de soia poate fi cheia pentru deblocarea beneficiilor de protecție pentru sănătate dintr-o dietă bogată în soia, iar echipa sa a demonstrat anterior că producția de equol este asociată cu un risc mai mic de boli de inimă. Deoarece bolile de inimă sunt puternic asociate cu declinul cognitiv și demența, producția de equol ar putea ajuta la protejarea creierului îmbătrânit, precum și a inimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel