Otrava din farfurie: de ce ar deveni unii pești periculoși
Nivelurile de metil-mercur, o formă de mercur și una foarte toxică, sunt în creștere la unii pești sunt în creștere. O vină, susțin cercetători de la Harvard, ar avea-o schimbările...
Farfurie, pești. Cercetători de la Universitatea Harvard au încercat să afle de ce nivelurile de metil-mercur, o formă de mercur și un compus foarte toxic, din unii pești sunt în creștere, mai ales că ajung pe farfuria multor oameni.
Metil-mercurul, se explică pe medicalnewstoday, se formează adesea prin contactul mercurului cu bacteriile din diferite medii. Iar multe specii acvatice ajung să insereze această substanță. Statisticile din cercetări recente arată că aproximativ 82% din expunerea la metil-mercur a consumatorilor americani provine din fructe de mare.
Farfurie, pești: ton roșu de Atlantic, rechin "câine-de-mare"
Oameni de știință de la Harvard - Școala de Inginerie și Științe Aplicate John A. Paulson din localitatea Cambridge și Școala TH Chan de Sănătate Publică din Boston – susțin că nivelurile de metil-mercur la pești precum codul, tonul roșu de Atlantic și peștele-sabie sunt în creștere. Ei cred că e vorba de efectele nefaste ale schimbărilor climatice globale.
Cercetătorii au investigat timp de 30 de ani ecosistemul Golfului Maine din Atlantic și au analizat ce au mâncat doi prădători marini - codul de Atlantic și rechinul câine-de-mare - din anii 1970 până în 2000. Rezultatele au indicat că pentru cod, nivelurile de metilmercur au scăzut cu 6-20% din anii '70. În schimb, nivelurile acestui compus toxic au crescut cu 33–61% în rechinul "câine-de-mare".
Autorii studiului au observat că, în anii '70, populația de hering - hrană atât pentru cod, cât și pentru rechinul "câine-de-mare" - a scăzut semnificativ în Golful Maine din cauza pescuitului excesiv. De aceea, speciile prădătoare au căutat alte surse de hrană.
Codul a început să mănânce sardine și o specie de hering, care sunt pești mici cu un nivel foarte scăzut de metil-mercur. Astfel, codul a dobândit niveluri scăzute de metil-mercur. Rechinul "câine-de-mare" s-a orientat spre calmar și alte cefalopode care au un nivel mai mare de metil-mercur decât heringul. Astfel, susțin cercetătorii, a ajuns rechinul "câine-de-mare" să aibă un nivel atât de ridicat de metil-mercur.
Farfurie, pești: schimbările climatice
Cercetătorii au considerat că este dificil să ia în considerare creșterea nivelului de metil-mercur doar uitându-se la ce au mâncat acești pești. Și au găsit o legătură diferită: peștii mănâncă mult ca să aibă energie să înoate mult, iar cu cât apa este mai caldă, cu atât mai multă energie au nevoie. Implicit, mănâncă un număr mai mare de pești mai mici și ajung să aibă un aport și o acumulare mai mare de metil-mercur.
"Schimbările climatice vor exacerba expunerea umană la metil-mercur prin fructele de mare, deci pentru a proteja ecosistemele și sănătatea umană, trebuie să reglementăm atât emisiile de mercur, cât și gazele cu efect de seră", opinează autorii studiului.
Aceștia au sesizat că, între 2012 și 2017, tonul roșu de Atlantic a înregistrat o creștere a nivelului de metil-mercur cu 3,5% în fiecare an. "Acest model ne permite să privim toți acești parametri diferiți în același timp, la fel cum se întâmplă în lumea reală", explică cercetătorii. Iar pentru un rechin câine-de-mare de 5 kilograme o creștere a temperaturii cu 1 ° C în apa de mare ar putea duce la o creștere de 70% a concentrațiilor de metil-mercur. Pentru cod, creșterea ar fi de 32%.
Studiul specialiștilor de la Harvard a apărut în faimoasa revistă Nature. Lucrarea științifică poate fi consultată AICI.
-
-
-
-
-
Cele mai bune nuanțe de păr care ascund firele albe26.10.2025, 11:51
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
