Psoriazisul, legătură cu greutatea corporală? Ce spun cercetătorii

Angela Sabău |
Data publicării:
Psoriazis
Psoriazis

Psoriazisul ar putea avea o legătură cu greutatea corporală, arată un nou studiu. Deocamdată cercetătorii încearcă să afle care este relația de cauzalitate.

O nouă cercetare aduce indicii care sugerează că indicele de masă corporală al unei persoane poate crește riscul de apariție a psoriazisului, o afecțiune a pielii din ce în ce mai frecventă. Mecanismul rămâne, totușie neclar.

The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDKD) estimează că 32,5% dintre adulți în Statele Unite sunt supraponderali și 37,7% au primit un diagnostic de obezitate.

De asemenea, NIDDKD definește supraponderal ca având un indice de masă corporală (IMC) de 25-29,9 și având obezitatea ca având un IMC de cel puțin 30.

În același timp, rapoartele indică faptul că psoriazisul, care este o afecțiune comună, cronică a pielii, afectează aproximativ 2% din populația SUA.

Studiile au arătat că, în ultimii ani, atât obezitatea cât și psoriazisul au crescut în S.U.A. Anumite investigații au arătat o corelație între prezența psoriazisului și cea a obezității. Cecetătorii se întreabă dacă ar putea exista o legătură reală între cele două afecțiuni, potrivit medicalnewstoday.com.

Astfel, cercetători din instituții colaboratoare din întreaga lume, inclusiv Universitatea din Bristol din Regatul Unit, și K.G. Jebsen Centrul de Epidemiologie Genetică din Trondheim, Norvegia, au cercetat mai îndeaproape acastă problemă.

Potrivit Dr. Mari Løset, unul dintre cercetătorii care au contribuit la acest studiu, "un indice de masă corporală mai mare poate contribui la creșterea inflamației pielii, care poate exacerba, ducând la psoriazis, dar, s-ar putea de asemenea, ca psoriazisul să fie cel care determină  persoană să fie mai puțin activă și să câștige în greutate.”

Studiul, bazat pe informații genetice

În noul lor studiu, cercetătorii au analizat datele genetice ale 753.421 de indivizi, utilizând metoda de randomizare mendeliană. Autorii au accesat informațiile prin diverse baze de date mari, printre care se numără Biobankul U.K. și Studiul de Sănătate din Nord-Trøndelag (Studiul HUNT) din Norvegia.

Acest tip de analiză poate stabili o relație de cauzalitate între un factor de risc potențial și o anumită stare sau efect de sănătate, deoarece utilizează prezența variantelor genetice ca instrument pentru a determina dacă doi factori sunt sau nu legați cauzal.

Un articol publicat în Jurnalul Societății Americane de Nefrologie arată că "variantele genetice (...) sunt din ce în ce mai folosite (pentru a determina cauzalitatea), deoarece alelele lor sunt atribuite persoanelor fizice, înainte de orice expunere sau rezultat".

Astfel, prezența variantelor genetice este independentă de orice factor extern de modificare. Aceasta oferă o modalitate mai fiabilă de a stabili ce fel de relație se află între doi factori clinici și în ce fel funcționează cauzalitatea.

„Randomizarea mendeliană înseamnă că natura însăși distribuie în mod aleatoriu indivizi aleatoriu în grupuri bazate pe gene, astfel încât să putem evita ca rezultatele să fie influențate de factori externi ", notează Dr. Løset.

„Înțelegerea modului în care genele sunt legate de boală crește cu o viteză record, astfel  că în acest studiu am folosit variante genetice cunoscute ca markeri pentru IMC și psoriazis”, contiuă ea.

Risc mai mare cu 9%

Rezultatele echipei - raportate într-o lucrare de studiu în revista PLOS Medicine - indică faptul că, cu cât IMC-ul unei persoane este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea apariției psoriazisului.

Mai exact, cercetatorii au calculat ca riscul a crescut cu 9% pentru fiecare numar mai mare pe scara IMC, spune Dr. Løset. "Încă nu știm suficient despre mecanismele din spatele acestei legături. Țesutul gras este un organ care produce hormoni și molecule inflamatorii de semnalizare, care ar putea fi un factor care contribuie", mai spune Dr. Mari Løset.

În viitor, echipa dorește să afle mai multe despre posibilele mecanisme care stau la baza și despre ce implicații ar putea avea aceste procese pentru strategiile de prevenire sau abordările terapeutice. „Psoriazisul este o boală foarte complexă și sperăm să studiem subgrupurile, în special persoanele cu psoriazis sever”, spune dr. Løset.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel