Rubarba și beneficiile sale. Conține 25% din necesarul de vitamina K, luptătoarea împotriva demenței
Rubarba, boost-ul de vitamina K și A, folosită și la prăjituri.
Rubarba este o plantă perenă cultivată pentru tulpinile sale suculente și atractive, de culoare roșu-roz, cu frunze comestibile. Această plantă de sezon rece este originară din Siberia și este răspândită în multe regiuni din Europa și America de Nord ca "plantă de plăcintă", rezultatul fiind asemănător, la gust, cu al corcodușelor sau vișinelor.
Beneficiile pentru sănătate ale rubarbei
Calorii puține. Rubarba este una dintre cele mai puțin calorice legume, în 100 g de pețioli proaspeți sunt doar 21 de calorii. Cu toate acestea, deține niște fitonutrienți vitali, cum ar fi fibre alimentare, antioxidanți polifenolici, minerale și vitamine. Mai mult, pețiolurile sale nu conțin grăsimi saturate sau colesterol, potrivit nutrition-and-you.com.
Tulpinile sunt bune la mai multe vitamine din complexul B, cum ar fi folații, riboflavina, niacina, vitamina B-6 (piridoxina), tiamina și acidul pantotenic.
Doza de vitamina A. Tulpinile de culoare roșie conțin mai multă vitamina A decât soiurile verzi. Mai mult, tulpinile conțin, de asemenea, cantități mici de compuși flavonoizi polifenolici precum beta-caroten, zeaxantină și luteină. Acești compuși se transformă în vitamina A în interiorul corpului uman și oferă aceleași efecte protectoare ale vitaminei A.
Vitamina A este un antioxidant natural puternic, necesar organismului pentru menținerea integrității pielii și a mucoaselor. Este, de asemenea, o vitamină esențială pentru o vedere sănătoasă.
Studiile de cercetare sugerează că alimentele naturale bogate în vitamina A pot ajuta la protejarea împotriva cancerului pulmonar și al cavității bucale.
25% din necesarul de vitamina K. La fel ca și în alte verdețuri precum varza kale, spanacul etc, tulpinile de rubarbă furnizează și ele cantități corespunzătoare de vitamina K. Astfel, 100 g de tulpini proaspete furnizează aproximativ 25% din doza zilnică recomandată din această vitamină.
Vitamina K are un rol potențial în sănătatea oaselor prin promovarea activității osteoblastice (formarea și întărirea oaselor). Un nivel adecvat de vitamina K în alimentație contribuie la limitarea leziunilor neuronale din creier; astfel, are un rol stabilit în tratamentul bolii Alzheimer.
Alți nutrienți ai rubarbei. Tulpinile sale conțin, de asemenea, niveluri sănătoase de minerale precum fier, cupru, calciu, potasiu și fosfor. Cu toate acestea, majoritatea acestor minerale nu se absorb în organism, deoarece suferă chelatare în complexe insolubile de către acidul oxalic, care apoi, sunt excretate.
Îmbătrânirea pulmonară și cura de 5 porții de fructe și legume: Bilic: Chiar funcționează
Medicul Mihaela Bilic, pe contul său de socializare, a atras atenția cu privire la fenomenul pe care îl trăim încă din momentul nașterii, acela al îmbătrânirii, dar și cum putem încetini acest proces, subliniind că nu doar pielea este cea care îmbătrânește, ci și plămânii.
Pentru aceștia, procesul începe în jurul vârstei de 30 de ani, iar poluarea este unul dintre cei mai nocivi factori.
”Îmbătrânim și unde nu ne gândim.
Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Vinovatul este oxigenul fără de care nu putem trăi și care ne ruginește în mod inevitabil. Organele cele mai expuse contactului cu aerul sunt pielea și aparatul respirator.
Oxigenul este esențial în procesele metabolice, doar că în urma reacțiilor oxidative apar radicalii liberi cu efect nociv pentru organism.
Epiteliul cutanat și alveolele pulmonare sunt primele structuri afectate de oxidare. Iar dacă la asta adaugăm poluarea atmosferică, infecțiile, bolile cronice sau fumatul, dezechilibrul este și mai grav.
Îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani. Studiile au arătat că insuficiența respiratorie acută poate apărea rapid, în 24 ore, dacă suntem expuși la o atmosferă compusă exclusiv din oxigen.
Această toxicitate se explică prin producția de radicalii liberi în concentrații mari, care depășesc capacitatea antioxidantă a organismului”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Prazul, sursă de vitamina K. Poate preveni diabetul
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
