Rubarba și beneficiile sale. Conține 25% din necesarul de vitamina K, luptătoarea împotriva demenței

Rubarba, boost-ul de vitamina K și A, folosită și la prăjituri.
Rubarba este o plantă perenă cultivată pentru tulpinile sale suculente și atractive, de culoare roșu-roz, cu frunze comestibile. Această plantă de sezon rece este originară din Siberia și este răspândită în multe regiuni din Europa și America de Nord ca "plantă de plăcintă", rezultatul fiind asemănător, la gust, cu al corcodușelor sau vișinelor.
Beneficiile pentru sănătate ale rubarbei
Calorii puține. Rubarba este una dintre cele mai puțin calorice legume, în 100 g de pețioli proaspeți sunt doar 21 de calorii. Cu toate acestea, deține niște fitonutrienți vitali, cum ar fi fibre alimentare, antioxidanți polifenolici, minerale și vitamine. Mai mult, pețiolurile sale nu conțin grăsimi saturate sau colesterol, potrivit nutrition-and-you.com.
Tulpinile sunt bune la mai multe vitamine din complexul B, cum ar fi folații, riboflavina, niacina, vitamina B-6 (piridoxina), tiamina și acidul pantotenic.
Doza de vitamina A. Tulpinile de culoare roșie conțin mai multă vitamina A decât soiurile verzi. Mai mult, tulpinile conțin, de asemenea, cantități mici de compuși flavonoizi polifenolici precum beta-caroten, zeaxantină și luteină. Acești compuși se transformă în vitamina A în interiorul corpului uman și oferă aceleași efecte protectoare ale vitaminei A.
Vitamina A este un antioxidant natural puternic, necesar organismului pentru menținerea integrității pielii și a mucoaselor. Este, de asemenea, o vitamină esențială pentru o vedere sănătoasă.
Studiile de cercetare sugerează că alimentele naturale bogate în vitamina A pot ajuta la protejarea împotriva cancerului pulmonar și al cavității bucale.
25% din necesarul de vitamina K. La fel ca și în alte verdețuri precum varza kale, spanacul etc, tulpinile de rubarbă furnizează și ele cantități corespunzătoare de vitamina K. Astfel, 100 g de tulpini proaspete furnizează aproximativ 25% din doza zilnică recomandată din această vitamină.
Vitamina K are un rol potențial în sănătatea oaselor prin promovarea activității osteoblastice (formarea și întărirea oaselor). Un nivel adecvat de vitamina K în alimentație contribuie la limitarea leziunilor neuronale din creier; astfel, are un rol stabilit în tratamentul bolii Alzheimer.
Alți nutrienți ai rubarbei. Tulpinile sale conțin, de asemenea, niveluri sănătoase de minerale precum fier, cupru, calciu, potasiu și fosfor. Cu toate acestea, majoritatea acestor minerale nu se absorb în organism, deoarece suferă chelatare în complexe insolubile de către acidul oxalic, care apoi, sunt excretate.
Îmbătrânirea pulmonară și cura de 5 porții de fructe și legume: Bilic: Chiar funcționează
Medicul Mihaela Bilic, pe contul său de socializare, a atras atenția cu privire la fenomenul pe care îl trăim încă din momentul nașterii, acela al îmbătrânirii, dar și cum putem încetini acest proces, subliniind că nu doar pielea este cea care îmbătrânește, ci și plămânii.
Pentru aceștia, procesul începe în jurul vârstei de 30 de ani, iar poluarea este unul dintre cei mai nocivi factori.
”Îmbătrânim și unde nu ne gândim.
Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Vinovatul este oxigenul fără de care nu putem trăi și care ne ruginește în mod inevitabil. Organele cele mai expuse contactului cu aerul sunt pielea și aparatul respirator.
Oxigenul este esențial în procesele metabolice, doar că în urma reacțiilor oxidative apar radicalii liberi cu efect nociv pentru organism.
Epiteliul cutanat și alveolele pulmonare sunt primele structuri afectate de oxidare. Iar dacă la asta adaugăm poluarea atmosferică, infecțiile, bolile cronice sau fumatul, dezechilibrul este și mai grav.
Îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani. Studiile au arătat că insuficiența respiratorie acută poate apărea rapid, în 24 ore, dacă suntem expuși la o atmosferă compusă exclusiv din oxigen.
Această toxicitate se explică prin producția de radicalii liberi în concentrații mari, care depășesc capacitatea antioxidantă a organismului”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Prazul, sursă de vitamina K. Poate preveni diabetul
-
-
-
Știrile zilei în Sănătate și Farma08.08.2025, 14:57
-
-
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!08.08.2025, 13:21
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Tratamentul care bate chimioterapia fără efecte adverse25.07.2025, 16:00
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.