Somn insuficient? Risc mai mare să fii și sărac

Angela Sabău |
Data publicării:
Somn
Somn

Somnul insuficient nu doar că duce la creșterea riscului de boli cardiovasculare, dar poate, de asemenea, contribui la scăderea veniturilor, este concluzia unor cercetători.

Persoanele care se află într-o poziție financiară precară au un risc crescut de boli cardiovasculare. Noi cercetări dezvăluie că pierderea cronică a somnului poate contribui la acest risc în contextul inegalității sociale.

Mulți factori biologici și psihosociali pot explica legătura dintre statutul socioeconomic scăzut și un risc mai mare de probleme cardiace, cum ar fi anxietatea și tensiunea arterială ridicată.

Dar într-un nou studiu, cercetătorii afiliați Lortepath Consortium - un consorțiu de cercetare care urmărește să înțeleagă mai bine modul în care diferențele socioeconomice au impact asupra sănătății - au adunat dovezi că un somn slab poate contribui semnificativ la riscul de boli cardiovasculare la persoanele aflate în dezavantaj financiar, potrivit MedicalXpress.

Echipa raportează și explică noile descoperiri într-un document de studiu care figurează în revista Cardiovascular Research. În studiul lor cercetătorii conturează de ce au fost interesați legătura potențială dintre starea socioeconomică, durata somnului și bolile de inimă, explicând că:  „În primul rând, persoanele care au suferit o adversitate socială pe parcursul vieții raportează mai frecvent probleme legate de somn [...], în special, persoanele care lucrează în schimburi, care trăiesc în cartiere defavorizate sau care au suferit adversități în copilărie arată o prevalență crescută de tulburări legate de somn. În al doilea rând, somnul inadecvat a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. "

Somnul slab, asociat cu statut socioeconomic precar

În cadrul studiului actual, cercetătorii au analizat datele de la un număr de 111.205 participanți din opt cohorte diferite din patru țări: Franța, Regatul Unit, Elveția și Portugalia.

Echipa a împărțit participanții în diferite categorii socioeconomice - venituri mici, medii sau mari - în funcție de ocupația participanților, precum și ocupația tatălui fiecărui participant.

Datorită examenelor medicale și a măsurilor auto-raportate, cercetătorii au avut acces și la istoria participanților la boli coronariene și evenimente cardiovasculare. Cercetătorii au analizat, de asemenea, măsurile de durata somnului, clasificându-le drept somn recomandat (6–8,5 ore pe noapte), somn lung (peste 8,5 ore pe noapte) și somn scurt (mai puțin de 6 ore pe noapte).

Pentru a înțelege cum și dacă pierderea somnului ar putea contribui la probleme cardiovasculare la persoane cu venituri diferite, cercetătorii au utilizat o metodă statistică specializată.

Rezultatele cercetătorilor au indicat că un somn insuficient ar putea juca un rol în riscul crescut de boli cardiovasculare la persoanele cu statut socioeconomic mai mic. Cu toate acestea, impactul părea să varieze în funcție de sexul biologic.

Cercetătorii remarcă faptul că somnul scurt explică probabil 13,4% din legătura dintre ocupațiile asociate cu statut socioeconomic mai scăzut și boli coronariene la bărbați.

Deși femeile din grupurile socioeconomice inferioare suferă și de boli de inimă, nu pare să fie legată de somn la fel ca la bărbați. Cercetătorii consideră că acest lucru se poate datora faptului că majoritatea femeilor se confruntă deja cu o sarcină mult mai mare a responsabilităților în afara profesiei lor profesionale, care afectează în mod independent somnul și sănătatea lor.

Potrivit coautorului studiului, Dusan Petrovic, de la Centrul universitar de medicină generală și sănătate publică din Lausanne, Elveția, „Femeile cu statut socioeconomic scăzut combină adesea presiunea fizică și psihosocială a locurilor de muncă, prost plătite, cu responsabilitățile casnice și stresul, care în mod negativ afectează somnul și efectele sale de restabilire a sănătății în comparație cu bărbații. "

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel