Stafidele, fructele potrivite diabetici. Ce rol au în organism

Stafidele sunt struguri uscați. Acest proces de uscare concentrează atât nutrienții, cât și zaharurile prezente în struguri, făcând stafidele nutritive și bogate în...
Stafidele își au originea în Orientul Mijlociu înainte de a se îndrepta spre Europa, unde au fost deosebit de populare printre greci și romani. Din punct de vedere istoric, stafidele au fost folosite ca monedă, ca premii în evenimente sportive și pentru a trata afecțiuni precum intoxicații alimentare.
Astăzi, stafidele sunt disponibile la majoritatea supermarketurilor și vin în culori diferite, în funcție de procesul de uscare utilizat. Stafidele galbene aurii sunt de obicei adăugate la produsele coapte, în timp ce soiurile roșii și maro sunt populare pentru gustări.
Stafidele, bogate în nutrienți
Stafidele sunt un aliment dens în nutrienți, care este minim procesat, fără ingrediente adăugate sau conservanți. Dar sunt, de asemenea, bogate în zahăr și calorii, așa că ar trebui consumate doar cu moderație, potrivit WEB.MD.
Un sfert de cană de stafide conține:
Calorii: 108
Proteine: 1 gram
Grăsime: 0 grame
Carbohidrați: 29 grame
Fibră: 1 gram
Zahăr: 21 grame
Stafidele sunt o sursă bună de:
- Fier
- Potasiu
- Cupru
- Vitamina B6
- Mangan
Stafidele conțin, de asemenea, bor. Acest mineral ajută la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor, poate îmbunătăți vindecarea rănilor și poate îmbunătăți performanța cognitivă.
Vezi și: Mavacamten, tratament aprobat de FDA. Boala de inimă pe care o va trata
Beneficiile potențiale de sănătate de stafide
Stafidele sunt o opțiune excelentă de gustare care poate adăuga o gamă de nutrienți în dieta ta. Ca fruct uscat, însă, stafidele nu au conținutul de apă al strugurilor obișnuiți.
Adăugarea unei mâini de stafide la cereale sau gustări poate avea unele beneficii potențiale pentru sănătate
Cercetările arată că stafidele pot reduce riscul de boli de inimă prin reducerea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge. Fibrele din stafide funcționează pentru a reduce colesterolul LDL (rău), ceea ce reduce presiunea asupra inimii.
Stafidele sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu. Studiile au descoperit că nivelurile scăzute de potasiu contribuie la hipertensiune arterială, boli de inima, și accident vascular cerebral.
Cantitatea de potasiu de care corpul nostru are nevoie crește dacă aportul nostru de sodiu este ridicat, ceea ce este comun pentru dietele multor oameni de astăzi. Ca un aliment cu conținut scăzut de sodiu, stafidele sunt o modalitate excelentă de a vă asigura că obțineți suficient potasiu.
Vezi și: Porumbul, sursă de vitamine. Protejează împotriva bolilor creierului
Risc mai mic de boli cronice
Stafidele au niveluri mai ridicate de antioxidanți în comparație cu alte fructe uscate. Procesul de uscare păstrează, de asemenea, acești antioxidanți, promovând o activitate mai mare decât în strugurii proaspeți.
Antioxidanții previn deteriorarea celulelor cauzată de factori naturali, cum ar fi îmbătrânirea și comportamentele stilului de viață. Unii dintre antioxidanții mai puternici din stafide se numesc fitonutrienți.
Acești compuși pe bază de plante s-au dovedit a reduce riscul de afecțiuni cronice cum ar fi diabetul zaharat, osteoporoza, și cancer.
Cercetările sugerează că fitonutrienții pot avea, de asemenea, anti-inflamatorii, ameliorarea durerii, și proprietăți de protecție a creierului.
Sănătate gastro-intestinală
Stafidele sunt o sursă bună de fibre solubile, care ne ajută digestia și pot reduce problemele stomacale.
Stafidele conțin, de asemenea, acid tartric. Cercetările arată că această proteină poate avea proprietăți antiinflamatorii, poate îmbunătăți funcția intestinală și poate ajuta la reglarea echilibrului bacteriilor din intestin.
Un studiu a constatat că poate acționa, de asemenea, pentru a reduce riscul de cancer colorectal.
Sănătate orală
Unii fitonutrienți din stafide - cum ar fi acidul oleanolic și linoleic - pot avea proprietăți antibacteriene. Studiile au descoperit că acest efect poate limita bacteriile care formează plăci în gura noastră, potrivit WEB.MD.
Acești antioxidanți ajută, de asemenea, la menținerea nivelului sănătos al pH-ului oral. Acest lucru ne poate împiedica saliva să devină prea acidă, ajutând la prevenirea cavității.
Vezi și: Îmbătrânirea pielii, accelerată și de alimente. Ce să nu mănânci
Riscurile potențiale ale stafidelor
Stafidele sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor. De asemenea, au un indice glicemic moderat scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă vârfuri ascuțite și scăderi ale nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate face ca stafidele să fie o opțiune de gustare pentru persoanele cu diabet zaharat.
Reacții adverse
Prea multe fibre în dieta noastră pot provoca probleme digestive cum ar fi gaze, balonare și crampe.
Stafidele obținute din struguri pulverizați cu pesticide pot conține reziduuri în produsul final. După procesul de uscare a stafidelor, producătorii afumă uneori și zonele de depozitare pentru a ține dăunătorii departe.
Vezi și: Spălatul vaselor ne ajută să fim sănătoși. Care este legătura între sănătate și spălatul vaselor
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima