EXCLUSIV Stresul, cum eviți să te îngrași din cauza lui. Dr Anca Hâncu explică

Stresul, pe lângă alte efecte nocive pe care le are în organism, spre exemplu la nivelul creierului sau al inimii, ne distruge și silueta și ne face să ne îngrășăm, arată dr Anca Hâncu,...
Stilul de viață sănătos are câteva reguli de bază pe care trebuie să le urmăm cu sfințenie, iar una dintre cele mai importante dintre ele este să evităm stresul. Pentru că din cauza lui avem tendința să mâncăm mai mult și să mâncăm nervos. Rezultatul e că ne îngrășăm.
„De multe ori, mâncarea este folosită ca și factor de destresare, ca să spun așa. Pe mine mă întreabă pacienții ce să mănânce când sunt stresați. Și mereu le-am spus că pe stres nu mâncăm! Dacă acasă e praf pe mobilă, ștergem praful nu dăm cu parfum. Deci, atunci când suntem stresați, trebuie să găsim soluții de alinare a stresului", arată dr Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, EXCLUSIV la Interviurile DC Medical.
Cum reduci stresul
În unele cazuri, persoanele stresate au nevoie să facă doar mici modificări în viața de zi cu zi ca să vadă efecte notabile.
„Sport, diverse tehnici de relaxare, dar nu mâncăm. Pentru că nu e firesc să mănânci decât atunci când îți este foame. Trebuie să îți cunoști emoțiile, să răspunzi la emoțiile tale conform cu ceea ce reprezintă ele și mâncarea să o păstrezi pentru momentul în care ți-e foame. Să știi să mănânci cât de cât ordinat, în așa fel încât, n-am spus oră fixă, am spus ore, intervale orale, în așa fel încât corpul tău să se obișnuiască cu un prânz, cu o cină, cu micul dejun, și această ordine va contribui la un echilibru în viață", detaliază medicul.
Evident, dacă nu reușim prin tehnici simple, putem foarte bine cere ajutorul unor specialiști în managementul stresului.
revenind la subiectul nostru, acestă abordare - aceea de a mânca atunci când nu ești asaltat de emoții - s-a dezvoltat mult în ultimii ani.
„Există conceptul de mindfulness. Echilibru, armonie între minte, corp și emoții. Și în momentul în care există această armonie, există și conceptul de mindful eating, adică să mănânci inteligent, să mănânci conștient și responsabil", explică dr Anca Hâncu.
Ce te poate învăța nutriționistul despre stilul de viață și alimentația sănătoasă, aflați în video:
-
-
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
-
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.