Trucul simplu care te ajută să slăbești. Ce relevanță are culoarea farfuriei din care mănânci și în câte bucăți tai mâncarea

Monika Baciu |
Data publicării:
trucul simplu care te ajuta sa slabesti - FOTO: Freepik@stokking
trucul simplu care te ajuta sa slabesti - FOTO: Freepik@stokking

Trucul simplu care te ajută să slăbești chiar în timp ce mănânci. Are legătură și culoarea farfuriei.

Trucul simplu care te ajută să slăbești. Oamenii de știință descoperă un simplu truc care te-ar putea ajuta să slăbești. Tăierea alimentelor în bucăți și răspândirea pe o farfurie ar putea reduce consumul excesiv de alimente. 

Cercetătorii au arătat voluntarilor imagini cu aceeași cantitate de ciocolată. Participanții au fost convinși că era mai multă ciocolată atunci când aceasta era tăiată în bucăți

Poate că sunteți deja la curent cu trucul ”farfuria roșie”. Dar acum, cercetătorii din China consideră că au descoperit un alt truc simplu pentru a vă împiedica să mâncați atât de mult gunoi.

Vezi și: Carnea de pui, ce nu știai despre ea. Poate conține urme de fecale. Cum ar trebui să o gătești

De ce să tai mâncarea în bucăți mici

Experții susțin că tăierea alimentelor în bucăți mici și împrăștierea lor în farfurie vă va ajuta să mâncați mai puțin și, eventual, să slăbiți. Acest lucru se datorează faptului că mărimea porțiilor, mai degrabă decât senzația de sațietate, dictează cât de mult mănâncă oamenii - astfel încât, potrivit oamenilor de știință, a-i face pe oameni să creadă că mănâncă mai mult poate reduce consumul excesiv de alimente.

Teoria a fost testată pe câteva zeci de voluntari, cărora li s-au arătat imagini cu aceleași cantități de ciocolată, dar în aranjamente diferite. Ciocolata era fie ținută laolaltă, semănând cu un baton, fie separată cu spații libere. Majoritatea participanților au fost convinși că se uitau la mai multă ciocolată atunci când aceasta era în multe bucăți, au arătat rezultatele, potrivit Daily Mail.

Cercetătorii de la Universitatea Normală Shaanxi din Xi'an spun că descoperirile lor ar putea oferi sfaturi pentru a reduce riscul de a mânca în exces. 

Rezultatele oferă ”îndrumări practice pentru a impulsiona un consum mai mic” pentru a reduce riscul ca oamenii să mănânce porțiuni mai mari în mod inconștient, a adăugat echipa.

Vezi și: Cum a fost recunoscut Toma Caragiu după cutremurul din 1977: Așa s-a tras concluzia că e el

Ce efect are culoarea farfuriei asupra felului în care mâncăm

Funcționează după o logică similară cu infamul truc al ”farfuriei roșii”, conceput de un profesor de la Universitatea din Oxford, campion al ”gastrofizicii”. Farfuriile roșii declanșează un semnal de pericol, care ne păcălește în subconștient să mâncăm mai puțin, potrivit doctorului Charles Spence. 

De când a fost promovat ca un sfat excentric pentru pierderea în greutate, în urmă cu peste un deceniu, servirea meselor pe o farfurie roșie a devenit unul dintre cele mai frecvente ”trucuri” vândute online.  

Experții au recrutat 34 de participanți, cu vârsta medie de 20 de ani, pentru cel mai recent studiu publicat în revista Food Quality and Preference.

Aceștia s-au uitat la 60 de imagini cu ciocolată. Imaginile prezentau zece cantități diferite de dulceață, variind de la aproximativ 60 g la 200 g, dar tăiate într-un număr diferit de bucăți.

De exemplu, au fost șase imagini cu 100 g de ciocolată împărțite între nouă și 16 bucăți. După ce a fost tăiată, ciocolata a fost fie păstrată laolaltă - asemănătoare cu batonul original - fie a fost întinsă cu câțiva centimetri între fiecare bucată.

Participanții au ghicit apoi cantitatea de ciocolată din fiecare imagine. Rezultatele au arătat că aceștia au crezut că 16 bucăți de ciocolată reprezintă o porție mai mare decât nouă bucăți de ciocolată - chiar dacă ambele cântăreau 100 g.

Vezi și: La câte zile se opresc căutările în caz de cutremur. Cum se stabilește termenul. Curcă (INML): Este o catastrofă. Victimele nu au avut apă, mâncare, oxigen. Multe au sindrom de strivire

”Un număr mai mare de unități crește percepția dimensiunii generale a porției”, a declarat echipa.

Acest lucru se poate datora unei teorii conform căreia oamenii judecă cantitățile în întregime în funcție de câte sunt și neglijează alte aspecte, cum ar fi greutatea.  Aceasta îi determină pe oameni să determine mărimea porției exclusiv pe baza 'numărului de unități', a precizat echipa.

De asemenea, cei care au completat testele au crezut că se uită la mai multă ciocolată atunci când fiecare bucată era împrăștiată cu câțiva centimetri pe o farfurie - în loc să fie lăsată să semene cu un singur baton.

”Se percepe o porție totală mai mare atunci când unitățile sunt separate decât adunate”, a confirmat echipa.

Aceștia au sugerat că acest lucru se poate datora unui fenomen numit ”integrare a conturului”, care îi determină pe oameni să încorporeze spațiul alb de pe farfurie din jurul golurilor de ciocolată ca parte a tabletei.

Vezi și: Diabetul, alimentat de abuzuri. Doru Negru: Copilul la 3-4 ani, un mic animăluț. Orice exces se pedepsește. Medicamentele, făcute împotriva regimului alimentar

Cercetătorii au concluzionat că, atunci când mâncarea este împărțită în bucăți mai mici, oamenii pot înțelege mai bine că mănâncă mai mult - ceea ce face mai ușor să evite mâncatul în exces. Mâncatul prea mult în timp duce la creșterea în greutate, obezitate și afecțiuni cronice de sănătate.

O greutate nesănătoasă crește riscul unor afecțiuni grave și amenințătoare de viață, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă, unele tipuri de cancer și accidentele vasculare cerebrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel