Uleiul de măsline. Beneficii și dezavantaje

Uleiul de măsline este cunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra sănătății.
O singură lingură de ulei de măsline conține aproximativ 10 grame de grăsimi monoinsaturate, 1,42 grame de grăsimi polinesaturate și doar 2 grame de grăsimi saturate, conform USDA. Datorită conținutului ridicat de grăsimi nesaturate, uleiul de măsline este benefic în sănătatea inimii și poate contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare, potrivit Clinicii Mayo.
Extra-Virgin versus normal
Toate soiurile de ulei de măsline sunt surse bogate de grăsimi monoinsaturate. Cu toate acestea, uleiurile de măsline virgine și extra-virgine, care indică un grad mai mic de prelucrare, au cel mai mare procent din clasa de antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli. Polifenolii sunt importanți în sănătătea inimii.
Aport zilnc
Aportul zilnic de ulei de măsline va depinde de vârsta, sexul și nivelul activității fizice, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. USDA încurajează femeile să consume cel mult 5 lingurițe de ulei pe zi și recomandă bărbaților să consume cel mult 6 lingurițe de ulei pe zi. Folosiți uleiul de măsline pentru gătit legume și carne și ca dressing pentru salate.
Dezavantaje
Deși uleiul de măsline poate fi sănătos, este important să fie consumat cu moderație, deoarece uleiul este foarte dens în calorii și poate contribui la creșterea în greutate, potrivit Clinicii Mayo.
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
-
Ficatul tău are nevoie de el: ceaiul care îl curăță de grăsime17.10.2025, 17:08
-
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.