Zahăr. Ce se întâmplă dacă mănânci prea mult
Consumul excesiv de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății. Iată cum îți dai seama dacă ai consumat prea mult.
Experții recomandă ca oamenii să limiteze consumul de zaharuri adăugate la mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic. Pentru un aport zilnic de 2.000 de calorii, zahărul adăugat ar trebui să reprezinte mai puțin de 200 de calorii.
Cu toate acestea, în 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat ca oamenii să mănânce jumătate din această cantitate, adică nu mai mult de 5% din caloriile lor zilnice să provină din zahăr adăugat. Pentru o dietă de 2.000 de calorii pe zi, aceasta ar însemna cel mult 100 de calorii, adică cel mult 6 lingurițe.
Simptomele consumului excesiv de zahăr
Unele persoane prezintă următoarele simptome după consumul de zahăr:
Niveluri scăzute de energie: Un studiu din 2019 a constatat că la 1 oră după consumul de zahăr, participanții s-au simțit obosiți și mai puțin atenți.
Stare de spirit scăzută: Un studiu prospectiv din 2017 a constatat că aportul mai mare de zahăr a crescut ratele de depresie și tulburările de dispoziției la bărbați.
Balonare: în conformitate cu Johns Hopkins Medicine, anumite tipuri de zahăr pot provoca balonare și gaze la persoanele care au afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS) sau suprasolicitarea bacteriană intestinală (SIBO).
-
-
-
Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
-
Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
-
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
