Alimente fermentate, sursă de probiotice și bune pentru inimă

Florina Pop / 26 mai 2019 / 20:15
alimente fermentate: murături, varză murată, iaurt - sursă de probiotice   FOTO: pexels.com
alimente fermentate: murături, varză murată, iaurt - sursă de probiotice FOTO: pexels.com

Alimente fermentate, sursă de probiotice. Iaurtul, chefirul și varza murată sunt doar câteva produse obținute prin fermentare.

Alimente fermentate, sursă de probiotice. „Produsele alimentare fermentate se fac prin permițând microbilor să se hrănească cu zahărul și amidonul natural găsit în alimente. Asta păstrează alimentele și promovează diferite specii de bacterii bune (probiotice)", se arată pe site-ul Școlii de Medicină Harvard.

Acestea au potențial lor de a spori sănătatea intestinului, de a îmbunătăți digestia datorită probioticelor pe care el conțin și pot oferi beneficii modeste legate de inimă, susține un articol publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

Alimente fermentate, disponibile în majoritatea supermarketurilor:

1. Iaurt – alegeți tipuri fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, fără îndulcitori adăugați; căutați cuvintele „culturi vii și active" pe etichetă.

2. Chefir - are o altfel de consistență decât iaurtul.

3. Kimchi – este un preparat coreean ce conține varză roșie cu usturoi, sare, oțet și ardei iute; aveți grijă însă de conținutul ridicat de sodiu; un studiu a constatat că mâncarea kimchi ar fi ajutat zilnic oamenii să piardă în greutate și să-și reducă tensiunea arterială.

4. Kombucha – constituie o băutură de ceai fermentată, cu aromă de tartă; poate conține zahăr, cantități mici de cofeină, precum și urme de alcool; căutați mărci care nu conțin mai mult de 5 grame de zahăr pe porție.

5. Murături - numai anumite tipuri de murături sunt fermentate în mod natural; sunt recomandate acelea murate în apă și sare în loc de oțet - acesta împiedică creșterea bacteriilor bune; au o cantitate mare de sare, deci se recomandă un consum moderat.

6. Tempeh – se face din soia fermentată și are o textură mai fermă decât tofu; este popular printre vegetarieni ca înlocuitor al cărnii; e un preparat originar din Indonezia.

7. Varză acră – nu mâncați multă deoarece este bogată în sodiu și ar fi bine să alegeți versiuni brute sau nepasteurizate, deoarece pasteurizarea distruge majoritatea probioticelor.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.24