Bea trei litri de apă pe zi și vezi ce se întâmplă cu organismul tău. Efectul e uimitor

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bea trei litri de apă pe zi și vezi ce se va întâmpla cu organismul tău. Foto: Freepick @drobotdean
Bea trei litri de apă pe zi și vezi ce se va întâmpla cu organismul tău. Foto: Freepick @drobotdean

Bea trei litri de apă pe zi și bucură-te de mai multe beneficii pentru sănătate.

Nutriționiștii, bloggerii care promovează un stil viață sănătos, dar și vedetele de la Hollywood dau asigurări că menținerea echilibrului de apă în organism va rezolva toate problemele: de la excesul de greutate până la îmbătrânirea prematură.

Care este cel mai bun moment pentru a face sport: dimineața sau seara?

Dar nu este acesta un mit? Ce spun experți din domeniul fitness, nutriție și dermatologie despre ce se va întâmpla cu organismul dacă vei bea, în mod regulat, până la trei litri de apă pe zi?

Rata metabolică va crește. „Este adevărat”, spune Heidi Powell, antrenor de fitness și blogger. ”Dacă corpul uman primește 500 de mililitri de apă într-o oră, atunci în următoarele 30-40 de minute rata metabolică va crește cu 30%. Acest lucru va duce la pierderea naturală în greutate. Există o enzimă solubilă în apă numită lipază care ajută la arderea grăsimilor. Iar apa este una dintre substanțele care activează această enzimă”, spune Heidi. 

Oboseala cronică: simptome și cauze. 5 lucruri pe care trebuie să le faci pentru a scăpa de ea

Antrenamentele tale vor deveni mai eficiente. „Apa menține celula să funcționeze corect”, spune Kara Griffin, antrenor și nutriționist. Prin urmare, este deosebit de important să bei apă în timpul exercițiilor fizice. Studiile confirmă că deshidratarea reduce rezistența fizică, așa că asigură-te că bei apă. În timpul antrenamentului de forță, cum ar fi CrossFit, ești mai puțin predispus la deshidratare. Cu toate acestea, chiar și în acest caz, lipsa apei va afecta performanța. În timpul antrenamentului, vei simți o cădere, pot apărea chiar și crampe. Bea un pahar cu apa cu 20-30 de minute înainte de antrenament, iar in timpul acestuia bea apă cu înghițituri mici.

După exercițiu, apare așa-numita fereastră de carbohidrați, adică organismul trebuie să reînnoiască costurile energetice. Prin urmare, este logic să consumi băuturi bogate în carbohidrați, care ajută simultan la restabilirea echilibrului apei și la închiderea ferestrei de carbohidrați.

Nouă alimente pe care toți nutriționiștii le vor aproba. Adaugă-le în dieta ta

Ridurile nu vor dispărea. „Când bei apă, aceasta nu intră direct în pielea ta”, spune expertul în îngrijirea pielii și cosmetologul Renee Rouleau. „Mai întâi, trece prin stomac și intestine, apoi intră în sânge și apoi este filtrat de rinichi. În acest moment, celulele corpului sunt saturate cu apă. Ridurile apar din cauza deteriorării celulelor de către radiațiile ultraviolete. Apa de băut nu va putea preveni acest proces, iar nivelul de hidratare al pielii nu are nicio legătură cu cantitatea de apă pe care o bei. Netezimea pielii tale depinde de îngrijire. Puteți face ridurile mai puțin vizibile cu utilizarea regulată a exfolianților, retinolului, cremelor hidratante și măștilor”, susține Renee Rouleau.

Ochii nu vor ai fi umflați. ”Cantitatea de apă pe care o bei afectează în mod semnificativ pielea din jurul ochilor. Dacă mănânci alimente bogate în sodiu și nu bei suficientă apă, excesul de lichid se va acumula în jurul ochilor și va apărea acea umflatură inestetică. Apa potabilă este foarte importantă aici”, mai spune Renee Rouleau.

Șapte greșeli care te împiedică să slăbești. Iată de ce nu poți avea silueta la care visezi

Vei reduce excesul de calorii din dietă. „În primul rând, apa va înlocui băuturile cu zahăr. De asemenea, este important să reții că apa se găsește în aproape tot ceea ce consumi. Apa crește nivelul de hidratare atunci când mănânci alimente neprocesate, fructe și legume”, a dezvăluit Kara Griffin. De exemplu, un pepene verde este aproape 93% apă.

Echilibrul de apă este completat de băuturi tradiționale precum ceaiul sau cafeaua. Efectul lor de deshidratare nu a fost dovedit, iar apa în acest caz este absorbită la fel ca și apa pură simplă. Prin urmare, nu este nevoie fiziologică de apă suplimentară.

Consumul de apă și fructe ajută la reducerea nivelului de sodiu. Sarea crește pofta de mâncare, dar reține apă în organism. Apa fără sare curăță intestinele și elimină toxinelor din organism.

Spirulina, superalimentul care conține mii de vitamine și microelemente: Beneficii și utilizări

Cea mai bună sursă de a-ți potoli setea este apa pură, necarbogazoasă. Apa ideală nu conține substanțe nocive, are o compoziție minerală echilibrată și un grad mediu de mineralizare (250 mg de săruri pe litru). Apa trebuie să conțină cantități suficiente de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, cloruri, sulfați, bicarbonați și fluoruri. O astfel de apă poate fi obținută prin utilizarea filtrelor, care îndepărtează substanțele nocive și corectează compoziția minerală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel