Cât timp trebuie să treacă între mese. Bilic: Maniac al curățeniei. Mătură toate resturile de mâncare. Nu vă fie teamă

Monika Baciu |
Data publicării:
cat timp trebuie sa treaca intre mese - FOTO: Freepik@rawpixel.com
cat timp trebuie sa treaca intre mese - FOTO: [email protected]

Cât timp trebuie să treacă între mese. Ce se întâmplă dacă mâncăm prea des sau prea rar. 

Cât timp trebuie să treacă între mese. În general, hrana are nevoie de 24 până la 72 de ore pentru a trece prin tractul digestiv. Timpul exact depinde de cantitatea și tipurile de alimente pe care le-ați mâncat.

Ritmul se bazează, de asemenea, pe factori precum sexul, metabolismul și dacă aveți probleme digestive care ar putea încetini sau accelera procesul.

La început, alimentele călătoresc relativ repede prin sistemul dumneavoastră digestiv. În decurs de 6 până la 8 ore, alimentele și-au parcurs drumul prin stomac, intestinul subțire și intestinul gros.

Odată ajuns în intestinul gros, conținutul parțial digerat al mesei dumneavoastră poate sta mai mult de o zi, timp în care este descompus și mai mult.

Intervalul normal pentru timpul de tranzit include următoarele: golirea gastrică (2 până la 5 ore), tranzitul intestinului subțire (2 până la 6 ore), tranzitul colonului (10 până la 59 de ore) și tranzitul întregului intestin (10 până la 73 de ore).

Vezi și: Riscul la care te supui dacă amâni ora de culcare cu doar 34 de minute. Ce boală gravă poți să dezvolți

Cât timp este indicat să treacă între mese

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist explică cât timp ar trebui să treacă între mese. 

”Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese! Nu, nu este vorba despre muncă, ci despre mâncare. Contrar recomandărilor făcute de mulți nutriționiști, 2-3 mese principale pe zi sunt suficiente pentru un adult.

Când mănânci mai rar senzația de foame e mai ușor de ținut în control, glicemia rămâne constantă, nu există descărcări de insulină și se slăbește mai ușor. Însă principalul motiv pentru care ar trebui sa avem pauze lungi între mese este sănătatea: pauza alimentară permite organismului să facă curățenie. Când eliminăm gustările și ronțăielile dintre mese, procesele de digestie au timp să se desfășoare până la capăt, ca un ciclu complet de la mașina de spălat.

E nevoie de un interval de 4-5 ore între mese pentru un proces de curățenie în tubul digestiv. Fenomenul se numește “complex motor migrant” (CMM) și trebuie văzut ca o undă puternică de contracție ce “mătură” toate resturile de mâncare din stomac și din intestinul subțire. Gândiți-vă la intestinul vostru ca la un maniac al curățeniei: la 2 ore după masă el declanșează un program de auto-curățare, ce are rolul de a elimina reziduurile alimentare, eventualele bacterii și mirosurile.

Dacă noi ne apucăm să ronțăim, acest program se întrerupe și ciclurile de auto-curățare devin din ce în ce mai rare. Dacă țineți la corpul vostru, acordați-i o pauză de 5 ore între mese ca să aibă timp pentru “curățenia generală”.

CMM este un proces fiziologic ce are loc de câteva ori pe zi și face parte din sistemul. Detox complex cu care este dotat organismul…cu condiția să-l lăsăm să-și facă treaba. Procesul de digestie și metabolizare consumă mai multă energie decât respirația și circulația sângelui.

Nu vă fie teamă să mâncați mai rar! Iar dacă auziți zgomote la nivelul abdomenului, nu sunt intestinele care suferă de foame, este complexul motor migrant care face curățenie în intestin”,  explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, într-o postare pe Facebook. 

Vezi și: Fibroza chistică, boala moștenită ce nu are tratament. Transpirația și tusea, principalele simptome. Afectează toate organele. Speranța de viață, 30-40 de ani

Ce se întâmplă dacă mâncăm de prea multe ori pe zi

Rata metabolică este numărul de calorii pe care corpul dumneavoastră le arde într-o anumită perioadă de timp. Ideea conform căreia consumul de mese mai frecvente și mai mici crește rata metabolică este un mit persistent.

Este adevărat că digerarea unei mese crește ușor metabolismul, iar acest fenomen este cunoscut sub numele de efectul termic al alimentelor. Cu toate acestea, cantitatea totală de alimente consumate este cea care determină cantitatea de energie cheltuită în timpul digestiei.

Consumul a 3 mese de 800 de calorii va provoca același efect termic ca și consumul a 6 mese de 400 de calorii. Nu există literalmente nicio diferență.

Mai multe studii au comparat consumul mai multor mese mai mici față de mai puține mese mai mari și au ajuns la concluzia că nu există niciun efect semnificativ nici asupra ratei metabolice, nici asupra cantității totale de grăsime pierdută, notează Healthline.

Vezi și: Ceaiul cu efecte analgezice și sedative. Are efect în 30 de minute. Consumul în exces duce la dependență

Se crede că mesele mari duc la creșteri și scăderi rapide ale glicemiei, în timp ce mesele mai mici și mai frecvente ar trebui să stabilizeze nivelul de zahăr din sânge pe tot parcursul zilei.

Totuși, acest lucru nu este susținut de știință. Studiile arată că persoanele care mănâncă mese mai puține și mai mari au niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, în medie.

Este posibil ca aceștia să aibă vârfuri mai mari ale glicemiei, dar, în general, nivelurile lor sunt mult mai scăzute. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu probleme de glicemie, deoarece a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge poate cauza tot felul de probleme.

S-a demonstrat, de asemenea, că mâncatul mai puțin frecvent îmbunătățește sațietatea și reduce foamea în comparație cu mesele mai frecvente.

Când vine vorba de controlul glicemiei, micul dejun pare să joace, de asemenea, un rol important. Studiile arată că a mânca cea mai mare masă a zilei dimineața, sau la începutul zilei, scade media zilnică a nivelului de zahăr din sânge

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel