Cât timp trebuie să treacă între mese. Bilic: Maniac al curățeniei. Mătură toate resturile de mâncare. Nu vă fie teamă

Cât timp trebuie să treacă între mese. Ce se întâmplă dacă mâncăm prea des sau prea rar.
Cât timp trebuie să treacă între mese. În general, hrana are nevoie de 24 până la 72 de ore pentru a trece prin tractul digestiv. Timpul exact depinde de cantitatea și tipurile de alimente pe care le-ați mâncat.
Ritmul se bazează, de asemenea, pe factori precum sexul, metabolismul și dacă aveți probleme digestive care ar putea încetini sau accelera procesul.
La început, alimentele călătoresc relativ repede prin sistemul dumneavoastră digestiv. În decurs de 6 până la 8 ore, alimentele și-au parcurs drumul prin stomac, intestinul subțire și intestinul gros.
Odată ajuns în intestinul gros, conținutul parțial digerat al mesei dumneavoastră poate sta mai mult de o zi, timp în care este descompus și mai mult.
Intervalul normal pentru timpul de tranzit include următoarele: golirea gastrică (2 până la 5 ore), tranzitul intestinului subțire (2 până la 6 ore), tranzitul colonului (10 până la 59 de ore) și tranzitul întregului intestin (10 până la 73 de ore).
Cât timp este indicat să treacă între mese
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist explică cât timp ar trebui să treacă între mese.
”Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese! Nu, nu este vorba despre muncă, ci despre mâncare. Contrar recomandărilor făcute de mulți nutriționiști, 2-3 mese principale pe zi sunt suficiente pentru un adult.
Când mănânci mai rar senzația de foame e mai ușor de ținut în control, glicemia rămâne constantă, nu există descărcări de insulină și se slăbește mai ușor. Însă principalul motiv pentru care ar trebui sa avem pauze lungi între mese este sănătatea: pauza alimentară permite organismului să facă curățenie. Când eliminăm gustările și ronțăielile dintre mese, procesele de digestie au timp să se desfășoare până la capăt, ca un ciclu complet de la mașina de spălat.
E nevoie de un interval de 4-5 ore între mese pentru un proces de curățenie în tubul digestiv. Fenomenul se numește “complex motor migrant” (CMM) și trebuie văzut ca o undă puternică de contracție ce “mătură” toate resturile de mâncare din stomac și din intestinul subțire. Gândiți-vă la intestinul vostru ca la un maniac al curățeniei: la 2 ore după masă el declanșează un program de auto-curățare, ce are rolul de a elimina reziduurile alimentare, eventualele bacterii și mirosurile.
Dacă noi ne apucăm să ronțăim, acest program se întrerupe și ciclurile de auto-curățare devin din ce în ce mai rare. Dacă țineți la corpul vostru, acordați-i o pauză de 5 ore între mese ca să aibă timp pentru “curățenia generală”.
CMM este un proces fiziologic ce are loc de câteva ori pe zi și face parte din sistemul. Detox complex cu care este dotat organismul…cu condiția să-l lăsăm să-și facă treaba. Procesul de digestie și metabolizare consumă mai multă energie decât respirația și circulația sângelui.
Nu vă fie teamă să mâncați mai rar! Iar dacă auziți zgomote la nivelul abdomenului, nu sunt intestinele care suferă de foame, este complexul motor migrant care face curățenie în intestin”, explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, într-o postare pe Facebook.
Ce se întâmplă dacă mâncăm de prea multe ori pe zi
Rata metabolică este numărul de calorii pe care corpul dumneavoastră le arde într-o anumită perioadă de timp. Ideea conform căreia consumul de mese mai frecvente și mai mici crește rata metabolică este un mit persistent.
Este adevărat că digerarea unei mese crește ușor metabolismul, iar acest fenomen este cunoscut sub numele de efectul termic al alimentelor. Cu toate acestea, cantitatea totală de alimente consumate este cea care determină cantitatea de energie cheltuită în timpul digestiei.
Consumul a 3 mese de 800 de calorii va provoca același efect termic ca și consumul a 6 mese de 400 de calorii. Nu există literalmente nicio diferență.
Mai multe studii au comparat consumul mai multor mese mai mici față de mai puține mese mai mari și au ajuns la concluzia că nu există niciun efect semnificativ nici asupra ratei metabolice, nici asupra cantității totale de grăsime pierdută, notează Healthline.
Se crede că mesele mari duc la creșteri și scăderi rapide ale glicemiei, în timp ce mesele mai mici și mai frecvente ar trebui să stabilizeze nivelul de zahăr din sânge pe tot parcursul zilei.
Totuși, acest lucru nu este susținut de știință. Studiile arată că persoanele care mănâncă mese mai puține și mai mari au niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, în medie.
Este posibil ca aceștia să aibă vârfuri mai mari ale glicemiei, dar, în general, nivelurile lor sunt mult mai scăzute. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu probleme de glicemie, deoarece a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge poate cauza tot felul de probleme.
S-a demonstrat, de asemenea, că mâncatul mai puțin frecvent îmbunătățește sațietatea și reduce foamea în comparație cu mesele mai frecvente.
Când vine vorba de controlul glicemiei, micul dejun pare să joace, de asemenea, un rol important. Studiile arată că a mânca cea mai mare masă a zilei dimineața, sau la începutul zilei, scade media zilnică a nivelului de zahăr din sânge
-
-
-
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.