Cinci lucruri pe care trebuie să le faci înainte de 30 de ani dacă vrei să fii sănătos la bătrânețe

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Cinci lucruri pe care trebuie să le faci înainte de 30 de ani. Foto: Freepick@marymarkevich
Cinci lucruri pe care trebuie să le faci înainte de 30 de ani. Foto: Freepick@marymarkevich

Cinci lucruri pe care trebuie să le faci în tinerețe dacă vrei să fii sănătos la bătrânețe. Află din acest articol care sunt acestea.

 

Dacă nu vrei ca la bătrânețe să stai în casă din cauza bolilor, te sfătuim să-ți faci o bază solidă pentru sănătate chiar acum. Nimic nu poate fi precoce în prevenirea bolilor cardiovasculare, din cauza cărora, la ora actuală, sunt înregistrate tot mai multe decese. Deci, a vorbi despre longevitate înseamnă a vorbi despre sănătatea inimii.

Iată ce trebuie să faci înainte de 30 de ani, pentru o sănătate de fier

Fă controale medicale regulate. Când ai 20 de ani și ești sănătos, nu ai chef să merge la medic pentru controalele medicale regulate. Tinerii, în general, cer rar ajutor medical, amintindu-și de medic doar în sezonul rece. Cu toate acestea, dacă vorbim despre dorința de a-ți menține sănătatea pentru mulți ani, examenele medicale preventive ar trebui să devină o rutină, cel puțin o dată pe an. 

Șapte semne că nu bei suficientă apă. Atenție la durerile de cap și lipsa de energie

Fă mișcare. Lipsa mișcării este o adevărată nenorocire a secolului XXI. Munca la birou, mașinile și lifturile nu sunt propice activității fizice. Îți petreci toată ziua într-o singură poziție, în fața calculatorului sau la birou, iar seara, la întoarcerea acasă, te grăbești să te întinzi pe canapea.  Desigur, acest mod de viață nu poate fi pe placul tău.

Și întrucât mediul nu te încurajează să te miști, va trebui să faci niște eforturi. Poți începe să mergi pe jos. Nu trebuie să-ți faci griji dacă obiectivul  stilului de viață sănătos de 10.000 de pași ți se pare de neatins. Un studiu științific, publicat în 2019, pune la îndoială necesitatea unui celor 10.000 de pași. Oamenii de știință au făcut măsurători și au descoperit că și 4.500 de pași reduc cu 41% riscul de deces din cauza bolilor majore. Iar fiecare mie de pași în plus mai adaugă 15%. 

Mersul nordic: de ce este bun pentru sănătate. Cum trebuie să mergi dacă vrei să slăbești

Pe lângă mers, alege o activitate fizică suplimentară care îți place: tenis, înot, dans. Pentru un rezultat tangibil, ve avea nevoie de la 2,5 până la 5 ore de antrenament pe săptămână. Astfel de sarcini vor întări sistemul cardiovascular și, dacă funcționează ca un ceas, atunci restul organelor și sistemelor vor fi în ordine.

Ține evidența nutriției. Când vine vorba despre menținerea sănătății, alimentația nu poate fi trecută cu vederea. Obezitatea afectează negativ sistemele endocrin și cardiovascular, crescând riscul de ateroscleroză și boli coronariene. Totul se datorează caloriilor suplimentare pe care o persoană modernă pur și simplu nu are timp să le consume, stând toată ziua pe  scaun la birou. 

Sucul care ajută la curățarea rinichilor. Ce alte beneficii mai are leguma. Recomandarea Lidiei Fecioru: Două linguri înainte de somn

Printre altele, calitatea alimentelor are de suferit. Majoritatea alimentelor conțin mult zahăr, sare și grăsimi, care nu sunt necesare organismului nostru. Prin urmare, încearcă să reduci semnificativ consumul de alimente procesate și fast-food și să monitorizezi cu strictețe cantitatea de sare și zahăr în dietă. La alcătuirea meniului, concentrează-te pe legume și pește gras care conține o cantitate mare de omega-3, care au un efect benefic asupra pereților vaselor de sânge și inhibă dezvoltarea aterosclerozei.

Masajul are multiple beneficii pentru sănătate: șase motive să mergi la un maseur

Nu uita de odihnă. În ritmul alert al vieții, nimeni nu reușește să evite stresul, care afectează în mod direct sănătatea mentală și fizică, inclusiv imunitatea, de care depinde capacitatea organismului de a rezista diferitelor afecțiuni. Pentru a minimiza efectele negative ale stresului, încearcă să-i oferi corpului  mai multe pauze: mergi în natură, meditează și dormi suficient.

Somnul are  o putere de vindecare, așa că nu-i subestima impactul. Lipsa somnului crește riscul de depresie, diabet de tip 2 și boli coronariene.

Stimulează colagenul cu cinci produse naturale: pielea ta va fi tânără și luminoasă

Scapă de obiceiurile proaste. O singură țigară provoacă vaselor de sânge spasme timp de o jumătate de oră, iar consumul excesiv de alcool duce la aritmie și la un risc crescut de accident vascular cerebral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel