Dr Mihaela Bilic: OUL, alimentul vedetă la micul dejun. Cum îl prepari când ești la dietă

Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic spune că oul nu trebuie să lipsească de la micul dejun și, în funcție de ce vrei să faci, adică dacă ești la dietă sau nu, atunci îl poți prepara în diferite...
„Ouă pentru ooate gusturile
Oul este cu siguranță alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Unde mai pui că oul este o esență de nutrienți - are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale și vitamine, grăsimi esențiale- totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea și un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet!”, explică dr Mihaela Bilic.
Întrebarea care rămâne este, însă, cum să preparăm corect un ou? Fiert sau prăjit? Ochi sau omletă?
„Răspunsul are variante multiple, în funcție de obiectivele pe care le aveți.
- dacă sunteți la cură de slăbire și vă doriți ca oul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, atunci oul fiert tare este alegerea corectă; puterea sațiogenă pentru ou este mai mare decât pentru carne sau pește, nimic nu se satură mai bine ca oul fiert!
- dacă vreți ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios; în gălbenuș avem o cantitate mică de proteine care se coagulează și se întăresc la tratament termic prelungit.
- dacă vă face plăcere să înmuiați pâine în galbenus de ou și vă doriți și o felie de bacon bine rumenit, atunci oul ochi va fi preferatul vostru; puțini sunt cei care știu că uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine, deci nici carnea nici albușul de ou nu pot absorbi ulei- oul ochi nu are multe calorii dacă îl scurgem bine de ulei după prăjire!
- dacă sunteți la dietă proteică sau Keto, dacă aveți nevoie de un preparat sățios și hrănitor, în cazul copiilor slăbănogi și a persoanelor cu activitate fizică intensă, se recomandă omleta. Simplă sau cu adaos de cașcaval, șuncă și legume, omleta are o valoare calorică ridicată.
Chiar dacă nu este uleioasă, omleta poate ascunde multă grăsime. Atunci când gălbenușul se sparge și vine în contact cu uleiul, se produce o emulsionare cu încorporarea grăsimii; lecitina din galbenuș „înghite” ulei precum maioneza. Atenție câtă grăsime puneți în tigaie atunci când faceți omletă- fiecare lingură de ulei are 100 de calorii, iar oul doar 80!
Se spune că e sănătos să consumi un ou crud din când în când. Greșit, este doar un mit! Albușul crud nu poate fi digerat de oameni, nu avem enzimele necesare. În caz de intoxicație alimentară sau otrăvire, ca măsură de prim ajutor se folosește albuș crud; el crează o peliculă pe mucoasa stomacului și a intestinului, care blochează absorția substanțelor toxice. Concluzia? Doar gălbenușul poate fi mâncat crud, albușul niciodată”, a epxlicat dr Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.