Foamea, asociată cu trei boli. Dacă ai și ASTA, mergi urgent la medic. Două semne care indică o problemă gravă

Monika Baciu |
Data publicării:
foamea - FOTO: Freepik@wayhomestudio
foamea - FOTO: Freepik@wayhomestudio

Foamea este percepută ca fiind o nevoie a organismului de a consuma mâncare. Numai că foamea asociată cu un alt simptom banal este un semn al unor probleme medicale.

Foamea este semnalul pe care stomacul ni-l transmite în momentul în care este gol. Numai că foamea și diareea sunt asociate cu trei boli. Dacă apar și alte probleme de sănătate, solicitați asistență medicală.

Foamea și diareea sunt semn al unor boli. Numeroase afecțiuni pot provoca foamea excesivă și diareea. Potrivit site-ului Medline Plus, cauza foamei excesive poate fi înfometarea sau poate fi un simptom al anumitor afecțiuni medicale și tulburări ale glandelor endocrine.

Atunci când foamea excesivă apare împreună cu alte probleme de sănătate, cum ar fi diareea - scaune libere sau lichide - solicitați asistență și intervenție medicală cât mai curând posibil. Aceste simptome pot semnala o problemă gravă de sănătate subiacentă, potrivit Healthfully.

Vezi și: Estrogenii, asociați cu hipertensiunea. Terapia hormonală la menopauză, factor de risc pentru bolile cardiovasculare

Foamea, asociată cu boala lui Graves

Boala Graves, cunoscută și sub numele de gușă difuză toxică, poate provoca foame și diaree. Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, boala Graves este cea mai frecventă cauză de hipertiroidism în rândul americanilor. Hipertiroidismul este o afecțiune în care glanda ta tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni.

Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale precizează că boala Graves este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că, dacă aveți această afecțiune, sistemul dumneavoastră imunitar își atacă propriile celule și țesuturi, producând anticorpi care se atașează de celulele tiroidei. Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, aveți o probabilitate mai mare de a dezvolta boala Graves dacă sunteți o femeie cu vârsta sub 40 de ani.

Boala Graves, cunoscută și sub numele de gușă difuză toxică, poate provoca foame și diaree. Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și precizează că boala Graves este o tulburare autoimună, ceea ce înseamnă că, dacă aveți această afecțiune, sistemul dumneavoastră imunitar își atacă propriile celule și țesuturi, producând anticorpi care se atașează de celulele tiroidei.

Vezi și: Coafura, impact asupra stării de spirit. Care este legătura dintre tunsoare și psihic. Ce hormoni se activează

Foamea, asociată cu anxietatea

Anxietatea poate provoca foame și diaree la unele persoane. Institutul Național pentru Sănătate Mintală, raportează că anxietatea este o reacție normală la stres. Anxietatea te ajută să faci față tensiunii de la locul de muncă, să înveți mai mult pentru un test sau să te concentrezi asupra unui discurs important.

În unele cazuri, însă, anxietatea se poate transforma într-o teamă excesivă și irațională față de situațiile normale de zi cu zi, moment în care devine o tulburare. Semnele și simptomele comune asociate cu anxietatea includ:

- creșterea poftei de mâncare

- foamea excesivă

- funcționarea anormală a intestinelor

- diaree

Potrivit NIMH, sunt disponibile tratamente eficiente pentru toate tulburările de anxietate, iar cercetarea continuă să producă terapii noi și mai eficiente pentru a vă ajuta să duceți o viață productivă și împlinită. Anxietatea poate provoca foame și diaree la unele persoane.

Vezi și: Mașinile de spălat vase, riscuri pentru sănătate. Afectează intestinele și provoacă boli cronice

Bulimia nervoasă

Bulimia nervoasă este o tulburare de alimentație comună care poate provoca foame și diaree. Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, bulimia nervoasă implică cicluri de chefuri și de purjare, sau de golire, a alimentelor consumate. Dacă suferiți de bulimie nervoasă, este posibil să mâncați o mulțime de alimente deodată și apoi să încercați să scăpați de ele prin vărsături, folosind laxative sau făcând exerciții fizice excesive.

Bulimia este asociată cu depresia și alte tulburări psihiatrice, precizează UMMC. Cele mai multe persoane cu bulimie pot ține secretă această afecțiune timp de mulți ani. Semnele și simptomele comune includ:

- pierderea controlului asupra alimentației

- foamea

- constipație

- diaree

- gaze

- dureri abdominale

- consumul excesiv de alimente bogate în carbohidrați

- greutate corporală fluctuantă

- dureri de gât

- respirație urât mirositoare

- deteriorarea smalțului dinților

Potrivit UMMC, nu există o cauză cunoscută a bulimiei nervoase, deși genetica, factorii psihologici și traumele emoționale pot juca un rol. Bulimia nervoasă este o tulburare alimentară comună care poate provoca foame și diaree.

Foamea, ce este

Foamea are un scop evident: ne spune că trebuie să mâncăm pentru a ne menține corpul alimentat. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi trăim într-o lume în care mâncarea este mereu prezentă, iar mesele sunt programate în funcție de convențiile sociale. Chiar avem nevoie de un memento care să ne reamintească să luăm micul dejun, prânzul și cina?

Se pare că da. În timp ce societatea noastră poate că a evoluat pentru a ne oferi oportunități nesfârșite de a mânca, corpurile noastre sunt preocupate în primul rând de a menține mașina bine unsă în funcțiune.

Acest lucru înseamnă că începem să ne simțim flămânzi odată ce stomacul nostru este gol. Cu toate acestea, observarea unei bunătăți gustoase ne poate tenta, chiar dacă, din punct de vedere tehnic, nu ne este foame.

Acest lucru se datorează faptului că creierul nostru este în căutare de alimente bogate în energie, în cazul în care va trebui să ne lipsim mai târziu.

Iar cuvântul cheie în această propoziție este "creier", pentru că materia noastră cenușie este responsabilă de foame.

Vezi și: Cutremurele, efect asupra sănătății. Ce impact au pe termen mediu și lung

Foamea și stomacul gol

După o masă, tractul nostru gastrointestinal se golește încet, împingând alimentele prin stomac și prin intestinul subțire și gros. Contracțiile specializate numite complexul motor migrator (MMC) mătură alimentele nedigerate, proces care durează aproximativ 130 de minute. Faza finală a MMC este reglată de un hormon numit motilină. Contracțiile controlate de motilină provoacă vuietul din stomacul nostru și coincid cu senzația de foameSursa de încredere la om.

Un alt hormon implicat în controlul foamei este grelina. La șoareci, ghrelina activează neuronii numiți neuroni cu expresie peptidă legată de agouti (AgRP) din regiunea hipotalamusului din creier, care ne spun că ne este foame.

Acești neuroni sunt centrul de control al foamei. Atunci când neuronii AgRP sunt activați în mod artificial la șoareci, aceștia se îndoapă cu mâncare.

Așadar, creierul nostru recepționează mesaje de la stomac și ne spune că este timpul pentru următoarea masă, ceea ce se întâmplă la aproximativ 2 ore după ce am mâncat. Dar asta nu explică atracția irezistibilă a unei gustări delicioase între mese, potrivit Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel