Hipertensiunea arterială, cauze mai puțin cunoscute

Steluța Indrei |
Data publicării:
Hipertensiunea rezistentă poate fi cauzată de alte boli grave
Hipertensiunea rezistentă poate fi cauzată de alte boli grave

Hipertensiunea arterială este asociată adesea cu factori dăunători precum consumului excesiv de sare, stresul, alcoolul, fumatul. Însă există și alte cauze, mai puțin cunoscute, care contribuie la declanșarea acestei afecțiuni foarte frecvente.

Hipertensiunea arterială afectează peste 7 milioane de români, potrivit celor mai recente date ale Societății Române de Hipertensiune. Medicii cardiologi transmit numeroase semnale de alarmă și îndeamnă populația să ia măsuri împotriva factorilor de risc ce declanșează această boală, fiind cunoscut faptul că hipertensiunea arterială este vinovatul principal de infarct și accident vascular cerebral, bolile care produc cele mai multe decese.

Dar pe lângă factorii de risc binecunoscuți ce țin de stilul de viață (alimentația nesănătoasă, sedentarismul, stresul, fumatul), specialiștii spun că trebuie evitate și aceste pericole:

Consumul excesiv de zahăr

Sarea este dușmanul celor predispuși la hipertensiunea arterială. Dar nici zahărul nu este prieten. Excesul de zahăr este dăunător atât pentru talie, cât şi pentru tensiunea arterială. Specialiştii spun că, de fapt, zahărul este mai dăunător ca sarea în ceea ce priveşte starea de sănătate a inimii. De vină este mai exact fructoza, care se găseşte de obicei în alimente procesate şi băuturi. The American Heart Association (AHA) recomandă femeilor să nu depăşească un consum zilnic de şase linguriţe de zahăr (100 de calorii), iar bărbaţilor - 9 linguriţe de zahăr (150 de calorii). De exemplu, o cutie de băutură acidulată non-alcoolică poate conţine peste 9 linguriţe de zahăr.

Tulburările de somn

Apneea în somn - întreruperea respiraţiei în timpul somnului - are drept caracteristică lipsa mişcărilor muşchilor respiratorii. Este o boală gravă, care pune în pericol viaţa, iar incidenţa ei este relativ mare. Printre efectele sale se numără şi hipertensiunea arterială, iar National Sleep Foundation din SUA spune că schimbările în stilul de viaţă - precum menţinerea unei greutăţi normale, operaţii chirurgicale şi dispozitive de asistenţă respiratorie - pot fi de mare ajutor.

Singurătatea

Un studiu care s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, realizat de Universitatea din Chicago, a arătat în premieră o relaţie directă între singurătate şi hipertensiune arterială în rândul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani.

Băile fierbinţi şi sauna

Cardiologii recomandă evitarea acestora, mai ales în condiţiile în care hipertensiunea arterială a fost deja diagnosticată. Băile fierbinţi şi sauna provoacă dilatarea vaselor sangvine, efect avut şi de activitatea fizică intensă, de exemplu. Și efortul fizic intens este contraindicat hipertensivilor. Plimbările însă sunt foarte benefice.

Disfuncțiile tiroidiene

Hipotiroidismul, adică deficitul de hormoni tiroidieni, se manifestă printre altele și prin hipertensiune arterială, potrivit unui studiu publicat în 2007, în Journal Hypertension. Variaţiile în secreţia de hormoni ar contribui la creşterea nivelului de calciu din organism, efect care este asociat cu hipertensiunea arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel