Îngrășarea, obezitatea, legate de expunerea la lumină în timpul somnului

Angela Sabău |
Data publicării:
Îngrășarea și obezitatea ar putea fi legate de expunerea la lumină în timpul somnului
Îngrășarea și obezitatea ar putea fi legate de expunerea la lumină în timpul somnului

Îngrășarea și obezitatea ar putea fi legate de expunerea la lumină în timpul somnului. Chiar dacă nu direct, tulburările de somn pe care le provoacă lumina televizorului ori dormitul cu lumina aprinsă pot conduce la îngrășare și chiar obezitate.

Lumina din cameră, ori lumina emanată de televizor ar putea avea ca efect luarea în greutate. Efectul le vizează doar pe femei, potrivit unui studiu, ale cărui constatări au fost publicate în JAMA Internal Medicine.

Deși studiul nu demonstrează că dormitul cu o lumină aprinsă cauzează creșterea în greutate, totuși, sugerează că cele două elemente pot fi legate, au spus cercetătorii, citați de medicalxpress.com.

Oprirea luminii în timpul somnului poate fi un instrument util pentru reducerea unei posibile creșteri în greutate și pentru evitarea devenirii supraponderali sau obezi, a spus autorul principal Dr. Yong-Moon Mark Park. El este un membru post-doctoral la Institutul Național de Științe ale Mediului din Statele Unite ale Americii, în Triangle Park Research, N.C.

Park a spus că expunerea la lumină artificială noaptea poate suprima melatonina, hormonul somnului și poate perturba ciclul natural de somn-veghe.

„De asemenea, poate tulbura variațiile de zi cu zi ale hormonilor de stres și afectează alte procese metabolice în moduri care contribuie la creșterea în greutate", a adăugat Park.

Menținerea luminii poate duce, de asemenea, la o calitate mai slabă a somnului. „Un somn mai scurt vă poate determina să vă mișcați mai puțin și să mâncați mai mult”, a remarcat el.

Pentru acest studiu, echipa lui Park s-a bazat pe datele raportate de aproape 44.000 de femei, în vârstă de 35, până la 74 de ani. Nu au fost muncitori în tura de noapte, care dorm în timpul zilei sau gravide, atunci când a început studiul.

Calitatea slabă a somnului, deficiențe hormonale

Femeile care au dormit cu o lumină aprisă au avut cu 17% mai multe șanse de a câștiga aproximativ 3 kilograme sau mai mult timp în cinci ani, a constatat studiul. De asemenea, nivelul de lumină artificială părea să conteze, a spus Park.

"De exemplu, folosirea unei mici lumini de noapte nu a fost asociată cu creșterea în greutate, în timp ce dormitul cu o lumină arisă sau cu televizorul pornit, au fost", a explicat el.

Constatările nu s-au schimbat atunci când cercetătorii au luat în calcul dieta femeilor și activitatea fizică, ceea ce sugerează că lumina în timpul somnului poate fi importantă pentru creșterea în greutate și obezitate.

Dr. David Katz, director al Griffin Prevention Research Center din New Haven, Conn, a analizat rezultatele. El a spus că legătura dintre expunerea la lumina artificială pe timp de noapte și obezitatea nu poate indica faptul că una o cauzează pe cealaltă. "Ca și în cazul oricărui studiu de asociere, două descoperiri sunt adevărate, dar nu sunt în mod direct legate", a spus el.

Principala asociere se referă la calitatea slabă a somnului, a sugerat Katz. „Deficiența de somn și tulburările din cauza insuficienței somnului sunt un cunoscut factor de risc în obezitate, din motive care variază de la starea de spirit, la schimbări în echilibrul hormonal”, a spus el.

De asemenea, este posibil ca dependența de lumina artificială pe timp de noapte și obezitatea să fie legată de alți factori, cum ar fi "singurătatea, anxietatea sau o anumită formă de insecuritate socială", a spus Katz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel